Fekete doboz

Tetőtéri lakás Prágában.

Komon architekti építész stúdió egy 30-as években épült bérház padlásterébe tervezett kétszintes lakást. A tágas lakótérben a szükséges kiszolgáló helyiségeket a lakás magjában kialakított fekete doboz rejti. A lakást a tervezők leírásában közöljük.

A helyszín Prága, Libeň, egy 1930-as években épült városi ház tetőtere.  Az 1990-es években építették be, de az akkori lakásban túl sok helyiség volt, annál jóval több, mint amennyire a mi megbízónknak szüksége volt.

A padlástér élménye eltűnt a káoszban. A mi feladatunk az volt, hogy újra láthatóvá tegyük.

 

A nagy belmagasság minden padlástér elengedhetetlen jellemzője. Ezt szem előtt tartva megnyitottuk a nappalit, dupla magasságú teret alakítottunk ki, amelyet az egyik falon lévő magas könyvespolc hangsúlyoz. A lakás közepén új magot hoztunk létre: egy fekete, fával burkolt dobozt, amely a kis fürdőszobát, a lépcsőt és az emeleti közlekedőt rejti, de a napfényt beengedi a lakás belsejébe, egész az előszobáig. Így az elrendezést anélkül tudtuk egyszerűsíteni, hogy a szerkezethez hozzá kellett volna nyúlnunk.

 

 

A kétszintes lakásban alul található az amerikai konyhás nappali. A nyitott tér közepén két tartóoszlop közé lehúzható vetítővásznat terveztünk. A szigettel kialakított konyhát a fekete boxban elhelyezett tárolóhelyek tovább bővítik. A felső szint a privát szféra. A nappali felett szintén fekete, fából készült galériás közlekedő köti össze a hálószobát a második fürdőszobával. A hálószobából franciaablakon keresztül lehet kijutni a tetőteraszra.

 

 

Az anyaghasználat szűkszavú: a fekete doboz olajjal kezelt furnér, a padló tölgy furnér, a konyhapultt, a hátfal és a fürdőszobai felületek terazzo burkolatot kaptak. A többi bútor és a falak fehérek. A nappaliban az acél szerkezeti elemek kezeletlenek maradnak. A konyha egyszerű, vonal menti világítása kiemeli a tér karakterét és geometriáját, és a két elegáns üvegcsillárral kontrasztot képez.

 

 

Az ügyfél az építkezés utolsó szakaszában személyes problémái miatt költségcsökkentést kért. A takarékosság érdekében néhány részleten változtattunk, de ez nem volt hatással a lakás karakterére, az eredeti merész építészeti koncepciót sikerült megtartanunk.

 

 

Iroda: Komon architekti
Építész tervező: Martin Gaberle
Közreműködők: Bořek Peška, Lucie Roubalová, Jana Drtinová
Projekt helyszíne: Prága 8 – Libeň
Átadás éve: 2021
Bruttó alapterület: 109 m²
Hasznos alapterület: 84 m²
Fotó: Tomáš Slavík

 

Még több kép a galériában!

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy huszadik századi épület értékőrző átalakítása

Egy huszadik századi épület értékőrző átalakítása

A Károly Egyetem Bölcsészkarának Építészeti Nagydíjjal honorált új központja Prágában jó példa arra, hogy értő kézben a huszadik század modern épületei új minőséget nyerhetnek.

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Nagyvonalú tér, nagyvonalú tervezést kíván

Lenka Míková és Martin Surovec munkája Prágában.

Példásan koszolódik

Példásan koszolódik

Az AU Műhely prágai kiállításának katalógusa.

Hirdetés