Haza a mélyben

Kortárs öko-regionalista építészet Romániában  – Előadássorozat a FUGÁban

A cím némiképp ironikus, mindazonáltal utal egy különlegesnek tekinthető létállapotra is. 2017 őszén a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete szervezett előadássorozatot „Haza a magasban” címmel. A szervezők -  Windhager Ákos és Falusi Márton - célja az volt, hogy bemutassák a Kárpát-medencében tevékenykedő és jól körvonalazható művészeti alkotóműhelyeket.

Káldi Gyula tartotta a sorozat első előadását „Kortárs építészeti műhelyek Erdélyben” címmel. A kortárs magyar építészek Erdély-recepciója kettős. Vagy nem ismerik az ott zajló munkát – miközben székelyföldi kollégák szoros olvasással követik a hazai eseményeket -, vagy pedig az ritkán lép túl a székelykapuk közé állított három kopjafa ikonográfiáján. Káldi Gyula előadása megrázó relevanciájú volt. Olyan öko-regionalista építészet körvonalait mutatta be, amelynek létezéséről Magyarországon jószerivel fogalmunk sincs.

Ez adta az ötletet, hogy indítsunk el egy olyan sorozatot, amelyben nem az interpretációk hangzanak el, hanem maga a dolog. Nem volt kifejezett cél, hogy az első évben kizárólag az erélyi-székelyföldi magyar származású építészek munkáival foglalkozzunk: régi vágyunk volt, hogy a Bécsben élő és Magyarországon még soha elő nem adó András Pálffy is bemutathassa költőien formált minimalizmusát. A néhány ismertebb romániai magyar építészt felkérve azonban egy olyan, személyeikben egymási igazoló és egymásra hivatkozó hálózatra leltünk, amelynek közel teljes körű bemutatása lett e sorozat első évének célja. 

Az esték házigazdája: Wesselényi-Garay Andor

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Új Közlekedési Múzeum – kiválasztották a 15 pályázót

Új Közlekedési Múzeum – kiválasztották a 15 pályázót

Lezárult az Új Közlekedési Múzeum nemzetközi tervpályázatának előminősítési szakasza: a 11 meghívott építésziroda mellett négy újabb pályázó kapott lehetőséget a megmérettetésen való részvételre. 

A WING felépítette a Telekom és a T-Systems új székházát

A WING felépítette a Telekom és a T-Systems új székházát

Az ország legnagyobb és legmodernebb székháza teljes mértékben a Magyar Telekom igényei szerint készült el.

Ragyogó épületek szálcement homlokzatburkolattal

Ragyogó épületek szálcement homlokzatburkolattal

2015-ös megjelenésük óta Európa szerte több helyen közintézményeken és családi házakon egyaránt fellelhetők a természetes anyagból készült, elegáns EQUITONE [linea] szálcement homlokzatburkoló lapok. 

Az üveg teljesítőképessége és az esztétikum

Az üveg teljesítőképessége és az esztétikum

Különböző épületeknél az esztétikum, a teljesítőképesség és a funkció tekintetében eltérőek az elvárások. Kevés építőanyag van, amely olyan nagy hatással lenne erre a három területre, mint az üveg.

Tópark: konferencia az épületburok kérdéseiről és Év háza 2018 eredményhirdetés

Tópark: konferencia az épületburok kérdéseiről és Év háza 2018 eredményhirdetés

Kíváncsi, hogy néz ki közelről az évekig beton szellemvárosként a M1 kivezetője mellett álló Tópark Ingatlankomplexum? 

Elkezdődött a Nordic Light irodakomplexum harmadik fázisának építése

Elkezdődött a Nordic Light irodakomplexum harmadik fázisának építése

A Skanska mintegy 29 millió eurós befektetéssel valósítja meg a Budapest 13. kerületében található 14.000 négyzetméternyi bérelhető irodaterületet kínáló Nordic Light irodakomplexum harmadik, befejező fázisát. 

Hirdetés