Dinamika és nyugalom egyesül a Poznan melletti hegytetőn álló lakóházban.

A Hilltop House névre keresztelt épületben a lengyel mode:lina stúdió jóvoltából a megbízók álmai kézzelfogható valósággá váltak. Minden együtt van, amiért rajonganak: a hegyek, a téli sportok, az autók és a különleges építészeti megoldások. Poznan egyik alvóvárosában, zöld lejtők és erdők rejtekében épült fel a vidéki építészet karakterjegyeit idéző magán-paradicsom. 
 


A tulajdonosok egyik szenvedélye az autókkal való foglalatoskodás, így meghatározó igényük volt a három állásos garázs, amelyhez autó-emelő is tartozik. A terjedelmes konstrukciót füves rézsűkkel rejtették a terepbe, ennek tetején áll a hívogató hegyi kunyhóra emlékeztető lakórész, közvetlen kapcsolattal a hegyoldal felé. 

mode:lina tervezői az egyszerű geometrikus formákat természetes anyagok – fa és beton – használatával párosították. Az épület így izgalmas párbeszédet folytat a zöld környezettel. A fa szerkezeteket és burkolatokat sötét színű, fémből készült elemek egészítik ki. A nagy üvegfelületeken keresztül a természetes fény átjárja  a házat. 

Az átgondolt részletek kényelmessé teszik a használatot, a természetes színek és a gazdag fényjáték pedig megnyugtató menedékké varázsolja a praktikus otthont. A terek tágasak és levegősek, ugyanakkor józanul funkcionálisak. A semleges tónusok, a világos fa és a szürke sokféle árnyalata elegáns nyugalmat áraszt, a nagy üvegezett nyílásokon át feltáruló természet dinamikája így még inkább érvényesül.  
 

„Ennek a hegytetőn álló háznak a tervezése nem csak az extravagáns építészeti megoldásokról szól, de arra is jó példa, hogy egy lakóház beteljesítheti a lakók merész álmait úgy is, hogy közben praktikusan működik és kiszolgálja a kényelmüket” – mondja Paweł Garus vezető tervező, a mode:lina stúdió  egyik alapítója.

Projekt: Hilltop House
Terv: mode:lina™
Tervezők: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Anna Kazecka-Włodarczyk
Fotó: Patryk Lewiński
Átadás: 2023. január

 

Forrás: mode:lina™

 


További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Természet és kultúra találkozása fában, vakolatban

Természet és kultúra találkozása fában, vakolatban

Berlini építészek terve a Zöld-foki szigetekre.

Best of Deco 2021 | A felkelő nap háza
  • 2022-01-04 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | A felkelő nap háza

Visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, a Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal a Furtenbacher Adrienn és Szén Molnár Tamás, valamint Szűcs Ildikó stylist által tervezett törökbálinti otthont idézzük fel az OCTOGON DECO 2021/6 számában megjelent cikkünk újraközlésével.

Hirdetés