A lakóház lakásszövetkezetként működik, az építész eszméjét követve a szerényebb jövedelműeknek biztosít otthont.

Rövidfilm készült a Goldfinger Ernő építész tervezte, brutalista stílusban épült Glenkerry House-ról. A 14 szintes lakótorony 1977-ben épült, lakásszövetkezetként működik. Olyan, mint egy "függőleges falu", amelyben mindenki beleszólhat a közösség dolgaiba. A filmet az Open House London fesztivál keretében mutatták be, amely hasonló a Budapest100 rendezvénysorozathoz, az eseményen a város jelentős épületeit járják be.

A filmet Edward Bishop a Stephenson/BishopFilms alapítója készítette, a videóban a ház mostani lakói mesélnek a lakóház történetéről, amelyben 79 lakást alakítottak ki. A lakások többsége egy vagy két hálószobás, de a földszinten vannak nagyobb lakóterek is, három-négy hálószobával. A lakók szerint az épület jól tükrözi Goldfinger azon meggyőződését, hogy

mindenkinek joga van a lakhatáshoz, és a lakóközösség is ezt az eszmét követi: a lakások ára jóval a piaci értékük alatt van azért, hogy segítsék otthonhoz jutni a szerény jövedelemmel rendelkező embereket.

Goldfinger Ernő 1902-ben született Budapesten, de igazi világpolgár lett belőle: gyerekkorának jó részét az erdélyi Szászrégenben töltötte, tanulmányait pedig Budapest mellett Ausztriában, Svájcban és Párizsban végezte. 1923-ban Párizsban beiratkozott az École des Beaux Arts-ba, mellette pedig Auguste Perret építész műhelyében dolgozott és tanult. A saját vállalkozását 1924-ben nyitotta meg Párizsban, ahol először lakberendezési tárgyak tervezésével foglalkozott. 

1934-ben Angliába költözött, 1946-ban pedig társalapítója volt a világ legnagyobb nemzetközi építész szervezetének, a Union Internationale des Architectes-nek (UIA). Sokoldalú építészeti tevékenysége az ötvenes években bontakozott ki, tervezett családi házakat és középületeket is brutalista stílusban. Leghíresebb londoni alkotásai közé tartozik a Glenkerry House mellett az Alexander Fleming-ház, az Egészségügyi Minisztérium épülete, az Odeon Filmszínház és Haggerston középiskola épülete.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A móló lebeg, és az ember a vízen jár

A móló lebeg, és az ember a vízen jár

Izgalmas film készült Christo Javasev vízen járós projektjéről, amelyet megnézhetsz a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.

Nők a Bauhausban

Nők a Bauhausban

Ez volt az első oktatási intézmény, amelyet nyíltan látogathattak nők, ám a feltételek itt sem voltak egyenlőek.

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Március 7. és 10. között újra Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldiban.

Hirdetés