Edukatív, erdei játéktérré vált a litván pavilon

A 18. Velence Építészeti Biennálé központi kurátori témája a jövő laboratóriuma (Laboratory of the Future), amelyet a különböző nemzetek pavilonjai teljesen más perspektívákból dolgoztak fel. A litván pavilon talán az egyetlen, ami kifejezetten a jövő generációját, a kisgyerekeket célozta meg, egy erdei utazásra invitálva őket.

 

 

A „Gyermekek erdei pavilonja” című kiállítás célja, hogy egy olyan játéktérré váljon, amelyen keresztül a gyermekek megfigyelik a környezetüket és kölcsönhatásba lépnek vele. A kurátorok, Jurga Daubaraitė, Egija Inzule és Jonas Žukauskas az erdő ökoszisztémájának ismertetésére törekszenek, környezeti nevelők, aktivisták, építészek és erdészek bevonásával. 

 

 

Az építészeti tárgyként és koncepcionális struktúraként megálmodott beavatkozás a vita, a kommunikáció és a játék különböző formáit szeretné ösztönözni. A fő építőanyag a Neringa Forest Architecture projekt részeként a vilniusi Művészeti Akadémia Nida Művésztelepének archívumában több év alatt összegyűjtött faanyag. A kanyargós szerkezetet filminstallációkkal, munkaasztalokkal és játékszerkezetekkel egészítik ki.

 

 

„A fő gondolat, hogy a gyerekekkel megértessük, az erdő egy rendszer, amelynek struktúrája van, és hogy minden élőlénynek megvan benne a helye” – mondta el Riita Nykanen erdőpedagógus.

 

 

A kiállítást oktatási eszközként tervezték, amely képes kapcsolatot teremteni más térbeli és tematikus elemekkel. A Biennále zárása után az installáció visszatér a fa eredeti forrásához, ahol erdei séták és környezeti nevelési műhelyek célpontjaként szolgál majd.

 

 

Forrás: Archdaily
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Léptékvesztés

Léptékvesztés

Kőszeghy Flóra kurátori pályázata a 2023. évi Velencei Építészeti Biennáléra.

Séta az éjjeli nap alatt

Séta az éjjeli nap alatt

A Fuzzy Earth, Tüdős Anna és a BÜRO imaginaire pályázata a 2023. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra.

„Reziduum – the frequency of architecture”

„Reziduum – the frequency of architecture”

Bemutatjuk a 2023-as Velencei Építészeti Biennálé pályázat nyertes koncepcióját.

Hirdetés