Hirdetés

Gyerekek a városban

„Hallhatóvá szeretnénk tenni a fiatalok hangját” – az Ifjúság Európai Éve és az épített környezet kapcsolata. Új sorozat az OCTOGON online-on!
 

2022 az Ifjúság Európai Éve. Ennek apropóján, az S-TÉR Kft.-vel együttműködésben, „Gyerekek a városban” címmel új sorozatot indítunk a gyermekek és a város kapcsolatát, illetve a gyermekbarát környezet kialakításának lehetőségeit vizsgálva. Bevezető írásunk következik.

 

Mikor tudhatjuk biztonságban a gyermekeket egy városban vagy egy adott városrészben? A kérdést az élhető városnegyedekkel foglalkozó szakember, Scott Doyon, a PlaceMakers szervezet egyik vezetője is feltette. A választ egy szemléletes példával, az úgynevezett „fagylalt teszttel” (popsicle test) adta meg. E szerint egy városrész akkor élhető, ha egy kisiskolást nyugodt szívvel engedünk el fagylaltért, mert tudjuk, hogy biztonságban hazaér, mielőtt a fagyi elolvadna. Ez a szituáció egyszerre szimbolizálja a biztonság, az egészég, az alapvető ellátások és az egyenlőség megvalósulását a környéken. 

Az Európai Bizottság megítélése szerint a koronavírus miatti lezárások és ennek minden velejárója kiemelten negatív hatással volt a fiatalabb generációk tagjaira, hiszen az elzártság személyes és szakmai, illetve tanulmányi tekintetben is jelentősen befolyásolta a fejlődésben lévő fiatalok szervezetét. Az Európai Unió ezért arra buzdítja ifjú állampolgárait, hogy a világjárvány – remélhetőleg – legsúlyosabb időszakának elmúltával vegyék kezükbe az életüket és vegyék vissza az irányítást a mindennapjaik felett. Ehhez természetesen támogatást is kapnak a fiatalok, az EU ugyanis számos lehetőséget kínál számukra a személyes fejlődésüket illetően. A folyamat sikeressége érdekében együttműködés jött létre az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az unió tagállamai, a regionális és helyi hatóságok, valamint az ifjúsági szervezetek között. 

„Fontos, hogy a fiatalok két nagyon nehéz év után reflektorfénybe kerüljenek és megünnepeljük a rugalmasságukat, alkalmazkodóképességüket. Minden európai fiatalt arra kérek, hogy éljen a 2022 januárjában induló programok, kezdeményezések, akciók adta lehetőségekkel” – mondta Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos.


Az Ifjúság Európai Éve az alábbi négy fő célkitűzés megvalósítására törekszik:

  • A fiatalok perspektíváinak megújítása a zöld és a digitális törekvések közti átmenetből adódó lehetőségek kiemelésével
  • A hátrányos helyzetű, kevesebb lehetőséggel rendelkező és kiszolgáltatott helyzetben lévő európai fiatalok támogatása
  • A fiatal polgárok megsegítése abban, hogy jobban megismerjék a számukra elérhető lehetőségeket – uniós, nemzeti, regionális és helyi szinten
  • Az ifjúságpolitika érvényesítése az összes releváns uniós szakpolitikai területen


Minden korosztály tekintetében, így a fiatalok és gyermekek esetében is nagyban járul hozzá a személyes jólléthez, hogy ki milyen környezetben tölti mindennapjait, akár a szűkebb, akár a tágabb környezetet illetően. Ily módon a települési szövet formálása során is kiemelt figyelmet érdemes fordítani a fiatal generáció igényeire, fejlődésének támogatására, ahogy a cikk elején említett Scott Doyon is hangsúlyozza. Doyon fagylalt tesztje mellett elég csak olyan egyszerűnek tűnő élethelyzetekre gondolni, mint hogy egy szülő el meri-e engedni egyedül a gyermekét a néhány utcára lakó barátjához, ha egy nagyforgalmú úton kell átkelnie. Vagy biztonságban tudná-e a gyermeket, ha erre a pár perces útra biciklivel engedné útjára. 
 


Az Európai Bizottság tagjai bár 2022-t jelölte ki az Ifjúság Európai Évének, bíznak benne, hogy a kezdeményezés és annak hatása nem áll meg az idei év végén, hanem egy nagyobb szabású és hosszabb távú dolog kezdetét jelenti. Ahogy mondják, „hallhatóvá szeretnénk tenni a fiatalok hangját”. Az Ifjúság Európai Évének programjai, köztük a magyarországi események és rendezvények listája az Európai Unió honlapján magyar nyelven is elérhető.

A következő hónapokban az OCTOGON online-on szakembereket megszólítva, az ő tudásukat és tapasztalatukat tolmácsolva adunk közre cikkeket, interjúkat a témában, fókuszba helyezve a gyermekek és a fiatal korosztály, illetve az épített környezet kapcsolatát, de arra is igyekszünk választ találni, hogy miként lehet magukat a fiatalokat bevonni a városi tér alakításába. 
 


A sorozat szakmai partnere az S-TÉR Kft.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Megfigyelhető egy generációk közötti váltás”

„Megfigyelhető egy generációk közötti váltás”

Interjú Bán Dáviddal, az Anthropolis Egyesület elnökével!

Szuper játszóterek az ország minden részében

Szuper játszóterek az ország minden részében

Gyerekek a városban című sorozatunk következő részében az S-TÉR Kft. játszóterei közül válogatunk.

„A világ egyik legjobb dolga játszótereket tervezni”

„A világ egyik legjobb dolga játszótereket tervezni”

Beszélgetés Sándor Tamás okleveles tájépítészmérnökkel.

Nincs találat!

Hirdetés