Teljesen szerkezetkész az épület. 

Egy éve tette le Orbán Viktor miniszterelnök, Julio Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke, Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs kormánybiztos a Dagály Úszóaréna alapkövét. „A tervezettnél is gyorsabban halad a Dagály Úszóaréna építése, a már eddig felhasznált anyagok mennyisége is rekordnak számít az építőiparban. Az elmúlt időszakban 15 versenymedencényi betont, 1 Szabadság-hídnyi és 2 Lánchídnyi acélt építettek be Magyarország legnagyobb folyamatban lévő beruházásán” – mondta Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos, aki Tarlós István főpolgármesternek és Tóth Józsefnek, a XIII. kerület szocialista polgármesterének mutatta meg hétfőn az építkezést. 

Egy évvel az alapkőletétel után és egy nappal a londoni vizes Európa-bajnokságot követően mutatta meg Fürjes Balázs kormánybiztos Tarlós István főpolgármesternek és Tóth Józsefnek, a XIII. kerület polgármesterének a Dagály Úszóaréna előrehaladását egy helyszínbejárás alkalmával. 

„Az elmúlt napokban több magyar rekord is született a medencékben: hazánk minden idők legsikeresebb kontinensviadalát zárva, 10 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel az élen végzett a londoni vizes Európa-bajnokság éremtábláján. Ezúton is gratulálunk a kiemelkedő teljesítményükhöz” –  kezdte Fürjes Balázs. – Mi, magyarok jók vagyunk a rekordok felállításában. A 2017-es budapesti például olyan vizes világbajnokság lesz, ahol az első világrekord a szárazföldön születik és az építőknek kell ezt elérniük” – hangsúlyozta a kormánybiztos, aki emlékeztetett arra is, hogy 2015 márciusában rendkívüli helyzet állt elő, amikor a mexikói Guadalajara visszalépett a 2017-es vizes világbajnokság rendezésétől. Budapest a FINA segítségére sietett és a magyar kormánnyal közösen vállalta, hogy megrendezi a 2017-es világversenyt. Magyarországnak akkor két év állt a rendelkezésére, hogy felkészüljön a vb-e, felépítse a versenyarénát, elvégezze a kapcsolódó beruházásokat. Minden más rendező országnak hét éve van ugyanerre a feladatra. A FINA pedig megtisztelte Magyarországot azzal, hogy elhitte a magyaroknak – nyilván az úszósport és az ország sikereinek köszönhetően –, hogy fölépítjük azt, amit mások tripla ennyi idő alatt szoktak.  

A kormánybiztos a siker legfontosabb zálogának az összefogást tudja be. Elmondása szerint a kormánybiztos nap, mint nap szorosan dolgozik együtt Tarlós István főpolgármesterrel és Angyalföld szocialista polgármesterével, munkájukat támogatja, hogy tavaly a Parlament 97 százalékos többséggel fogadta el a beruházást gyorsító Dagály-törvényt.

Fürjes Balázs a beruházás legfontosabb eredményének azt nevezte, hogy az építkezés összességében 5000 embernek ad munkát, 5000 magyar család megélhetését biztosítja, s hozzájárul Budapest és Anyagalföld fejlődéséhez, megújulásához. 

A kormánybiztos számba vette, hogy az elmúlt egy évben elkészültek a 28.000 négyzetméternyi, 50 méter magas, 10 db 10 emeletes lakótelepi épülettel megegyező nagyságú épület utolsó négyzetcentiméterig részletes tervei. A FINA elfogadta és hitelesítette azokat, megtörtént a teljes engedélyeztetés, a bontás és romeltakarítás. A robosztus alapozás alkalmával 120.000 ezer köbméter föld került megmozgatásra, az épületet mintegy 2400, 13 méter mélyen lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja. 

Az épület teljesen szerkezetkész, február közepén rákerült a 2400 tonnás, önmagában egy Szabadság-hídnyi tetőszerkezet, továbbá beépítésre került 15 versenymedencényi beton és további 2 Lánchídnyi acél. Az épületbe Budapest-Belgrád távolságnyi elektromos vezeték került. 

A jelenleg félidőnél járó építkezés ütemesen halad előre: ha természeti katasztrófa nem történik vagy nem állnak fenn rendkívüli időjárási körülmények, Fürjes Balázs biztos benne, hogy Magyarország és Budapest a költségkereteken belül, határidőre befejezi a munkát és teljesíti a vállalását. A rekordidő alatt épülő úszóarénát magyarok tervezik és építik.

Ősztől megújul a Dagály-strand, amelynek nyitvatartása tavaly ősszel meghosszabbításra került. Ennek köszönhetően a strand az építkezés teljes ideje alatt nyitva áll, így az előzetes tervekkel ellentétben a 2016-os, idei szezonban is várja a fürdőzőket. 

A beruházás több mint uszodaépítés, komplex városfejlesztési program része, amely Budapest és Angyalföld gyarapodását szolgálja. A beruházás keretében megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth-tér és a Dagály között és fejlesztik, egyszerűsítik a tömegközlekedést is. A területen elkészített új árvízvédelmi gát egy kilométer hosszan védi a város ezen szakaszát az árvizektől, megoldva ezzel az egy évtizede húzódó problémát.

Az épület több mint versenyuszoda, a fejlesztéssel a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, amely a világbajnokság után is több ezer ember számára nyújt majd élményteli szórakozást. Az uszoda nyitva áll a nagyközönségnek, tanuszodája lesz a gyerekeknek és edzőbázisa a magyar úszó- és vízilabdasportnak, emellett otthont ad majd több tucat hazai és nemzetközi versenynek is. 

A beruházás több mint a 2017-es világbajnokság helyszíne, hiszen a Nemzetközi Úszószövetség nemrég örömmel fogadta el mint a 2024-es budapesti olimpia helyszínét.

A beruházás több mint egyszeri építkezés: a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szempontjait kiemelten kezelték, mondta a kormánybiztos. Az úszóaréna több kiemelkedő műszaki megoldással bír; akad köztük olyan is, amelyet időközben találtak ki az építők. 

A 12.400 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátók elbontás után 100 százalékban újrahasznosíthatóak lesznek, alkalmasak 2 db P+R parkoló létesítésére.

Az ideiglenes lelátók tetőburkolata elbontás után más épületek hő- és vízszigetelésére is alkalmas, így akár a környék óvodáinak, iskoláinak külső szigetelését is szolgálhatja majd. A vizesblokkok kialakításához mobil szaniter konténereket használnak, így elbontás után közterületi mosdók lehetnek belőlük.  

A fűtési rendszer gazdaságos üzemeltetéséhez és a versenymedencék vizének fűtéséhez a területen található Béke kút termálvizét használják. 

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fürjes: 3000 milliárd extra támogatás – Karácsony: Remek

Fürjes: 3000 milliárd extra támogatás – Karácsony: Remek

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülése után intenzív tárgyalások indulnak a főváros és a kormány közt.

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

De az óvodák és bölcsődék működéséről és sok másról is beszélgetnek.

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Jön a rozsdaövezetekre szabott városi otthonteremtési program.

Hirdetés