Hirdetés

Teljesen szerkezetkész az épület. 

Hirdetés

Egy éve tette le Orbán Viktor miniszterelnök, Julio Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke, Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs kormánybiztos a Dagály Úszóaréna alapkövét. „A tervezettnél is gyorsabban halad a Dagály Úszóaréna építése, a már eddig felhasznált anyagok mennyisége is rekordnak számít az építőiparban. Az elmúlt időszakban 15 versenymedencényi betont, 1 Szabadság-hídnyi és 2 Lánchídnyi acélt építettek be Magyarország legnagyobb folyamatban lévő beruházásán” – mondta Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos, aki Tarlós István főpolgármesternek és Tóth Józsefnek, a XIII. kerület szocialista polgármesterének mutatta meg hétfőn az építkezést. 

Egy évvel az alapkőletétel után és egy nappal a londoni vizes Európa-bajnokságot követően mutatta meg Fürjes Balázs kormánybiztos Tarlós István főpolgármesternek és Tóth Józsefnek, a XIII. kerület polgármesterének a Dagály Úszóaréna előrehaladását egy helyszínbejárás alkalmával. 

„Az elmúlt napokban több magyar rekord is született a medencékben: hazánk minden idők legsikeresebb kontinensviadalát zárva, 10 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel az élen végzett a londoni vizes Európa-bajnokság éremtábláján. Ezúton is gratulálunk a kiemelkedő teljesítményükhöz” –  kezdte Fürjes Balázs. – Mi, magyarok jók vagyunk a rekordok felállításában. A 2017-es budapesti például olyan vizes világbajnokság lesz, ahol az első világrekord a szárazföldön születik és az építőknek kell ezt elérniük” – hangsúlyozta a kormánybiztos, aki emlékeztetett arra is, hogy 2015 márciusában rendkívüli helyzet állt elő, amikor a mexikói Guadalajara visszalépett a 2017-es vizes világbajnokság rendezésétől. Budapest a FINA segítségére sietett és a magyar kormánnyal közösen vállalta, hogy megrendezi a 2017-es világversenyt. Magyarországnak akkor két év állt a rendelkezésére, hogy felkészüljön a vb-e, felépítse a versenyarénát, elvégezze a kapcsolódó beruházásokat. Minden más rendező országnak hét éve van ugyanerre a feladatra. A FINA pedig megtisztelte Magyarországot azzal, hogy elhitte a magyaroknak – nyilván az úszósport és az ország sikereinek köszönhetően –, hogy fölépítjük azt, amit mások tripla ennyi idő alatt szoktak.  

A kormánybiztos a siker legfontosabb zálogának az összefogást tudja be. Elmondása szerint a kormánybiztos nap, mint nap szorosan dolgozik együtt Tarlós István főpolgármesterrel és Angyalföld szocialista polgármesterével, munkájukat támogatja, hogy tavaly a Parlament 97 százalékos többséggel fogadta el a beruházást gyorsító Dagály-törvényt.

Fürjes Balázs a beruházás legfontosabb eredményének azt nevezte, hogy az építkezés összességében 5000 embernek ad munkát, 5000 magyar család megélhetését biztosítja, s hozzájárul Budapest és Anyagalföld fejlődéséhez, megújulásához. 

A kormánybiztos számba vette, hogy az elmúlt egy évben elkészültek a 28.000 négyzetméternyi, 50 méter magas, 10 db 10 emeletes lakótelepi épülettel megegyező nagyságú épület utolsó négyzetcentiméterig részletes tervei. A FINA elfogadta és hitelesítette azokat, megtörtént a teljes engedélyeztetés, a bontás és romeltakarítás. A robosztus alapozás alkalmával 120.000 ezer köbméter föld került megmozgatásra, az épületet mintegy 2400, 13 méter mélyen lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja. 

Az épület teljesen szerkezetkész, február közepén rákerült a 2400 tonnás, önmagában egy Szabadság-hídnyi tetőszerkezet, továbbá beépítésre került 15 versenymedencényi beton és további 2 Lánchídnyi acél. Az épületbe Budapest-Belgrád távolságnyi elektromos vezeték került. 

A jelenleg félidőnél járó építkezés ütemesen halad előre: ha természeti katasztrófa nem történik vagy nem állnak fenn rendkívüli időjárási körülmények, Fürjes Balázs biztos benne, hogy Magyarország és Budapest a költségkereteken belül, határidőre befejezi a munkát és teljesíti a vállalását. A rekordidő alatt épülő úszóarénát magyarok tervezik és építik.

Ősztől megújul a Dagály-strand, amelynek nyitvatartása tavaly ősszel meghosszabbításra került. Ennek köszönhetően a strand az építkezés teljes ideje alatt nyitva áll, így az előzetes tervekkel ellentétben a 2016-os, idei szezonban is várja a fürdőzőket. 

A beruházás több mint uszodaépítés, komplex városfejlesztési program része, amely Budapest és Angyalföld gyarapodását szolgálja. A beruházás keretében megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth-tér és a Dagály között és fejlesztik, egyszerűsítik a tömegközlekedést is. A területen elkészített új árvízvédelmi gát egy kilométer hosszan védi a város ezen szakaszát az árvizektől, megoldva ezzel az egy évtizede húzódó problémát.

Az épület több mint versenyuszoda, a fejlesztéssel a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, amely a világbajnokság után is több ezer ember számára nyújt majd élményteli szórakozást. Az uszoda nyitva áll a nagyközönségnek, tanuszodája lesz a gyerekeknek és edzőbázisa a magyar úszó- és vízilabdasportnak, emellett otthont ad majd több tucat hazai és nemzetközi versenynek is. 

A beruházás több mint a 2017-es világbajnokság helyszíne, hiszen a Nemzetközi Úszószövetség nemrég örömmel fogadta el mint a 2024-es budapesti olimpia helyszínét.

A beruházás több mint egyszeri építkezés: a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szempontjait kiemelten kezelték, mondta a kormánybiztos. Az úszóaréna több kiemelkedő műszaki megoldással bír; akad köztük olyan is, amelyet időközben találtak ki az építők. 

A 12.400 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátók elbontás után 100 százalékban újrahasznosíthatóak lesznek, alkalmasak 2 db P+R parkoló létesítésére.

Az ideiglenes lelátók tetőburkolata elbontás után más épületek hő- és vízszigetelésére is alkalmas, így akár a környék óvodáinak, iskoláinak külső szigetelését is szolgálhatja majd. A vizesblokkok kialakításához mobil szaniter konténereket használnak, így elbontás után közterületi mosdók lehetnek belőlük.  

A fűtési rendszer gazdaságos üzemeltetéséhez és a versenymedencék vizének fűtéséhez a területen található Béke kút termálvizét használják. 

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Jön a rozsdaövezetekre szabott városi otthonteremtési program.

Négy fontos tétel a Puskás Arénáról

Négy fontos tétel a Puskás Arénáról

Fürjes Balázs a parkolásról, a kritikákról, a kivitelezési költségről és a névválasztásról nyilatkozott.

Stilizált hullámok és pazar kilátás a BudaParton

Stilizált hullámok és pazar kilátás a BudaParton

Bokrétáztunk a BudaPart E épületénél.

Hirdetés