Magyarország legnagyobb angolparkja és a Szerpetin-tórendszer a felújítás alatt is zavartalanul látogatható.

A dégi Festetics-kastély turisztikai célú fejlesztése 2018 áprilisában kezdődött, a 1,5 milliárd forintos Európai Uniós támogatás segítségével megújul a klasszicista stílusban épült kastély, a Hollandi-ház, a rózsakert és egyéb kerti építmények, valamint gépkocsi-, autóbusz-, kerékpárparkoló épül a látogatófogadás fejlesztése érdekében. A kastély kiállítótermei A klasszikus műveltség és a szabadkőművesség kastélya Dégen című kiállításnak adnak majd otthont.

A dégi Festetics-kastély hazánk jelentős klasszicista együttese, egyben egyik legkorábbi klasszicista kastélyunk. Portikuszos középrésze nagyon hasonló a budapesti Nemzeti Múzeuméhoz – nem véletlenül, hiszen mindkettőt Pollack Mihály tervezte.

A Festetics család 1769-ben szerzett földterületeket Dégen és környékén, ahol hamarosan hozzá is kezdtek az uradalmi központ kiépítéséhez. A birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás döntött úgy, hogy a családhoz méltó otthont építtet. Az ország leggazdagabb köznemese vagyonát a napóleoni háborúkban szerezte: a katonaságnak szállított mezőségi gabonát.

Pollack egy háromszintes U alakú épületet tervezett, amely 1810 és 1815 között épült fel. A Nemzeti Múzeum történelmi nevezetességű lépcsőjével ellentétben Dégen kavicsos rámpa vezet a parkba.

Nem ez az egyetlen rendhagyó építészeti megoldás Dégen. Nem a szokásos helyen, a kastély középtengelyében, hanem a nyugati oldalrizalitban, a mintegy harminc méteren át vezető teremsor végén található a díszteremként használt ovális terem, amelynek mennyezete csegelyes kupola festett párkányozott levélmintás frízt imitáló keretezéssel, középen rozettával. Ezzel átellenben van az ovális fürdőszoba, ahol a mennyezet mintái a Hild József által tervezett Kálvin téri református templom mintáit utánozzák.

Ahogy a Nemzeti Kastély és Várprogram honlapja írja: „Ahhoz, hogy megértsük az ovális szoba jelképiségét, a homlokzaton látható napszimbólumot vagy a több helyen is feltűnő sasfigurát, tudnunk kell, hogy mi a közös Festetics Antal, Mozart, Beethoven, Liszt, Goethe, Voltaire, Balzac, Lotharingiai Ferenc, Einstein, Lincoln, Lafayette, Roosevelt, Simon de Bolivar vagy éppen Kipling gondolkodásában… A közös a 18. század elején szárnyra kapott szabadkőművesség, amely a felvilágosodás eszméit ötvözte a középkori misztika, a deizmus, az ókori, mindenekelőtt az egyiptomi kultúra és a zsidó vallás elemeivel. Tagjai arisztokraták, köznemesek, értelmiségiek és nemesi testőrök voltak.”

Az 1920-as években Festetics Sándor átalakíttatta és korszerűsíttette a kastélyt. A Festetics család 1944-ben hagyta el a dégi birtokot, az épületben hosszú ideig árvaház, majd gyermekotthon működött.

A kastély felújítási munkálatok miatt jelenleg nem látogatható. Magyarország legnagyobb angolparkja, a Szerpetin-tórendszer, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak a felújítás ideje alatt is zavartalanul látogathatóak. A felújításról a héten friss képeket közölt az NKVP Facebook-oldala.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kontrasztok

Kontrasztok

Magtár Alsóbogáton. Cikkünk az OCTOGON magazin 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Friss képek a dégi Festetics-kastélyról és a parkról

Friss képek a dégi Festetics-kastélyról és a parkról

Magyarország legnagyobb angolparkja és a Szerpetin-tórendszer a felújítás alatt is zavartalanul látogatható.

Hirdetés