Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete 2022-ben az OCTOGON online-ra költözik – minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Ezúttal az I. kerületi Logodi utca 6. szám alatt található bérházat.

„Az I. kerület egyik csendes utcájában található mediterrán hangulatú franciaudvaros bérház megannyi izgalmas és olykor mulatságos várostörténeti adalékkal szolgál, melyekből alább kapunk egy kis ízelítőt” – jegyezte meg Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján:  

A Vár aljában, az Alagúttól nem messze, csendes utcában húzódik az 1920-as évek első felében, feltehetően Szentgyörgyi Károly építész tervei alapján épült aszimmetrikus tömegű franciaudvaros bérház. Az építésznek az 1920-as években több háza is megépült a környéken, az ő terveit dicsérik az I., Logodi utca 27/b., az I., Logodi utca 62. vagy az I., Lovas út 6/b. szám alatti lakóházak.

A Logodi utca 6. szám alatti épületének külső megjelenése meglepő mediterrán hangulatot sugároz: a kőlábazat, a sarokarmírozás, az előudvar kő mellvédes terasza, a kis méretű bejárati ajtók és ablakok, valamint a homlokzatra felfutó zöld növényzet egyfajta romantikus ízt adnak a háznak. Az épületre elsőként Fischer Antal nyújtott be terveket az építési hatósághoz, aki a hátsó telekhatárral szomszédos, Attila útra néző telek tulajdonosa is volt (I., Attila út 61.). A Fischer házaspár hamar túladott a Logodi utcai ingatlanon, a Fővárosi Közlöny beszámolója alapján 1923-ban dr. Steiner Lajosné vette meg a telket 13 500 000 koronáért.

A ház valószínűleg még az építés előtt gazdát cserélt, hiszen az új magánépítési engedélyt már dr. Steiner Lajosné nevére adta ki az építési hatóság 1924-ben. 1925-ben ismét új tulajdonos birtokába került az épület, ezúttal az osztrák származású gróf O'Donell Roderich és neje vették meg 530 000 000 koronáért. Gróf O'Donell Roderich (1871–1946) császári és királyi kamarás, dragonyos kapitány 1903-as nyugdíjazása után veresegyházi szőlőbirtokán gazdálkodott, az Országos Szőlősgazdák Egyesületének és a Magyar Metapsychikai Tudományos Társaságnak is választmányi tagja volt. Családjával a Logodi utcai házban rendezték be budapesti otthonukat.
 


A Vár dél-nyugati lejtőjén található négyszintes – pince, földszint, magasföldszint, I. és II. emelet, magastető –, egy traktus mélységű épületben a lakások a jobb oldalszárnyban elhelyezett lépcsőházból közelíthetőek meg. Az épület déli oldalán eredetileg álló lakóépület feltehetően a II. világháborúban elpusztult, ezért az épülésekor egy homlokzattal rendelkező háznak ma három szabad homlokzati felülete van. A házzal kapcsolatban O'Donellék birtokba kerülése után a sajtóban érdekes pletykák kaptak lábra, amelyek szerint a házmesterné az épület lehetetlen értékesítéséről és bérbeadási nehézségekről adott információkat.

Az expresszionista stílusúnak titulált épületen a Pesti Hírlap cikke szerint nem volt rendes kapu, csak egy egyszárnyú, keskeny ajtó, melyen nagyobb bútorokat képtelenség volt a házba vinni, de ha azon mégis sikerült átjutni, a lépcsőház szűkössége miatt a lakásokba nem lehetett nagy méretű berendezési tárgyakat felvinni. A mai olvasó számára meglehetősen szórakoztató cikk nyomán magától a gróftól érkezett helyreigazítási kérelem, melyben a ház bérbeadásával kapcsolatos fennakadásokat és az adottságait ért kritikákat cáfolta. 

 

I. kerület, Logodi utca 6. 
Építtető: dr. Steiner Lajosné
Építész: Szentgyörgyi Károly
Épült: 1923–1924
 


Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A kisgyermekes építészekért – 1. rész

A kisgyermekes építészekért – 1. rész

Beszélgetés Csanádi-Szikszay Györgyi építésszel a Structure of Feminarchitecture című sorozatunkban

Játék és szabály

Játék és szabály

A Lauder Javne iskola bővítése a Budakeszi úton a TIBA Építész Stúdiótól – cikkünk az OCTOGON magazin 186-os (2023/6-os) lapszámából.

Pro bono publico

Pro bono publico

A BIVAK tervezte új pápai református diákotthonról – cikkünk az OCTOGON magazin 186-os (2023/6-os) lapszámából.

Hirdetés