Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Szatmári Violetta a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Környezetkultúra alapszak (BA) Belsőépítészet specializációján szerzett diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

Diplomamunkám témája az egyetem hallgatói és munkatársai számára közösségi tér belsőépítészeti tervezése az Infopark „I” épületének földszintjén. Az Infopark a város és a kerület centrumától távol található. Eredeti kialakításakor az I épület kapta a központi szerepet, melyet a Dunára merőleges tengelybe helyezéssel hangsúlyoztak. Ez a korábbi szolgáltatóközpont funkció a tulajdonosváltások kapcsán mára teljesen elveszett, ezt adom vissza az új közösségi térrel. Programomnak a „Főtér” nevet adtam, városi térkapcsolatokat ültettem át belső térbe.

 

 

 

Az Infopark I épületének belső átriumos tere benti-kinti térként értelmezhető, így a tervezési terület átriumban lévő része kinti térként, az alacsonyabb belmagasságúak benti térként jelennek meg. Új közlekedési útvonalak kialakításával, vizuális és fizikai térfalak használatával tagoltam a rendelkezésre álló teret. Az egységek városi helyek után kapták a nevüket: Főtér, Park, Piac, Árkád és Bistro. 

A fiatalok táplálkozási, étkezési és tanulási szokásaiból vezettem le a térhasználatot. Az egyes funkciók nem tisztán, hanem keveredve jelennek meg a helyszíneken, viszont mindegyiknek van egy fő hangsúlya, és a térbeli kapcsolat adta szinergiákat is jól hasznosítják. Az új kialakítás kismértékű beavatkozást igényel a meglévő struktúrákban, lehetőséget adva a későbbi rugalmas változtatásra. Nyersebb anyagokat – OSB lapot, perforált fémlemezt, zártszelvényszerkezeteket és betont használtam, ezeket puhítják a textilfelületek és a növények.

A közösségi tér közepén a Főtér található, ahol az elhelyezett bútor-architektúra, a Landmark csomóponti szituációba kerül, mintegy ráül a térre, uralja azt. A Landmark előtti teresedés találkozóhely, kontrasztként a belsejében elvonulásra alkalmas terek kaptak helyet: alul fülkék, felül olvasósarok.

 

 

A Park kettéosztott terében OSB lapos, zártszelvény vázszerkezetes beépített bútorokkal további kisebb egységeket képeztem, melyek így egyszemélyes vagy kiscsoportos időtöltésre, alkotásra is alkalmasak. Változatos leülési lehetőségeket terveztem, arra figyelve, hogy azokat nem mindig eredeti rendeltetésük szerint használják.

 

 

A fiatalok szokásainak vizsgálatából kiderült, hogy az otthonról hozott és a vásárolt étel egyaránt jellemző. Ezért létjogosultsága van egy vendéglátó egységnek és egy önkiszolgáló konyhának is. Bistro néven a korábbi kávézó helyén hoztam létre a vendéglátóhelyet a több oldalról és kívülről is megközelíthetőség miatt. A pult középre helyezésével a közvetlenséget hangsúlyozom – lehet, hogy az itt tanuló diákok dolgoznak majd itt részmunkaidőben. 

 

 

 

A Piac pezsgő, hangos térként jelentkezik, mely elnevezését is ihlette. Megtalálható itt teakonyha és többféle leülési lehetőség, illetve tárolni is tudják a csomagjaikat, vagy éppen a magas asztalnál közös alkotást hozhatnak létre a diákok. A lamellás álmennyezettel a teraszhangulat megteremtése volt a cél, mely a kint-bent összeköttetésről gondoskodik.

 

 

Az Árkád többfunkciós helyisége a mennyezeti sínben futó térhatároló és plakáttartó elemek mozgatása, illetve a mobil bútorok révén több elrendezés szerint alakítható. Anyaghasználata semleges, az öltözteti fel, ami helyet kap benne.

 


 

 

 

Konzulens: Dr. Alexa Zsolt, Bodonyi Zoltán, Gallyas Luca
Forrás: METU

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt Kapy Jenő

Meghalt Kapy Jenő

Hosszan tartó betegség után hunyt el 77 éves korában 2019. augusztus 19-én.

Már a föld felett zajlik a Metropolitan Garden építése

Már a föld felett zajlik a Metropolitan Garden építése

A pinceszint elkészültével megkezdődtek a földfelszín feletti munkálatok.

Hogyan vethetünk véget az állandó légkondi-harcnak?

Hogyan vethetünk véget az állandó légkondi-harcnak?

Az irodai klímahasználat állandó vita tárgya, amelynek egyik oka, hogy nők és férfiak másképp érzékelik a hőmérsékletet. De van-e mindenki számára jó megoldás?

Hirdetés