A második ütemben egyebek mellett megvalósul majd a kollégium épülete, közösségi, szabadidős terek is.

Egy gyalogos híd, egy adminisztrációs épület, egy kollégiumi épületegyüttes, valamint egy közösségi és szabadidős tér megvalósítása szerepel a kecskeméti egyetemi campus bővítése második ütemének terveiben.

A campus első megvalósut épülete

Minda Imre László, a beruházás első ütemét megvalósító Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriuma és felügyelőbizottsága pénteki ülésén biztosította a szükséges forrást a második ütemhez, így az ajánlati dokumentáció véglegesítése után a napokban elindul az európai uniós nyílt közbeszerzési eljárás. Mina elmondta, törekszenek arra, hogy a 21. századi technológiai megoldások mellett a szolgáltatóipar szereplői is megtalálhassák helyüket a régió felsőoktatási intézményében. 

A korábban, 2019 szeptemberében elkészült oktatási épület mellett jön létre a több mint ötezer négyzetméter hasznos területű, kétszintes adminisztrációs épület. Itt kapnak helyet a Neumann János Egyetem központi egységei, a szolgáltatóipar vállalatai, a tudásközpontok, és itt lesz a tulajdonos, fenntartó Neumann János Egyetemért Alapítvány székhelye is. A két elemből álló kollégiumi épületegyüttesben 600 férőhelyet biztosítanak az egyetem hallgatóinak, de lesznek bérbeadható helyiségek is összesen 540 négyzetméter területen, és kialakítanak egy melegkonyhás éttermet, valamint egy közösségi teret is. Az Izsáki út fejlesztésével és négysávossá bővítésével párhuzamosan megépülő híd megoldja a GAMF műszaki és informatikai kar, valamint az új épületek közötti biztonságos átjutást, segít a forgalomszabályozásban, illetve a dugók csökkentésében. 


    
A Neumann János Egyetemből 2019. július 1-jével kivált és a Debreceni Egyetemhez csatlakozott a szolnoki gazdálkodási kar, egy év múlva, 2020. július 31-étől pedig a pedagógusképző kar jogszabályi változás következtében a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetébe került át. Az egyetem jelenleg három karral, a GAMF műszaki és informatikai karral, a gazdaságtudományi karral, valamint a kertészeti és vidékfejlesztési karral működik. Az intézmény jogi státusza 2020. augusztus 1-jétől állami felsőoktatási intézményről alapítványi fenntartású közhasznú magán felsőoktatási intézményre változott. A kecskeméti egyetem fenntartói jogait ma már a Neumann János Egyetemért Alapítvány gyakorolja.

Neumann János Egyetem ötvenezer négyzetméteren elterülő campusának egyik különlegessége az itthon még csak egy-két helyen megvalósult egységes összképben rejlik, melynek terveit a LIMA Design és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda 2015-ben vetett papírra. A campus első megvalósult épületéről itt írtunk részletesen.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zöldet nagyon, BUBI állomást kevésbé akarnak a helyiek a Markusovszky tér átalakításánál

Zöldet nagyon, BUBI állomást kevésbé akarnak a helyiek a Markusovszky tér átalakításánál

A ferencvárosi tér a TSPC tervezőinek vezetésével és a lakosság bevonásával alakul át

Mies Awardra jelölték Kis Péterék uszodáját

Mies Awardra jelölték Kis Péterék uszodáját

A PLANT-Atelier Peter Kis iroda már a Gyarmati Dezső Uszoda előtt is ért el sikereket a díj történetében.

A lendvai vár is megsérült a december végi földrengés során

A lendvai vár is megsérült a december végi földrengés során

Jelentős méretű repedések keletkeztek az épületen

Hirdetés