Nemzetközi Kerámiaművészeti Szimpózium Kecskeméten

A Nemzetközi Kerámia Stúdió idén is megrendezi Nyílt napját, ahol a nemzetközi szimpóziumon résztvevő alkotókkal találkozhat a közönség. A rendezvény során, a művészek előadásai által bepillantást nyerhetünk munkásságukba, megismerhetjük gondolatvilágukat, munkamódszereiket és művészi pályájuk mérföldköveit, valamint a Néprajzi Múzeum a témához kapcsolódó előadását is meghallgathatja a közönség november 3-án, most pénteken.
 


A program záróeseménye a művészek négyhetes alkotófolyamata során létrehozott műveiből nyíló Szimpózium kiállítás. A szimpózium szó egy meghatározott témáról szóló szűkebb körű tanácskozást jelent, mai értelmezése Platón Szümposzion című dialógusából ered, amelyben a lakoma résztvevői filozofikus eszmecserét folytatnak. 

Az idei szimpózium a budapesti Néprajzi Múzeum közreműködésével és támogatásával valósult meg, ezért a meghívott művészeket a szervezők arra invitálták, hogy a Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteményéből merítsenek inspirációt és valamilyen formában reflektáljanak arra kortárs alkotásaikkal. A szimpózium témája: „GYÖKEREK”, mely szabadon és tágan értelmezhető volt a művészek számára. A szimpóziumon készült alkotások a Kápolna Galéria tárlata mellett a Néprajzi Múzeumban is kiállításra kerülnek majd.

A 2023. évi Nemzetközi Kerámiaművészeti Szimpózium résztvevő művészei: Boldizsár Zsuzsa, Jakobovits Márta, Kovács Máté, Monori Anita, Radics Márta, Emilia Hiltner és Simon Holpert. 

„Francia nevelésem, francia-magyar kultúrám és elsősorban szüleim nyitott gondolkodása révén, a szimpózium témája első sorban a saját gyökereimre, szüleimre és Gustave Courbet, A világ eredete (L'Origine du monde) festményére emlékeztetett, amely a párizsi Orsay Múzeumban van kiállítva. A Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteményének tanulmányozása során emiatt végül a baromfi itatókra összpontosítottam. A magyar falusi világból származó kerámia itatók egyszerűek, hatékonyak, a földhöz kötöttek, és van hogy csupán minimális díszítéssel rendelkeznek. Hogyan lehetne méltóan elismerni ezt a használati tárgyat, és hogyan lehetne felnagyítani benne az élet alapjának gondolatait? Nem számít az élet eredete, a tojás és a tyúk közötti rangsorolás. A gyökerek és az örökkévalóság körében való gondolkodás azt jelenti, hogy a feledésbe merült és elhanyagolt dolgokhoz nyúlunk, amelyek az életünk során végigkísérnek, formálnak, fizikailag és szellemileg táplálnak minket” – osztotta meg Simon Holpert, a francia-magyar keramikusművész, aki négy éve él Budapesten.

A nyílt nap programja – 2023. november 3.

Előadások:
10:00  SIMON HOLPERT (FR)
10:30  JAKOBOVITS MÁRTA (RO)
11:00  EMELIA HILTNER (USA)
11:30  BOLDIZSÁR ZSUZSA (HU)

12:00 – 13:30 Ebédszünet

13:30  KOVÁCS MÁTÉ (HU)
14:00  MONORI ANITA (HU)
14:30  RADICS MÁRTA (HU)
15:00 – 16:00 GÄRTNER PETRA: Kerámiatér – A Néprajzi Múzeum kerámia kiállításának bemutatása

17.00 KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
Köszöntőt mond: Fusz György Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke
A kiállítást megnyitja: Gärtner Petra művészettörténész, a Néprajzi Múzeum muzeológusa

A kiállítás megtekinthető: 2023. november 18-ig, hétfőtől szombatig, 10-18 óra között

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három magyar épület kap idén ICONIC AWARDS díjat

Három magyar épület kap idén ICONIC AWARDS díjat

A látnoki építészet nemzetközi platformja

Ilyen lett a Székátiratok kiállítás katalógusa!

Ilyen lett a Székátiratok kiállítás katalógusa!

Az AU Műhely kortárs széktanulmányai a Néprajzi Múzeum gyűjteménye alapján. Lapozz bele!

Megnyílt a 18. Velencei Építészeti Biennálén a Magyar Pavilon

Megnyílt a 18. Velencei Építészeti Biennálén a Magyar Pavilon

A helyszínen Gollob Lilla, az OCTOGON online szerkesztő-újságírója képviseli magazinunkat. Hamarosan olvashatjátok beszámolóinkat, bejegyzéseinket is az eseményről.

Hirdetés