Hirdetés

ZOÓB KATI retrospektív kiállítása

Kecskemétre érkezett Katti Zoób különleges kiállítása mely ötvözi a divatot és a benne rejlő művészeteket. Az ellentétek harmóniája nevet viselő tárlat több mint csak ruhakölteményekből álló installáció. Rávilágít arra, mennyire erőteljesen kapcsolódik a divat és az alkotás a múlthoz, jelenhez és a jövőhöz. A divat ritmusa a 21. században felgyorsult, szerepe megváltozott az erőteljes globális versenyben. A tömeggyártás, a fast fashion brandek hatására új, értékmentő szerepet kapott a divatművészet.


November 30-án ünnepélyes kereteken belül nyitotta meg a kiállítást a város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia a Városházán Levéltárában, melynek különleges hangulata még csodálatosabb élménnyé varázsolta a ruhakölteményekből álló installációt. 

A magyar örökség iránti tisztelet, a kecskeméti Rajzfilmstúdió iránti rajongás, a kultúra és tradíciók életben tartása és tisztelete fontos szerepet játszanak Zoób Kati munkásságában. A felújított Városháza ezért tökéletes helyszínnek bizonyult a kiállítás bemutatására.

„Örömmel tölt el, hogy egy ilyen különleges kiállítást hozhattunk el Kecskemétre és örülök neki, hogy meg tudjuk mutatni mennyire sok érték és kreativitás rejlik a magyar divat kultúrájában. Remélem, a város lakói örömmel fognak betérni hozzánk. A kiállításon kívül a térben különleges programokkal is kedveskedünk majd a látogatóknak és a tavasz folyamán maga Zoób Kati tart majd egy különleges tárlatvezetést, amire mindenkit nagy szeretettel várunk.”

– nyitotta meg a kiállítást a polgármester asszony.  
 


Az ellentétek harmóniája

Zoób Kati budapesti divatműhelye az egyik utolsó képviselője az haute couture szalonkultúrának. Divatháza olyan érték, amely ismeri és használja a divatművészet nemzetközi jelrendszerét és képviseli Magyarországot a high-fashion nemzetközi mezőnyében. Egyben a kortárs magyar divatművészet legjelentősebb értékmentő műhelye, amelynek missziója az haute couture mesterségek és a kézművesség életben tartása. 

A ház mottója: ellentétek harmóniája, az organikus és geometrikus formák egysége, a változatosság gyönyörűsége és a kortalan elegancia jelenbe helyezése. A kollekciók tisztelegnek a régi mesterségek és a kézművesség előtt, és gyakran össze is fűzik az antik és a kortárs elemeket. 


A Katti Zoób divatház missziója a szalonkultúra és az haute couture kifinomult mesterségeinek életben tartása. A több nap alatt készült, organzára applikált leheletvékony bőr rátéthímzés, a fantasztikus XVIII. századi történetet mesélő velúr intarzia, a pompás, rózsát ábrázoló szőrme intarzia vagy az egyesével, kézzel felvarrt több száz gyöngy nemcsak kézműves technikákkal készült esztétikai bravúrok, hanem túlmutatva a divat keretein, kulturális üzenetek közvetítői. 

Katti Zoób nem ismeretlen egyetlen korosztály számára sem. Kollekcióival meghódította Párizst, Londont, Bécset, Shanghait, New Yorkot és Dubait. Az általa tervezett ruhaköltemények múzeumi környezetben műtárgyakká válnak, és egy váratlan világba repítenek minket, ahol kiderül, a ruha több, mint egy használati tárgy. Értéket teremt, örökségünk része és történetek alapja.
 

2024. május 30-ig a kecskeméti Városháza Levéltára ad otthont a Repertoár - Az ellentétek harmóniája című kiállításnak. A gyűjtemény egy retrospektív tárlat, amely több mint 80 öltözéken kelti életre Katti Zoób divatműhely művészetének irányzatait és elemeit.

Az időszaki kiállítás helyszíne: Kecskeméti Városháza
A kiállítás ingyenesen megtekinthető!

 

Forrás: sajtóanyag


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fény más megvilágításban

Fény más megvilágításban

Superluminal, a LAM új tárlata

Több mint 10 év után éled újjá a FontFront

Több mint 10 év után éled újjá a FontFront

A magyar grafika ikonikus tervezői és tipográfiai játéka
 

A design és a természet új egysége (X)

A design és a természet új egysége (X)

Egyedülálló lakberendezési megoldások és friss designtrendek várnak az idén ötéves S/ALON BUDAPEST látogatóira szeptember 22-23-24-én.

Hirdetés