Hirdetés

Fibonacci idill

Borterasz Prágában.

A Moldva folyó fölött magasodik Prága klasszicista kastélya, a Jablonka kastély. A tulajdonosok fel kívánják éleszteni a hajdani borászatok emlékét, ezért szőlőt telepítettek a támfalakkal övezett teraszokra. A Marco Maio Architects tervezői ide alkottak borteraszt, amely a mediterrán és antik szőlődombok hangulatát idézi vissza.

 


A mediterrán idillről szóló álom nem véletlen és nem erőltetett, dacára annak, hogy Prágában járunk. Prága lejtőin ugyanis hajdan – akárcsak a Rózsadombon – szőlő termett. A harmincéves háború után az ületvények elvadultak, helyükbe az akkor még Černý Kopec névre hallgató hegy oldalába almáskertet telepítettek – innen a terület mai neve: Jablonka. A 18. században épült itt a klasszicista kastély, pazar kilátással a Moldvára.

A későbbi évszázadok alatt a hegy és a kastély környéke megváltozott, forgalom, zaj vette át a nyugalmas idill helyét. A végső csapást a 2000-es évek végén a Blanka alagútrendszer megépítése mérte a vidékre, amely paradox módon még tovább növelte a forgalmat és a CO2 terhelést. Jablonka kastélya közben magántulajdonba került, és a tulajdonos elhatározta, hogy feleleveníti a bortermelést. 2013-ban telepítették az első tőkéket, amelyből háromféle bort készítenek limitált mennyiségben, név szerint a Ryýnský Ryzlink, a Ryýnský Ryzlink Červený és a Tramín Červený fajtákat.

A terület rendezése közben bukkantak el a kőből falazott támfalak és teraszok, ez adta az ötletet, hogy egy borteraszt is kialakítsanak. A Marco Maio Architects dél-európai gyökerekkel rendelkező tervezői idilli patio kialakítását javasolták, ahol az antik borkultusz hangulata megelevenedhet. A feltárt teraszok között egy romra bukkantak, melynek görbülete a Fibonacci sorra épülő spirált idézte. A spirál mentén a falak megmagasításával védett udvar jött létre, amely kizárja a város zaját, és a kastély és a szőlők nyugalmához segít visszatalálni. 

 

 

Minden beavatkozás a helyben talált és feltárt elemekhez igazodik. Ezek közül kiemelkedik az öreg tölgyfa tengelyében a kőfalban nyíló ajtó, amely zárt állapotában elkülöníti a teraszon időzőket a városi nyüzsgéstől, ha pedig kinyitják, a jövő ületvényei tárulnak fel a vendégek szeme előtt. Vele szemben Corten acél ajtó vezet a kis borospincébe. A Fibonacci patio új kőfalai indirekt világítást kaptak. A borterasz területét térben és szintben ketté osztották, a magasabb teraszon kapott helyet a körasztal, ahol az isteni nedű élvezetének hódolni lehet. 

 

Építésziroda: Marco Maio Architects | Web | Facebook | Instagram
Építészek: Marco Maio, David Obrovnik, Kaja Likar, Katarina Kobale
Megrendelő: Prágai Pincészet Jabloňka
Projekt helyszíne: Trojan, Prága
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Beépített terület: 100 m²
Fotók: BoysPlayNice

 

 

Forrás: Linka

 

 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A polc, amelyet a természet lágysága ihletett

A polc, amelyet a természet lágysága ihletett

Alkotója a polcrendszerekre jellemző ridegséget hullámokra cserélte. 

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Tóth Adrienn diplomamunkájában arra kereste a választ, hogyan fejezhetné ki a természetben való futást építészeti-tájépítészeti eszközökkel.

Hirdetés