Szeredy Dorottya Petra enteriőrtervező diplomamunkájában a Bálna épületét gondolta újra: közösségi térként lehelne lelket a hányattatott sorsú épületbe.

Egy iránymutató közösségi tér tervezésekor, a multifunkcionális használaton túl új és egyben fontos szempont, hogy a helyszín ne csak a testnek, hanem a léleknek is táplálékot, töltekezési lehetőséget és egy olyan mesét nyújtson nekünk, aminek részesei lehetünk. Szeredy Dorottya Petra a skandináv mitológia és a térség stílusának ötvözésével olyan tereket álmodott meg a Bálnában, amelyekben a régió jellemzői és design szellemisége teremti meg a test és lélek jólétét.Koncepció és inspirációs vonalak

A skandináv mitológia spirituális világa érdekessé teszi mindezt, könnyed, flexibilis tereket ad, utazásra hívja a szellemet. Az üvegkapuk, fények, északi fény motívuma romantikus vágyódásunknak elégíti ki és kalauzol egy másik világba.

 • Skandináv mitológia mint inspiráció, romantikus elvágyódás
   
  • 9 világ, Bifröszt (Szivárvány) - híd
  • Valkűrök és a Valhalla-valkűrök fénylő páncéljából lesz az Északi fény
  • mitológia és a fények kapcsolata - hotel, lobby
  • Hollóképében szárnyaló valkűrök
  • Páncéljukon megcsillanó fény
  • Aurora borealis és a kis faházikók
  • kapcsolat a 9 világ és 9 bolygó között
    
 • Világfa: nyírfa, ami összeköti a világokat
   
 • Szintek: 9 világ - 9 bolygó számmisztika
   
  • Mitgard: Nordic cantin-ebédlő (fa házak)
  • Asgard (istenek világa): planetárium
  • Valhalla (hősök lelke): recepció-fogadótér
  • Bifröszt: Szivárványhíd, a Hősök várótermébe, a Valhallába vezet

Alapvetően mindenhol követem a skandináv stílust: térszerkezeti, anyaghasználati, színhasználati jellegzetességeit (levegős terek, fehér falak, letisztult formák, természetes anyaghasználat), ötvözve a romantikus éteri fénnyel.

Főbb funkciók

 • Hotel (skandináv anyag és színhasználat)
 • Menza: Nordic Canteen
 • Co-working iroda: (flexibilis moduláris tér)
 • Planetárium: (szellemi spirituális tér fényjátékkal)
 • Design Shop: minden, a Hotelben és Menzán használt tárgy, bútor, étkészlet, textília, a tematikus design boltokban megvásárolható.

Minden, ami megtetszik e világból, világokból, az első és második emeleten kialakított tematikus skandináv design shopokban megvásárolható. Nemcsak híres, nagy gyártók klasszikus termékei (Vitra, Knoll, Fritz Hansen, Muuto, Norman Coppenhagen, Marimekko, Fiskars, stb.), hanem magyar, a témához kötődő designerek kollekciói is kaphatók lennének.

A hotel - Főbb formai elemek és anyaghasználat

Szeredy Dorottya Petra diplomamunkája - A hotel szobái

Recepció

Ahogy belépünk, rögtön egy szivárványhíd installáción keresztül juthatunk el a recepcióig, mely egy mesés világba kalauzol. A 9 üvegkapu szimbolizálja a skandináv mitológia 9 világát, amely egyébként leképezhető a Naprendszer 9 bolygójára, ezért a menzán a lámpákban megjelennek a Kepler oválisok, ezzel is utalva a kozmikus kapcsolatra.

Folyosó

A folyosó térkialakításánál felhasználom a skandináv vidék jellemző háztető motívumait, absztraktabb formában, és egy fa kerítéssel kötöm össze a szoba bejáratokat – köztük kialakítva leülős beszélgetős, pihenős egységeket –, ezzel a skandináv nyitottabb térszerkezetet követem. A letisztult, sok fa használatával alkotott új design újdonságokat, a olyan fiatal design cégektől választottam, mint a Muuto, Please wait to be seated, a Moooi, a MENU, a Fermliving, a Northen Lighting. Néhány nagy klasszikus elemet is felhasználtam: az Egg chair/Swan chair megkerülhetetlen, ha skandináv stílusról beszélünk. A padló burkolata szürkés, puha padlószőnyeg.

Lobby

A hotel és külsős vendégek számára is egy a Hősök váróterme, a Valhalla névre hallgató kávézó, lobby részt alakítottam ki, melynek központi motívumai a szárnyas valkűr sereget imitáló, madárraj installáció, valamint a bár felett megtalálható, északi fény inspirálta – design klasszikus Alto váza nagy csillár.A színvilág és anyaghasználat terén a világos fa padlót választottam, bútorokban a szürke illetve lazac színt, fehér festett falakat, rajta óriásplakátokkal, a skandináv táj lenyűgöző csodáival, művészi képeivel. Ezek szándékosan nem keretes képek, plakátszerűségével fiatalos lendületet ad a térnek.

Mintaszoba

Finnországban – ahol a legtöbb az egy főre jutó tó és szauna, valamint imádják a természet közelségét – a szauna koncepciót fontosnak tartottam kiemelni (a szauna-kultúra az északi népek sajátja, életük meghatározó szertartásainak része) és beletervezni a szobába ezt a testet- lelket megtisztító rituálét. Így minden szoba központi eleme, mind formai, mind design szempontból egy szauna, mely padozatának elosztása és magassága az aranymetszés szabályai szerint lett kialakítva. A szoba többi berendezése egyszerű vonalvezetést követ, egy épített ágy, egy szekrény és a szemben lévő falon egy íróasztal és egy bőröndtartó padozat található. A fürdőszobát csak egy üvegfal és gardrób választja el a hálótértől. A földszinten és az emeleten is, a folyosó mindkét oldalán 4-4 sima szoba, és 2-2 db suite került kialakításra, azaz szintenként 12, összesen 24.

Világítás szempontjából minden szobának van ablaka, tehát kap természetes fényt, de az álmennyezetbe épített LED meleg fényű lámpákkal és funkcionális lámpával egészítettem ki. A szauna a hangulatvilágítást adja. A színvilág és anyaghasználat terén abszolút a fa anyagok és fehér fal színek dominálnak, a szaunából kiinduló álmennyezet pedig lezárja és egy egységbe köti a szobát a szaunával.

Nordic Cantin

Szeredy Dorottya Petra diplomamunkája - A menza

A Bálna fejében, a földszinten kap helyet a Nordic Cantin kap helyet. Ez egy kis mini város, amelynek alaprajzát egy norvég kisváros utcahálózata ihlette. Sok északi, kis- és nagyváros alaprajzát tanulmányoztam: a vikingek régen kör szerű alakzatban építkeztek, napjainkban a nagyobb városokban már nagyon szabályos, merőleges szerkezetű utcahálózatok kerültek kialakításra,. Így találtam rá Bergenre, a fjord mellé épült ékszerdobozra, ennek a városnak a stilizált alaprajzát vetítettem rá a földszinti menza alaprajzára.

A különböző egyedi ház installációk a skandináv országok csodás tájait és a rajtuk található házak esszenciáit képezik le, egyetlen város képében. A skandináv táj inspirálta kisházak és a városi funkciók összekapcsolódtak, így a kis menza városunkban megtalálunk városi parkot lidércfénnyel, nyírfaerdőt medvével, szaunákat a tó partján, önkiszolgáló pultsort és bárt kávézóval. A Hotel anyag és színvilágával párhuzamosan, a földszínek, földjegyek, földelemek kerülnek itt is előtérbe, de a színekben megjelenik a skandináv táj lenyűgöző változatossága is.

Anyaghasználat

 • fa és fém vázszerkezetű kisházak
 • padló: öntött műgyanta térkép motívummal printelve
 • az egyes egységek alatt- különböző bütü formájú „fa” szőnyegek emelik ki az ülőpozíciókat, elakadás mentességre és takaríthatóságra alkalmas, közületi anyagok kerültek felhasználásra
 • a pillérek rusztikus deszka szerű burkolatot kaptak

Elrendezés, jellemző jegyek

 • az álmennyezeten, egy kifeszített vásznon egy éjjeli utcahomlokzati kép került kialakításra, melynek ablakai felett LED panelek találhatók, így az ablakmotívumok világítanak, ez adja az általános megvilágítását a helyiségnek
 • minden egység külön megvilágítást kap hangulatfényekkel, függesztett csillárokkal
 • a Hotel folyosóról egy dupla fordított alagút fogad minket, melynek belseje hangulatos étel/italfogyasztást biztosít a vendégek számára
 • a városi park mellett, az erdei padokra emlékeztető egyszerű fa padokat terveztem
 • önkiszolgáló és látványkonyha működik, a fogyasztás chipkártya segítségével a két főbejáratnál található kasszánál kerül kiegyenlítésre, így a menza jellege free flow rendszerű

Co-working tér

A co-working iroda födémjének áttörésén, a Bálna üvegkupolájában megtekinthető az állandó kivetítéssel megteremtett fényjáték. Esténként planetárium hangulatú csillagvizsgálóval a nap végére eljutunk a szellemi világba.  A tér specialitása a raszter hálós álmennyezet kialakítása, mellyel a terek könnyű szerrel variálhatók a panelek átkattintásával. Az álmennyezet alsó síkja 3,3 méteren található, felette fut az elektromos hálózat és a vízrendszer is. A rácsszerkezetbe kerülnek beépítésre az általános megvilágítást biztosító, csíkszerű LED lámpák. Az iroda elválasztó falpanelek 2,8 méter magasak, széltében több egység is sorolható egymás mellé, így növelve az elkerített területek méretét.

A hangulatfényeket álló lámpák biztosítják. A tér közepén egy lounge rész került kialakításra, ahonnan lehet figyelni a fényjátékot, szellemi inspirációt nyerni. Az egyes kis tárgyalók falai fémszerkezetre feszített vásznak, melyeket a rácsszerkezeten található projektorok festenek mindig más színre.

A co-working tér

Főbb formai elemek, anyaghasználat

 • letisztult Vitra berendezések (íróasztalok, székek) fehér és szürke színben, itt a bútorok monokrómok, a színeket a vetítések adják
 • szálcsiszolt, rozsdamentes puffok és puha kanapék
 • a padló világos, kő hatású PVC, Expona, White alabástrom
 • középen egy nagy szőnyeg került elhelyezésre, ezzel puhítva a teret
 • pillérek az aurora kék színivel, üvegtáblákkal burkolva

Duna part: Északi fény installáció

Északi fény inspirálta gyermek-játszó és installáció terve Északi fény-vesztőben: itt megint csak a fények és formák kapnak főszerepet. Az Aurora Boreális hullámzó vonalát egy rozsdamentes acél tartószerkezettel képeztem le, melynek 5 cm vastag oszloprendszere tartja meg a hullámzó üvegtáblákat. Rozsdamentes oszlopok, és 2 rétegű ragasztott biztonsági üveg alkotja, a szerkezet magassága 4 méter. A libikókák anyaga egyedi és innovatív solar cellekból lett kialakítva, ami nappal gyűjti a fényt, majd éjszaka világít. A burkolat gyermekjátszókra kifejlesztett csúszásmentes gumi padló, a gumiszőnyeg formája, hullámzó ívet követve köti össze a libikókát, majd utat mutat a Bálnának, az Északi fény árnyékában.


 • Iskola: Krea Design Iskola
 • Konzulens tanár: Gáti Anna, enteriőrtervező, Szegő Gábor, belsőépítészHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tér-törő

Tér-törő

Lukács Andrea Tér-törő című mestermunkája a MOME Formatervező művész MA szakán.

Reframe – a feldolgozás ékszerei

Reframe – a feldolgozás ékszerei

Sümegh Anna Reframe című diplomamunkája a MOME Ékszertervezés és fémművesség MA szakán.

Terápiás domborítások

Terápiás domborítások

Sógor Sarolt Kapcsolódások című diplomamunkája a MOME Ékszertervezés és fémművesség MA szakán.

Hirdetés