Hirdetés

Építészként bridzsvilágbajnoknak lenni

Fischer Brigitta aranyérmet nyert a Wroclawban zajlott 16. Bridzsvilágbajnokságon.
 

Nyolcvanöt éve a Vigadóban rendezett vb-n, Kovács László és Poór Andor 1937-es páros győzelme után újra van magyar világbajnoki aranyérem! Fischer Brigitta, az MTK 28 éves, civilben építész bridzsezője két-két amerikai és svéd játékos csapattársaként nyert a nők versenyében Wroclawban, a 16. Bridzsvilágbajnokságon, 2022 augusztus 25-én. Mini interjú a versenyzővel!
 


Miért kezd el egy építész bridzsezni? Mióta vagy az MTK-nál? 

Gimnazistaként a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba jártam. Amikor 14 éves voltam, elkezdődött egy délutáni bridzs szakkör az iskolában, ahová a barátaim elkezdtek járni. Mivel nem akartam kimaradni a társasági életből, így én is csatlakoztam. Azóta is szoros baráti kapcsolatot ápolunk, és legtöbbünknek meg is maradt hobbiként a bridzs. Az MTK bridzs szakosztálya elég fiatal, 2020 elején alakult, én 2020 decemberében csatlakoztam az egyesülethez.


Hogyan látod, van bármi releváns kapocs az építészet és a bridzs között? 

Sok hasonlóság van véleményem szerint az építészet és bridzs között. Végtelenül leegyszerűsítve egy épület mindig ugyanazokból az elemekből áll: alapozás, falak, födémek, tető. Mégis minden egyes épület egyedi és kihívásokkal teli. A bridzs szinte ugyanígy működik: 52 lap, 4 ember (2 pár), licit és lejátszás 2 egyszerű szabállyal. Még sincs két ugyanolyan leosztás, mindig új feladatokat kell megoldani. A licit lényegében megfeleltethető a tervezési programnak, elvárásoknak (például pikk aduszín mellett 9 db ütést vállalunk a 13-ból), míg a lejátszás a tervezési és megvalósítási fázishoz hasonló. A játék során az előre lefektetett elvárások teljesítése a cél, minél jobb minőségben (minél több ütéssel) – ez az építészetben sincs másképp.
 


Civilben melyik építészirodánál dolgozol? Mennyire lehet a versenyszerű bridzset a munka mellett csinálni? Milyen elfoglaltsággal jár? 

Az Óbuda Group tervező, mérnöki szolgáltató, projektmenedzsment vállalatnál dolgozom létesítményfelelősként. Mióta végeztem az egyetemen, jóval kevesebb időm van a briddzsel foglalkozni, az élet más területei kerültek előtérbe. Kedd esténként vannak a budapesti bajnokságok, este 6 és 11 között egész évben, nyáron kisebb szünettel, illetve havonta szokott 1-1 verseny lenni vidéken valamelyik hétvégén. Ezeken próbálok mindig részt venni, de külön, egyéni gyakorlás már ezen felül nem fér bele.


Nyolcvanöt éve nem volt magyar világbajnoki aranyérem a bridzsvilágbajnokságon. Milyen érzés ez a számodra? 

Leírhatatlan, talán még most sem fogtam fel, hogy mit is jelent és hogy valóban megtörtént. Természetesen büszkeséggel tölt el, mint minden versenysportban, az ember azért hajt, hogy a legjobb lehessen. Illetve motiváló is egyben, hogy megéri ennyi energiát belefektetni, mert meghozza gyümölcsét.
 

 Sandra Rimstedt, Marion Michielsen, Joan Brody, Fischer Brigitta, Cecilia Rimstedt

Két-két amerikai és svéd játékos csapattársa voltál. Milyen volt a közös „munka”?

Fantasztikus. Utolsó pillanatban, egy héttel a verseny előtt alakult a csapatunk. Egy szerencsétlen betegség miatt egy másik csapat felbomlott, és négyen megkerestek, hogy lenne-e kedvem csatlakozni hozzájuk. Ismertem őket korábbról, tudtam, hogy egytől-egyig nagyszerű játékosok, így gondolkodás nélkül igent mondtam a lehetőségre. A verseny első 1-2 napján még össze kellett csiszolódnunk a partneremmel, de az a fajta segítő kooperáció, amely a játékhoz elengedhetetlen, gyorsan kialakult közöttünk. A rájátszás szakaszában (elődöntő, döntő) már igazi párként működtünk együtt.


Milyen további céljaid, terveid vannak – a szakmádban és a bridzs terén is?

A bridzs terén egyértelműen az a cél, hogy következő alkalommal magyar csapattal tudjunk kvalifikálni a világbajnokságra, és hogy ott minél jobb helyezést tudjunk elérni. Az építészet terén, a szakmámban pedig még nagyon az elején tartok, de minden percét élvezem. A projektmenedzsmentre mindig úgy tekintettem, mint aminek a célja a folyamatok javítása, illetve a megfelelő szakmai közeg biztosítása megrendelő, kivitelező és tervező között. Ebben próbálok napról-napra jobb lenni.


Az idei csapatvilágbajnok (Sandra Rimstedt, Marion Michielsen, Joan Brody, Fischer Brigitta, Cecilia Rimstedt) döntőjéről szóló szakmai beszámoló ITT olvasható.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészként bridzsvilágbajnoknak lenni

Építészként bridzsvilágbajnoknak lenni

Fischer Brigitta aranyérmet nyert a Wroclawban zajlott 16. Bridzsvilágbajnokságon.
 

Teljesen átalakul a Park Atrium irodaház

Teljesen átalakul a Park Atrium irodaház

Komplett belsőépítészei és arculati megújulás 2021 tavaszán.

Egy új építészeti paradigma születése

Egy új építészeti paradigma születése

Interjú a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével, Sághi Attilával.

Nincs találat!

Hirdetés