A nyertes épületpályázatok tükrözik a tehetséggondozás szellemiségét és harmonizálnak a városi környezettel.

Két első helyezettet hirdetett a szakmai zsűri az MCC budapesti Somlói úti ingatlanjára kiírt épületfejlesztési pályázaton. A bírálóbizottság szakmai álláspontjának értelmében két első díjazottja van a közbeszerzésnek, további három pályaművet pedig megvásárol az MCC. Az első helyezettek épületkoncepciói egyaránt alkalmasak arra, hogy az MCC új épületeit ezek alapján tervezzék meg – írta az MCC honlapja.

Az első helyet nyert pályázók a Napur Architect, illetve a közös pályázattal induló Hello Wood és a ZDA-Zoboki Építésziroda. A ZIP Architects, a Studio In-Ex és az Archikon tervpályázatait pedig megvásárolja az MCC. A pályázat anonim módon zajlott, a bírálóbizottság csak az eredményhirdetést követően ismerte meg a pályázók kilétét.

A Napur Architect győztes terve

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója hangsúlyozta: kiváló pályaművek születtek. A bizottság elnöke kiemelte, a díjazottak kiválasztásakor arra figyelt, hogy mely tervek felelnek meg leginkább az MCC tehetséggondozási és nevelési feladatainak. Rámutatott, a jelenlegi épületegyütteshez köthető történelmi múlt, valamint a terek kialakítása sem felel meg az MCC programjainak és céljainak.

Hangsúlyos szempont, hogy nagyobb legyen a telken a zöld felület, és a környék lakosai is használhassák a tervezett épület környezetét.

Kálmán Ernő, a bírálóbizottság építész társelnöke kiemelte: mind a 11 pályamű tartalmaz értékes gondolatokat. A díjazott és megvásárlásra ajánlott tervek alkalmasak szakmailag leginkább a terület beépítésére, a tehetséggondozást szolgáló terek megfelelő elhelyezésére, illetve harmonikus kapcsolatot tükröznek az épített és természeti környezettel. A bírálóbizottság kiemelten fontosnak tartotta, hogy azt a szellemiséget megtalálja a pályázatokban, amelyek legjobban kifejezik az MCC küldetését és egyediségét.

Csány Éva, az I. kerület főépítésze a Budavári Önkormányzat nevében szólva örömét fejezte ki, hogy ennek a szellemileg nyitott pályázati folyamatnak részese lehetett.

Kiemelte, hogy az épület nem csak az MCC-é, hanem az egész városé lesz. Hangsúlyozta, az épület távolnézetből keltett hatása egy új, „jellegzetes városi pontot hoz létre, amely a városlakók örömét is szolgálja”.

A Hello Wood – ZDA terve madártávlatból

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) a Budapest, Somlói út 49–53. szám alatt található új tehetséggondozási központjának tervezésére írt ki tavaly nyílt közbeszerzési pályázatot a vonatkozó hazai jogszabályoknak és az európai uniós közzétételi szabályoknak megfelelően. A megjelölt határidőig tizenegy építészeti pályázat érkezett be, a pályaműveket szakmai zsűri értékelte. A bírálóbizottság szavazó tagjai voltak: Szalai Zoltán, Kálmán Ernő, Szalay Tihamér, Csóka Balázs, Sándor János, nem szavazó tagként a munkában Sulyok Miklós is részt vett.

Az MCC célja, hogy egy ikonikus, a közösségteremtő és -szervező funkciókat teljeskörűen magába foglaló, a 21. század követelményeinek megfelelő, ugyanakkor a környezetével harmonizáló épület álljon a Somlói úton. Az MCC a következő időszakban diákokkal, oktatókkal és a szakmai közönséggel szoros együttgondolkodásban fogja a terveket pontosítani, a pályázat kiírása óta jelentkezett megrendelői igényeket az épület tervezési folyamatába illeszteni.

A Studio IN-EX pályaműve

A pályaműveket a következő hetekben az MCC bemutatja a nyilvánosságnak is, a járványügyi helyzettel kapcsolatos szabályokat figyelembe véve pedig kiállítás szervezését tervezi. 

A tavaly elkészült műszaki állapotfelmérés szakmailag is megerősíti, hogy a jelenlegi épületegyüttes több okból is alkalmatlan a működéshez elengedhetetlen funkciók betöltésére. Energetikai megoldásai, technológiai berendezései elavultak, felújítása műszakilag nem vagy csak tetemes anyagi ráfordítás árán lehetséges. Térelosztása alapján az ingatlan alkalmatlan az MCC részéről kiemelten hangsúlyosnak tartott, a nyitott terekre alapozó, közösségépítő jellegű oktatási tevékenységre.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy időben több száz tehetséges diák táborozhat majd Révfülöpön

Egy időben több száz tehetséges diák táborozhat majd Révfülöpön

Kihirdették az MCC gyermektábor tervpályázatának győzteseit.

Megkezdődött a Nemzeti Kaszinó tervezése (X)

Megkezdődött a Nemzeti Kaszinó tervezése (X)

A pécsi Masszi Építész Iroda Kft. nyerte a közbeszerzést.

Hirdetés