Lapzártánkkal egy időben érkezett a megrázó hír, hogy hetven éves korában, hosszú betegség után elhunyt Bachman Zoltán.

Hirdetés

Lapzártánkkal egy időben érkezett a megrázó hír, hogy hetven éves korában, hosszú betegség után elhunyt Bachman Zoltán Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- ésYbl Miklós-díjas építész, pedagógus, Pécs építészetének és műemlék védelmének meghatározó alakja.

1968-ban Diplomadíjjal végezte a BME építész karát, alapítója volt az építészkari hallgatók lapjának, a Bercsényi 28-30 -nek. 1972-ben elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem Műemlékvédelmi Szakmérnöki tagozatát, 1982-ben doktorátusát is az ipari műemlékvédelem témájában szerezte. A pécsi építészképzés, majd doktoriskola szervezője, alapítója, vezetője.  

Az utóbbi években legemlékezetesebb munkája a 2006-ra elkészült Cella Septichora helyreállítása, illetve a látogatóközpont a környező területek rendezése, ami a 2000-ben UNESCO világörökséggé nyilvánított pécsi ókeresztény emlékeket mutatja be méltó módon. 2009 -ben munkatársaival megtervezte az ún. pécsi Science Building oktatási épületet, amit 2012-ben adtak át. Halála hatalmas veszteség, mély fájdalom. Nyugodjék békében!   
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Alessandro Mendini

Elhunyt Alessandro Mendini

87 éves korában elhunyt az olasz építész és designer. 

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György Ybl-díjas építész.

Hirdetés