Hirdetés

Lapzártánkkal egy időben érkezett a megrázó hír, hogy hetven éves korában, hosszú betegség után elhunyt Bachman Zoltán.

Lapzártánkkal egy időben érkezett a megrázó hír, hogy hetven éves korában, hosszú betegség után elhunyt Bachman Zoltán Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- ésYbl Miklós-díjas építész, pedagógus, Pécs építészetének és műemlék védelmének meghatározó alakja.

1968-ban Diplomadíjjal végezte a BME építész karát, alapítója volt az építészkari hallgatók lapjának, a Bercsényi 28-30 -nek. 1972-ben elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem Műemlékvédelmi Szakmérnöki tagozatát, 1982-ben doktorátusát is az ipari műemlékvédelem témájában szerezte. A pécsi építészképzés, majd doktoriskola szervezője, alapítója, vezetője.  

Az utóbbi években legemlékezetesebb munkája a 2006-ra elkészült Cella Septichora helyreállítása, illetve a látogatóközpont a környező területek rendezése, ami a 2000-ben UNESCO világörökséggé nyilvánított pécsi ókeresztény emlékeket mutatja be méltó módon. 2009 -ben munkatársaival megtervezte az ún. pécsi Science Building oktatási épületet, amit 2012-ben adtak át. Halála hatalmas veszteség, mély fájdalom. Nyugodjék békében!   
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

Meghalt Adolfo Natalini, a Superstudio egyik alapítója

A szkeptikus, a rendszerből kitörni vágyó olasz építész 78 éves volt.

Elhunyt Rimanóczy Jenő

Elhunyt Rimanóczy Jenő

Az Ybl-díjas építész 85 éves volt. 

Elhunyt I. M. Pei

Elhunyt I. M. Pei

A világhírű építész 102 éves korában hunyt el. 

Hirdetés