A magyar építészet ismét szegényebb egy elhivatott szakemberrel.

A magyar építész szakmát pótolhatatlan veszteség érte, vasárnap hajnalban eltávozott Perczel Anna építész, urbanista, az általa alapított, a történelmi zsidónegyed építészeti értékeinek megőrzéséért kitartóan küzdő ÓVÁS! egyesület elnöke. Az építészet humán értékei mellett elkötelezett, nagy tudású szakembert számos tisztelője gyászolja.

 

Perczel Anna azok közé tartozott, aki az építészet minden értelemben vett elanyagiasodásának korában a humán értékek mellett foglalt állást. A hazai örökségvédelem évtizedeken át tartó kivéreztetése ellenére fáradhatatlanul küzdött az épített örökség emlékeinek méltó kezeléséért. Neve összeforrt a pesti zsidónegyed történeti értékeinek feltárásával, szakszerű dokumentálásával, népszerűsítésével. Erélyes fellépése, a többek közt általa kezdeményezett, több évtizede működő ÓVÁS! Egyesület munkája hozzájárult ahhoz, hogy Erzsébetvárosnak ez a része megmeneküljön a pusztán az ingatlanbefektetők érdekeit szolgáló átépítésektől. A negyed történeti értékeinek megőrzéséért folytatott kitartó munka eredményeképpen számos épület megmenekült a pusztulástól, és a zsidónegyed fogalma és létezése polgárjogot nyert a szakmai és városi közbeszédben egyaránt. Személyében annak a generációnak távozott egy újabb tagja, amely az építést nem pusztán gyakorlati problémának, és nem is művészi tevékenységnek tekinti, hanem a szó eredeti, nagybetűs értelmében Kulturális Szolgálatnak. Magatartásával, tudásával, személyiségével tiszteletet vívott ki a szakmában, és a nem szakmabeliek körében egyaránt. Tisztelői megrendülten gyászolják az Embert, aki a dolgok lelkét látta. 

 

Értékrendjéről vallott a FUGA 2020-as Mikrokozmosz sorozatában:

Perczel Anna 1942-ben született Párizsban, 1967-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán.1967-től 2004-ig településtervezési építészként dolgozott a Budapesti Várostervező Intézetben, majd a VÁTI Kutatási és Műemléki Irodájában. A BUVÁTI-ban, Vadász György műtermében legfontosabb munkája a Gellért hullámfürdő rehabilitációja volt. Négy évig élt Algériában, illetve Mozambikban. 1987-től Budapesten régi városrészek rehabilitációs terveit készítette a Középső-Józsefvárosban, illetve Kőbányán. Több évtizedes, a szakma által nagyra értékelt településtervezési munkásságának legismertebbé vált területe az ún. Régi pesti zsidónegyed történelmi városképének, épületeinek kutatása, dokumentálása és e történelmi értékek megőrzéséért folytatott kitartó küzdelem. 1996-tól szisztematikusan tárta fel a negyed építészeti értékeit, azok történelmi hátterét, kutatási eredményeit mind a szakmai, mind pedig a széleskörű nyilvánosság orgánumaiban publikálta. 2004 tavaszán a budapesti Városházi Beszélgetések előadássorozat tematikus előadójaként mutatta be a szakma, a várospolitika és a sajtó képviselőinek a negyed műemléki értékű és ugyanakkor súlyosan veszélyeztetett városszövetét, épületeit, utcáit, tereit. Az egyesület az ő megfogalmazásában küldött levelet 2006-ban az UNESCO Világörökség Bizottságához, kérve, hogy vizsgálja felül a 2002-ben világörökségi területté nyilvánított negyed építészeti örökségének egyre súlyosbodó veszélyeztetettségét. Közvetlenül ezután alakult meg az ÓVÁS! civil kezdeményezés, melynek egyik alapítója és legavatottabb szakértője ő maga volt. 2006-ban ötrészes dokumentumfilm készült a negyedről, melynek Perczel Anna egyik szakértője és közreműködő előadója volt.
Perczel Anna a szerzője a Védtelen örökség című, közel 500 oldalas, fotókkal illusztrált kötetnek, amely Pest régi zsidónegyedének műemléki értékű lakóépületeinek építészeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

 

„Az akták mögött életek, foglalkozások jelennek meg, mintha az egyes házak mögött novellák sejlenének fel.” 

– méltatta a könyvet Konrád György.


2020-ban megkapta az Építészfórum alapítójáról, Pásztor Erika Katalináról elnevezett Perika-díjat, ebből az alkalomból Kovács Dániel művészettörténész készített vele videointerjút:

 

A „Magyar Zsidó Kultúráért” díj 2008-as átadásakor mondta róla méltatója:


„Chagall és Kondor Béla festett, rajzolt angyalai jutnak róla eszembe, akik házak, falvak, városok felett őrködnek.”

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Alessandro Mendini

Elhunyt Alessandro Mendini

87 éves korában elhunyt az olasz építész és designer. 

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György Ybl-díjas építész.

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Meghalt Kerékgyártó Béla filozófus, építészetteoretikus, építész- és mérnökhallgatók generációinak meghatározó, szemléletformáló oktatója.

Hirdetés