Ruttner-ház, Veszprém

A Veszprém EKF 2023 lehetőséget teremtett több értékes veszprémi épület megújulására. Közéjük tartozik a Ruttner-ház, amelyről az OCTOGON magazin 185-ös (2023/5-ös) lapszámában közöltünk méltatást.

 

Ha valaki bő két évvel ezelőttig elsétált a Jókai utcában található épület mellett, minden bizonnyal még felmérni is alig tudta, hogy az elképesztően romos, omladozó épület milyen értékeket és lehetőségeket rejt magában. Az eredendően 19. századi ház a Ruttner kereskedőcsalád otthona volt, az emeletes épület a század folyamán több átalakítás következtében nyerte el U-alakú formáját, Ruttner özvegye pedig szecessziós átépítéseket is csináltatott. A ház felső szintje funkcionált lakótérként, a földszint pedig üzleti helyiségként. Noha a 20. század közepétől a Ruttner-ház műemléki védettséget élvezett, állaga katasztrofálisan leromlott, a tetőszerkezetet a tulajdonos lebontotta, a fafödémek több helyen beszakadtak, az egykori patinás ház pedig már nyomaiban is alig tartalmazta egykori fényét. 

A 2010-es évek második felében határozott úgy a város, hogy az épületet megmenti, egyúttal pedig több funkciót is kialakít benne. Mivel a kimondottan osztálykirándulásokhoz kapcsolódó szállásépületekben nem bővelkedik Veszprém, így igény merült fel egy olyan szálláshely létrehozására, amely egy-egy osztály számára biztosít helyet emeletes ágyakkal, külön tanári lakrésszel. A földszinten emellett egy kávézó is helyet kapott, az egykor romos udvar – ahová korábban bejutni is alig lehetett – rekonstrukciója nyomán pedig nem csupán egy igényes térrész jött létre, hanem a házhoz lifttel kapcsolódó Börtönmúzeum is önálló bejutási lehetőségek kapott, ez korábban a Törvényszék épületéből volt csak lehetséges, a sok biztonsági előírás erőteljes nehezítő tényezőként szolgált.

„A különböző stílusban történt átépítések nem tették lehetővé a stílusegységre való törekvést. A műemlékfelújítás alázatos magatartást követel az építésztől. Egy régi épület történetébe, logikájába, sorsába kell belehelyezkedni”  – mondta Madarasi-Papp Rita, a ház tervezője. 

A beruházás következtében nem csupán eddig hiányzó funkciók teremtődtek Veszprém számára, hanem egyúttal a város egy ikonikus épülete is régi-új pompájában tündököl. Noha a ház belsőépítészetében alapvetően a kortárs, historizálásmentes esztétikum érvényesül, ez nem jelenti a régi értékek felülírását.

Mivel a feltárások során a házban falfestmények is előkerültek, amelyek főként Veszprémhez kapcsolható tájképi hangulatokat ábrázoltak, így ezek restaurálása is megtörtént, a látogató ily módon is belehelyezkedhet a többszáz éves épületatmoszférájába. A kívül-belül megújult Ruttner-ház a felújítás következtében immáron nem csupán csoportok fogadását teszi lehetővé, hanem a város múltjának egy szeletét is megismerteti a látogatókkal.

Az épített értékek igényes rekonstrukciója és felmutatása talán az építészet egyik legnemesebb feladatai közé tartozik, jelen esetben pedig ezen igényesség nem kérdőjelezhető meg, látva az elkészült házat.

Tervezés: 2020 – 2021 
Tervezési terület: 657 m2
Építészet, belsőépítészet: Madarasi-Papp Rita (I-Quadrat Kft.)
Építész munkatársak: Kondora László, Szukop Gabriella
Belsőépítész munkatárs: Orosz Helga

 

I-Quadrat Kft. | Web 

 

Az OCTOGON magazin 185-ös (2023/5-ös) lapszámában sok egyéb mellett a Napur Architect tervezte Nemzeti Atlétikai Központról, a mindszentkállai borbárról (SAGRA Architects), az Európa Kulturális Főváros építészetéről (Veszprém–Balaton2023) és a DÉR-építőművész által jegyzett Gellért-hegyi villaövezetről is olvashattok.
Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Európa legkülönlegesebb [jövő]építő fesztiválja egy bazaltbányában

Európa legkülönlegesebb [jövő]építő fesztiválja egy bazaltbányában

Jövő nyáron összművészeti kulturális fesztivállal, a Builder Summittel tér vissza a Hello Wood.

Tiszta Balaton, tiszta művészet

Tiszta Balaton, tiszta művészet

A Hybridart Camp alkotótábor célja a tudatos fogyasztás, a fenntarthatóság és az újrahasznosítás szellemiségének művészeti eszközökkel való megjelenítése.

Hirdetés