Megvalósult projektek Veszprémben – a Foton Audiovizuális Centrum

A Fotont megálmodó TAAT Építész Műterem Kft. (Nóbik Orsolya, Szilvási Attila) tervezői odafigyelő és érzékeny módon reagáltak a történeti és kortárs karakter fúziójára mind a homlokzati-szerkezeti struktúrát illetően, mind pedig az enteriőrök kialakításánál. Cikkünk az OCTOGON magazin 185-ös (2023/5-ös) lapszámából.

 

 

Hogy egy város életében mennyire számottevő egy kulturális centrum létrejötte, jól mutatja, hogy bő egy hónappal a megnyitás után élénk forgalom fogad odaérkezésemkor. A vizuális komplexum építészeti szempontból is rendkívül karakteres, különleges atmoszférájú; a történeti épületrészhez hozzátoldott, külső héjjal burkolt üvegfelület nem csupán izgalmas geometrikus karaktert ad a háznak, hanem egyszersmind egyfajta átmenetiséget, egyszerre kint- és bentlétet teremt meg a látogató számára. A centrum elnevezés egyáltalán nem túlzás, hiszen nem csupán specialty kávézót, mozit találunk a házban, hanem kiállítóteret, audiovizuális laborhelyiséget, valamint a Tűztorony udvarában, illetve az alsó függőkertben kültéri koncerteknek, felolvasó- és beszélgetőesteknek szánt helyszínt is.

A ház hosszanti homlokzatán tükröződik a történeti karakter és a kortárs hozzáépítés kettős arculata, jól látható módon a tervezők érzékeltetni akarták mind burkolati karakterében, mind pedig tömegkezelésében e kettősséget. Az új épületrész kubusos struktúrájára erőteljes geometrizáltság jellemző, a belső üveghomlokzat elé implikált acélváz, illetve az arra erősített szálcement lapok szép ritmikát teremtenek, ugyanakkor nem uralják le a történeti épületrész karakterét. Azáltal, hogy a homlokzati lapok között rések találhatóak, a látogató bentről is impulzusokat kaphat a külső környezetet illetően, kintről pedig – főként esti órákban – ezeken át szűrődik ki fény a külvilágba. Mind a tetőszerkezettel, mind pedig a homlokzati síkokkal történő eltolások következtében az új épülettömeg jelenlétének érzékeltetése mellett hagyja érvényesülni az épített környezetet, jelszerűségével együtt is alázatos módon tud létezni. 

 


A házban kialakított sokféle funkció, valamint az azokat összekötő közeledési lehetőségek egyfajta labirintusszerűséget kölcsönöznek az enteriőrnek, bent sétálgatva szinte felfedezésszerűen tárulnak elénk az újabb és újabb terek. Minden bizonnyal az egyik legerőteljesebb impulzus a főbejáraton belépve tárul elénk, a kávézó természetközeli, sok faanyagot tartalmazó átriumos belső tere tiszteletteljesen idézi meg a historikus karaktert, ezen szemléletmód az új épületrész lépcsőfeljárójának korlátmegoldásán is folytatódik. Az üvegkorlátokba implikált növények (Viaplant) a belső terekben folytatják azt az átsejlő fényhatásegyüttest, ami a külső homlokzaton is tetten érhető.

Barangolva az épületben az újabb és újabb terek feltárulása erőteljesen ösztönző hatású, és jól mutatja, hogy a ház ténylegesen mennyi kulturális lehetőséget teremt, ezáltal a Foton ténylegesen összművészeti komplexumként képes működni. Külön izgalmas csemege az a kissé rejtett lépcsősor, amelyen keresztül a függőkertbe juthatunk, a lépcsőfokok acéllemezeibe egy felvilágosodás kori költő Veszprémről és környező településeiről írt versének sorai vannak beleírva, így lépésről lépésre a sorokat olvasva fedezhetjük fel a történeti múlt egy-egy szeletét. Mind a függőkert, mind pedig a hátsó udvar hajdani – és rekonstruált – gyilokjáróval körülhatárolt zöldfelülete kiváló lehetőséget ad nem csak a megpihenésre, hanem változatos szabadtéri programok megszervezésére is. 

A Foton Audiovizuális Centrum létrejötte egyértelműen hiánypótló a város életében, színvonalas és érzékeny építészeti megoldásaival pedig olyan létrejött ház, ahová örömmel tér vissza a látogató.

Nettó szintterület: ~585m2 
Udvarok alapterülete: ~2250m2 
Tervezés: 2021 június –2022 január
Kivitelezés: 2022 – 2023
Generáltervező: TAAT Építész Műterem Kft.
Vezető építész tervezők: Nóbik Orsolya, Szilvási Attila
Építész munkatárs: Kiss Gábor János
Műemlékvédelmi szakértő: Rácz Miklós PhD
Épületszerkezetek: Kapovits Géza
Tájépítészet: Balogh Péter István, Patka Zsuzsa Kincső, Major József


 

TAAT Építész Műterem | Web 

 









Az OCTOGON magazin 185-ös (2023/5-ös) lapszámában sok egyéb mellett a Napur Architect tervezte Nemzeti Atlétikai Központról, a mindszentkállai borbárról (SAGRA Architects), az Európa Kulturális Főváros építészetéről (Veszprém–Balaton2023) és a DÉR-építőművész által jegyzett Gellért-hegyi villaövezetről is olvashattok.


Magazinunkra itt lehet online előfizetni.







 



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A lehetőségek terei

A lehetőségek terei

Megvalósult projektek Veszprémben – a Foton Audiovizuális Centrum

Hatalmasok árnyékában

Hatalmasok árnyékában

A veszprémi Szent Anna Kápolna felújítása

Egy talált épület megtisztítása

Egy talált épület megtisztítása

Ruttner-ház, Veszprém

Hirdetés