David Chipperfield Architects beavatkozása egyszerre minimalista és drámai. 
 

Mélyen a föld alatt, az észak-olaszországi dombságban található a Cava Arcari, egy korábbi kőbánya, amelyet a David Chipperfield Architects alakított át multifunkcionális rendezvény- és kulturális térré.

 

A kőfejtő évszázadok óta fontos ásatási helyszín volt a régióban: a Pietra di Vicenza névre hallható zöld mészkövet szolgáltatta, amit a térség neoklasszikus villáihoz használtak. A zöld követ mintegy 300 méterrel a tengerszint alatt, kézzel bányászták ki. A kitermelési folyamat során egy bonyolult geometriájú tér jött létre, egymást keresztező alagutakkal, és a barlang szerkezeti stabilitását biztosító hatalmas, szabálytalan sziklatömbökkel. 
 

A bánya bezárása után a milánói székhelyű David Chipperfiled Architects-et bízták meg, hogy a vizuálisan lenyűgöző teret egy rugalmas elrendezést kínáló, többfunkciós előadási helyszínné alakítsa át. Az eredmény a faragott oszlopok közé ágyazott vízszintes síkok és teraszok sorozata, amelyek ugyanabból az anyagból készültek, mint maga a kőbánya. A különböző szinteken elhelyezett, lépcsőkkel és rámpákkal összekötött platformok a lehető legrugalmasabb használatot teszik lehetővé, miközben emlékeztetnek a kőzetanyag rétegzettségére.


A vízzel feltöltött terek izgalmas vizuális látványt és hangzást nyújtanak, amit a fentről beszűrődő napsugarak csak tovább fokoznak. A tér akár 300 ember befogadására is alkalmas, így ideális koncertek, konferenciák, színházi előadások befogadására. 
 

 

David Chipperfield | Web | Instagram

 

Forrás: IGNANT

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy kőbánya építészeti újjászületése

Egy kőbánya építészeti újjászületése

David Chipperfield Architects beavatkozása egyszerre minimalista és drámai. 
 

Megnyitja műtermét a Pritzker-díjas építész

Megnyitja műtermét a Pritzker-díjas építész

Sir David Chipperfield megnyitja milánói műtermét a nagyközönség előtt.

Sir David Alan Chipperfield kapta idén a Pritzker-díjat

Sir David Alan Chipperfield kapta idén a Pritzker-díjat

Az építészeti szakma legrangosabb díját 52. alkalommal ítélték oda.

Hirdetés