A Lah Kortárs Múzeum a szlovéniai tóparti üdülőhelyen valósul meg.

A brit David Chipperfield építész tervei alapján kortárs művészeti múzeumot hoznak létre a szlovéniai tóparti üdülőhelyen, Bledben – adta hírül a helyi kulturális intézet.

A munkálatok tavasszal kezdődnek. Az épület a tó északi oldalán lévő várhegy lábánál kap majd helyet, a főút mellett, amely a hegy tetejére vezet, ahol a középkor óta vár áll. A múzeumban Igor és Mojca Lah magángyűjteményének műtárgyai mellett számos világhírű művész alkotásait is kiállítják. A Lah család a negyedik leggazdagabb család Szlovéniában a Manager szlovén magazin 2020-as listája szerint.

A pár már megalapította a svájci székhelyű Lah Kortárs Alapítványt, a múzeum pedig a Lah Kortárs Múzeum nevet adta. A közleményt azt követően adták ki, hogy a sajtóban megjelent: a ljubljanai Artarhiv vállalat megkapta az engedélyt az építkezésre. 

Az Artarhiv azt tervezi, hogy a munkálatok megkezdéséig Chipperfield is a helyszínre látogat - amennyiben a járványügyi intézkedések ezt megengedik -, és maga mutatja be a terveket a közönségnek. Az építész - tervezői csoportjával együtt - számos kiemelkedő, hasonló tartalmú projektet készített már világszerte.

A kulturális intézet úgy vélte: a projekt rendkívül fontos Bled számára, mert megvalósítása más, helyi kulturális és turisztikai kínálattal együtt jelentősen növelheti az üdülőváros értékét a művészetkedvelők körében nemcsak Szlovéniában, hanem Európa ezen régiójában is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Óvoda a Triglav lábánál

Óvoda a Triglav lábánál

A szlovén szellemiség tökéletes kifejeződése

Reuse projekt nyerte a Pirán Építészeti Díjat

Reuse projekt nyerte a Pirán Építészeti Díjat

„Elismerjük, hogy a meglévő épületek újrahasznosítása az építészeti kultúra központi eleme”

Jövő héten átadják az idei Pirán építészeti díjat

Jövő héten átadják az idei Pirán építészeti díjat

Cikkünkben az öt magyar jelölt
 

Hirdetés