Hirdetés

A szlovén szellemiség tökéletes kifejeződése

Hogyan lehet teret biztosítani a gyerekeknek a társas érintkezéshez, a szabad választáshoz, és arra buzdítani őket, hogy aktívan fedezzék fel az őket körülvevő természetet? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az ARREA és a KAL A építészei, amikor a Bohinjska Bistrica, a Bohinj-völgy legnagyobb településének óvodáját tervezték. Az épületet november 25-én a Pirán Építészeti Napokon is díjazták. 
 


Az új komplexum meghosszabbítja a település meglévő peremét, figyelembe véve és nagyméretű tetőkkel hangsúlyozva a geometriai jellemzőit. Az épületegyüttes három különálló térfogatból áll, amelyek egy nyitott, főbejáratként szolgáló belső udvart fognak össze. A belső tér központi eleme a hagyományos szlovén tornác újraértelmezése: egy belső és külső utakból álló, összekötő hurok, amely az óvoda különböző területeit köti össze. Ez a sokoldalú körforgási rendszer nemcsak az egyes óvodai tereket vezeti át egymásba, hanem rugalmas használatot és mozgást tesz lehetővé az egész létesítményben.
 

Az átláthatóság mind a belső terek elrendezésében, mind a déli és északi irányú kilátások megnyitásában jelen van. Az óvoda építészete fokozatosan nyílik meg így a természet felé, amely végül az egyik szárny keleti végén csúcsosodik ki. Az épületet folyamatos játszótérként képzelték el, amely zökkenőmentesen integrálja a belső és a külső tereket.


A komplexum három épületének mindegyike meghatározott célt szolgál. Az első két épületet elsősorban kiszolgálóhelyiségként és tantermekként használják, míg a harmadik épületet multifunkcionális térként tervezték a szélesebb közösség számára. A helyi közösség új fókuszpontjaként így teremt kapcsolatot az építészeti projekt, a gyerekek és a környező falu között.
 Forrás: Hicarquitecture
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az építészek, akik stadiont exportáltak

Az építészek, akik stadiont exportáltak

Špela Videčnik a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a ljubljanai építészirodája nemzetközi munkáiról beszélt.

Organikus szférák

Organikus szférák

Liánokkal versenyezve, ívesen tekereg a Sfer Ik múzeum mexikói dzsungelében.

Napelem új funkcióval

Napelem új funkcióval

Bécsben akár kétszázezer eurós támogatást is kaphatnak a cégek, ha napelemeket telepítenek a parkolóik fölé.

Hirdetés