Funkcionalitás és kreativitás találkozása

A Kopaszi-gátnál épülő új városnegyed, a BudaPart több szempontból is iránymutatónak tekinthető: a beruházás egyrészt még nemzetközi léptékkel nézve is kiemelkedőnek számít, de emellett a fejlesztő Property Market Kft. már a kezdetektől különös figyelmet fordít arra, hogy egy olyan szolgáltatási portfóliót alakítson ki, ami nagyban megkönnyíti az itt lakók és dolgozók mindennapjait. Hogy ezt a szemléletet milyen mértékben követik, azt a MOL-alkalmazottak gyermekeinek magas szintű ellátására létrehozott Égigérő Óvoda mutatja be igazán érzékletesen. Cikkünk az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszámából.

 

Az épület valódi esztétikumát a lágy, púderes színvilág, a jól átgondolt, kompakt belsőépítészeti megoldások és a magas színvonalú kivitelezés együttese adja.

 

A projekt kezdete 2018-ra nyúlik vissza: a MOL ekkor egy alapítványi óvoda létesítésének szándékával kereste meg a Ginkgo Architects, valamint a MICROarchitects építészeit. Oroszlány Miklós és Borsos Melinda – akik a BME Építőművészeti Doktori Iskola évei alatt kötöttek barátságot – közösen, nagy gondossággal és a legapróbb részletekbe menő precizitással készítették el a belsőépítészeti terveket.
 


Bár a tervezők alapvetően szabad kezet kaptak, a munka során számos nehezítő körülményt kellett figyelembe venniük. Mindamellett, hogy a középületek tervezése eleve komoly szakmai felkészültséget igényel, a feladat azért is jelentett fokozott kihívást, mert az óvodának otthont adó épület ekkor már szerkezetkész állapotban volt. A létesítmény ugyanis a MOL Campus közvetlen közelében, egy újépítésű lakóépület földszintjén kapott helyet, ami azt is magával hozta, hogy a helyszíni adottságok, kötöttségek kijelölték a főbb irányokat, és nagyban befolyásolták a tervezési koncepciót.

Az alaprajzi elrendezés végül a megrendelői igényekhez alkalmazkodva, a funkciók összevonásával és újraszervezésével került áttervezésre.

Az elsődleges cél a belső helyiségek felszabadítása, illetve azok természetes fénnyel történő ellátása lett.

Erre született megoldásként egy kompakt térszervezési struktúra, melynek legfontosabb részét az eredeti, zárt középfolyosó vizuális és térbeli feloldása képezte. A tervezők a közlekedő hosszoldalát (ahol ezt a megmaradt vasbetonszerkezet lehetővé tette) kinyitották, a megnyitásokat pedig könnyed üvegfelületekkel lazították fel.
 


Fontosnak tartották, hogy minél légiesebb hatást tudjanak elérni, így fűszálmintás üvegfalakat terveztek, egyszerre biztosítva a kellő magánszférát, ugyanakkor optimális átlátást nyújtva az óvodakert felé. Szintén a térélmény javítását hivatottak szolgálni a kreatívan kialakított öblösödések is: míg az egyik oldalon a vizesblokkok, az ún. „kavicsok” rávezetnek a csoportszobák előtti teresedésekre, bejáratokra, addig a másik oldalon az öltözőrészek kényelmes bővületei törik meg a hosszan húzódó folyosó monotonitását. Minden egyes csoportszobához saját öltözőterület tartozik, amelyeknél fontos szempont volt, hogy bensőséges, meghitt hangulatot teremtsenek a megérkező családok számára.

Ezt az érzetet praktikus belsőépítészeti megoldások – a folyosótól való térbeli leválasztásuk, az alacsonyabb belmagasság, az akusztikus burkolat és a meleg színű fafurnér megjelenése – erősítik. Miközben a furnérfelületek és a menta színű vizes helyiségek ritmikus váltakoztatása játékosságot kölcsönöznek a térnek, egyúttal a közlekedés egyértelműségét, funkcionalitását is sikerült megtartani. Ez, a tervezők által választott menta árnyalat adta egyébként az óvoda színvilágának kiindulópontját. Semleges, mégis sokoldalú szín, ami könnyen illeszkedik a belső és külső térbe egyaránt.
 


A négy csoportszoba négy különböző színt – sárga, mályva, kék, zöld – és ezáltal eltérő karaktereket kapott. A pasztelles árnyalatok rendkívül finoman, csak itt-ott bukkannak fel a hangsúlyos szürke, fehér és fa felületek között. A visszafogott színpalettához a kör mint egyfajta vezérmotívum társul, összekapcsolva a kinti és benti tereket, végigvonul a padlóburkolatokon, de jelzésértékűen visszaköszön a lámpatestek és kiegészítő elemek formavilágában is. A gondosan válogatott mobiliák mellett számos egyedileg tervezett bútor kapott helyett, ide tartozik például az előtéri pult, a váró ülőbútora, az öltözőbútorok, a játékbútor-elemek vagy a mosdók falain elhelyezett pohár- és törölközőtartók. Az épület valódi esztétikumát a lágy, púderes színvilág, a jól átgondolt, kompakt belsőépítészeti megoldások és a magas színvonalú kivitelezés együttese adja.

A tereket bejárva egyáltalán nem érződik az erősen leszűkített mozgáskeret, melyen belül újra kellett gondolni, majd újraalkotni az óvoda működési rendszerét. Szinte minden helyiségről elmondható, hogy a funkcionalitás és a kreativitás kéz a kézben járnak egymással.
 

Nettó terület: 815 m2
Kivitelezés éve: 2022
Generáltervező: GINKGO-Zöld Építész Iroda Kft. és MICROarchitects
Vezető tervezők: Borsos Melinda (MICROarchitects) és Oroszlány Miklós (GINKGO-Zöld Kft.)
Építész munkatársak: Kurucz Attila, Magyar Szabolcs, Krähling Anna, Steiber Zsolt, B. Tóth Dániel
Generálkivitelező: Market Építő Zrt.
Építtető: MOL Nyrt. 
Üzemeltető: Gyermekkor Alapítvány

 

Gingko Architects | Web | Facebook 

 

Megjelent az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) új lapszáma, amelyben sok egyéb mellett a BIS Építész Iroda tervezte Verno House-ról, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház műemléki megújításáról, a 18. Velencei Építészeti Biennáléról és a FOKA-öbölben épülő Danubio lakóparkról olvashattok.

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

2023/4 184. lapszám - Octogon

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Borsos Melinda

Nők az Építészetben | Borsos Melinda

„Az építésznek folyamatosan ismernie és vizsgálnia kell, mi történik a világban, de soha nem felejtheti el annak a kisebb léptékű helynek az egyedi szellemiségét és értékeit, ahol tervez.”

Égigérő Óvoda

Égigérő Óvoda

Funkcionalitás és kreativitás találkozása

Kezdetben vala a hideg…

Kezdetben vala a hideg…

November témája: a hő

Hirdetés