És lehetőleg klasszicista stílusban kell épülnie.

Donald Trumpot, a Fehér Házból januárban távozó amerikai elnököt régóta zavarták a modern stílusú, minimalista, brutalista épületek, és már korábban is megpróbálta átvinni elképzelését, hogy ezek további felbukkanását lehetőség szerint minimalizálja. Ahogy arról a Bloomberg elsőként beszámolt, a most december 21-én aláírt rendeletet kimondja, hogy Washington D.C. összes új kormányépületének lehetőség szerint klasszicista stílusban kell épülnie. A rendelet kiterjed az összes olyan szövetségi bírósági és közigazgatási épületre is Washingtonon kívül, melyek építési költsége meghaladja az 50 millió dollárt.

A Fehér Ház neoklasszicista épülete James Hoban tervei alapján épült 1792–1800 között

A modern építészetet korlátozó intézkedés ötlete először idén februárban merült fel, az akkor megjelent „A gyönyörű szövetségi polgári építészet népszerűsítése” rendelettervezetet erősen bírálta az amerikai építészek intézete (American Institute of Architects - AIA) és a történelmi épületek megóvásával foglalkozó National Trust for Historic Preservation

A tervezethez hasonlóan a végleges kormányrendelet is hosszasan kritizálja a modernista kormányépületeket, különös tekintettel a múlt század közepén, brutalista stílusban épülteket, de olyan megjegyzéseket is tesz, mint hogy a Design Excellence Program keretében 1994 óta megvalósult épületek „néha lenyűgözik az építészeti elitet, de nem az amerikai embereket, akiket az épületek szolgálni hivatottak”.

Amint azt a Bloomberg szerzője megállapította, a rendelet nem teszi kifejezetten kötelezővé a klasszicista építészetet, és nem jelenti a modern épületek teljes tilalmát az ország fővárosában. Mindössze annyit állapít meg, hogy minden új kormányépületnek „szépnek” kell lennie, és hogy „a klasszikus építészet a preferált és alapértelmezett építészet a szövetségi középületek esetében, ha nincsenek olyan kivételes tényezők, melyek másfajta építészetet igényelnek”.

A Bloomberg arról is beszámolt, hogy az úgynevezett Szövetségi Polgári Építészet Fejlesztése Tanács (Council for Improving Federal Civic Architecture) fog majd új ajánlásokat tenni a kormányhivatalnak a rendeletben megfogalmazott építészeti irányelvek alapján. A rendelet alapján a kormányhivataloknak be kell vonniuk a lakosságot, valamit az épületek alkalmazottait is, hogy azok visszajelzést adhassanak a tervezett szövetségi épületekről. 

A témáról korábban itt írtunk, a Melania Trump által megálmodott klasszicista teniszpavilonról pedig itt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Donald Trump elrendelte: az összes új kormányépületnek „szépnek” kell lennie

Donald Trump elrendelte: az összes új kormányépületnek „szépnek” kell lennie

És lehetőleg klasszicista stílusban kell épülnie.

A Robert Gutowski Architects terve milánói Museo del Novecento bővítésére

A Robert Gutowski Architects terve milánói Museo del Novecento bővítésére

A Dóm térre néző a kulturális intézmény hagyományosan kedvelt turisztikai célpont.

Hirdetés