Adaptív reuse projekt az Egyesült Államokból

Egy 1919-ben épült detroiti autójavító üzemet alakított át a helyi Dash Marshall építész stúdió Detroiti Közszínház számára. Az építészeknek nem volt teljesen ismeretlen a kihívás, 2014-ben ugyanis egy brooklyni ceruzagyárat konvertáltak át kreatív vállalkozók munkaterületévé. Ezúttal a 650 négyzetméteres téglaépületből egy 200 férőhelyes, rugalmas black box színházat terveztek. 
 

„Bár az épület névtelen, az eredeti gerendázatot alakítottuk a projekt fókuszpontjává. A célunk az volt, hogy olyan teret hozzunk létre, amely hű Detroithoz anélkül, hogy elcsépelt lenne, vagy a saját történelme csapdájába esne” – vallják az építészek. 


A téglahomlokzatot poros feketére festették, az épület oldalain azonban felsejlik az eredeti nyers tégla. A belső teret szintén lecsupaszították, felfedve az homokszínű és vörös téglafalakat, a fából készült tetőt, valamint a vasgerendákat. Ezeket kombinálták új, világos színű falakkal. 

„A szimmetrikus homlokzat adta az ötletet, hogy szimmetrikusan szervezzük a belső teret, a bejárati ajtótól a színházteremig tartó folyamatos fejlődés érzetét keltve” – nyilatkozta a stúdió.


Az épület három sávra tagolódik. A ház eleje magában foglalja a bárt, a jegypénztárat és egy nagyvonalú előcsarnokot, amely kisebb előadási helyszínként is funkcionálhat. A fekete doboz, a központi színpad, az épület közepét foglalja el. Ezek mögött különböző kiszolgáló helyiségek, zöldszoba és egy kis üzlethelyiség is található. 
 


Forrás: Dezeen
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ legrégebbi repülőgéphangárjának újjászületése

A világ legrégebbi repülőgéphangárjának újjászületése

Hangar Y, egy francia reuse projekt 

Vágóhídból galéria

Vágóhídból galéria

Az ostravai Plato Art Gallery 

Mexikói textilgyárból co-manufaktúra | INDUST-REUSE

Mexikói textilgyárból co-manufaktúra | INDUST-REUSE

Egy organikus átalakulás Mexikóvárosból

Hirdetés