Kolostorromból kulturális központ Korzikán

Az Amelia Tavella Architectes egy több száz éves kolostor romjait egészítette ki Korzikán, az eredeti kubatúrát kortárs nyelvezettel rekonstruálva. Az egykori épület és annak rézlemezzel burkolt bővítése így egy új, egységes épületet alkot, amely a Maison Territoire-nak, egy kulturális központnak ad otthont.
 


A Sainte-Lucie-de-Tallano-i Saint-François a 15. század végén épült Korzika déli részén, egy hegyi falu szélén. A szekularizációt követően a kolostor hosszú évekig üresen állt, állapota egyre romlott, majd 1980-ban műemléki védettséget kapott. A mostani beavatkozás magába foglalta az eredeti rész helyreállítását és a kiegészítő rész megépítését. Az előbbi a történelmi gránitfalak és a boltíves tégla mennyezet megőrzésére és biztosítására összpontosított, továbbá új ablakokat, ajtókat és egy újonnan kialakított tetőteraszt kapott a régi épület. 
 

Az új, aszketikusan egyszerű megjelenésű épület szándékosan visszahúzódik a meglévő épület külső felületétől. A rézre főként két okból esett a választás: a kolostor falainak gránitjához hasonlóan már évszázadok óta használják az építkezésekhez a régióban, valamint mindkét építőanyag robusztus és tartós, képesek méltóságteljesen öregedni. Bár tapintásra a két anyag teljesen más, a színeik jól harmonizálnak egymással. 


Az előregyártott rézlemezeket függönyfalas homlokzatként szerelték fel. A háromszintes utcai homlokzat lábazati részén sima, feljebb perforált paneleket használtak. Méretük lépésről lépésre növekszik felfelé, amely izgalmas fény- és árnyékjátékokat eredményez, valamint az átláthatóság különböző fokozatait teremti meg. 
 

Az építészek kolostor iránti tiszteletből az új épületrészt úgy tervezték meg, hogy bármikor eltávolítható legyen. A csavarozott kötésekkel ellátott acél teherhordó szerkezet és a homlokzat így szükség szerint lehetővé teszi a szétszerelést. Ezt jelenleg nem tervezik megtenni, azonban minden esetleges felújítási vagy rehabilitációs munkát jelentősen megkönnyít majd ez a megoldás. 


Forrás: Detail

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elvarázsolt kastély
  • 2021-12-16 09:00
  • Deco

Elvarázsolt kastély

Sasad egykor dűlőiről híres területét az 1930-as években kezdték el beépíteni családi házakkal. A jó levegőjű városrész egyik hangulatos villája nemrég egy háromgyerekes házaspár igényei szerint született újjá. Cikkünk az Octogon Deco 2021/5-ös lapszámából.

Megújultak a tantermek a Schulekben

Megújultak a tantermek a Schulekben

Átadták a B+N Referencia Zrt. által felújított tantermeket a BKSZC Budapesti Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Technikumban.

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Több mint 500 éves története során először léphetünk be a Szent Márk téren álló épületbe.

Hirdetés