Hirdetés

Elegáns család egy karakteres testvérpárral

Nem akármilyen családi házat tervezett a műfajban erős DÉR architects. Aztán újratervezte.

Az idilli családi házak biztos kezű mestere, a DÉR architects újabb ígéretes projektről közölt képeket. A neve: Villa G+S #2. Elsőre azt gondoltuk, a hashtag valamilyen térbeli játékot, szokatlan elrendezést jelöl, ám mint kiderült, csak egy sima sorszám. A magyarázat azonban izgalmasabb, és abból kibontakozik a (leendő) ház története is.

A budai agglomerációban épülő Villa G+S #2 esetében nem változtak a tulajdonosok, sem az építészek, elsőre mégis más jellegű terv született, amely jóval alacsonyabb dőlésszögű tetőkkel számolt. Répás Ferenc DLA, a DÉR architects vezetője eléggé közelről ismerte a körülményeket, elvégre tervezett már az adott településen, nem is olyan nagyon messze: ő jegyzi a szomszédos házat is. Éppen így kapta a felkérést: a szomszédnak (vagyis a Villa G+S tulajdonosainak) megtetszett, amit odaát láttak az építkezés befejeztével.

Az eredeti terv és az új

Eljött tehát a ritka pillanat, amikor az építész az általa tervezett ház mellé tervezhet még egyet. Meg is felelt mindenkinek a Villa G+S, még a helyi szabályozásért felelős hivatalnoknak is, csak éppen magának a szabályozásnak nem. Meredekebb dőlésszögű tető kellett, ezzel pedig az épület legtöbb része átalakult.

Jóllehet, a tervezést megnehezítették a körülmények, a végeredmény imponáló: a kertből nézve a házat egy testvérpárnak látjuk, egyikük könnyed és közvetlen, a másikuk határozott és introvertált, de le sem tagadhatnák, hogy testvérek.

A kertből visszanézve a házra látjuk a játékot a tetősíkokkal, de ennek a játéknak a két hosszanti oldalról nézve látszik igazán a tétje. A telek belseje felől látszódik, ahogy a tömegek arányváltozásai lekövetik a telek lejtését, míg az utca felől egy egységes, diszkrét, arányos épületet látunk, egy tetősíkkal összefogva. Két növény kapuként jelöli a bejáratot, de a tulajdonos autóval is behajthat (majd), aztán a garázsból egyenesen a lakásba mehet.

Felülnézetből és az utcafront felől

Odabent a földszinten a közösségi helyiségek mellett egy zuhanyzó, egy háztartási helyiség és a master háló fogadja a házigazdát, fönt két szoba és egy galéria. Értelemszerűen lent juthatunk ki az étkezőteraszra és a lounge teraszra is. Az új tervvel jóval nagyobb lett a nappali, és valamivel világosabb is, összességében tehát az irodát vezető Répás Ferenc úgy érzi, jobb lett a ház.

Az épületben van ötlet, játékosság, de nincs túlgondolva, öncélúan komplikálva. Igaz, egyelőre csak látványtervek vannak, de már most alig várjuk, hogy elkészüljön a ház – feltehetően a megrendelő és az építész még nálunk is sokkal jobban.

VILLA G+S#2
Budapesti agglomeráció
Generáltervező: DÉR architects
Tervezés éve: 2019.
Felelős tervező: Répás Ferenc DLA
Belsőépítész munkatárs: Dobos Zsófia
Épszerk: Kriszt Irén
Kert: April’s garden / Edvi Betti




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a látványterv túl jól sikerül

Amikor a látványterv túl jól sikerül

Sokakat megzavartak egy új budapesti étterem képei, amiket egy orosz belsőépítész készített.

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Bárki csatlakozhat a Budapest100 fesztiválhoz

Bárki csatlakozhat a Budapest100 fesztiválhoz

Az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivált májusban rendezi a KÉK.

Hirdetés