Nem akármilyen családi házat tervezett a műfajban erős DÉR architects. Aztán újratervezte.

Az idilli családi házak biztos kezű mestere, a DÉR architects újabb ígéretes projektről közölt képeket. A neve: Villa G+S #2. Elsőre azt gondoltuk, a hashtag valamilyen térbeli játékot, szokatlan elrendezést jelöl, ám mint kiderült, csak egy sima sorszám. A magyarázat azonban izgalmasabb, és abból kibontakozik a (leendő) ház története is.

A budai agglomerációban épülő Villa G+S #2 esetében nem változtak a tulajdonosok, sem az építészek, elsőre mégis más jellegű terv született, amely jóval alacsonyabb dőlésszögű tetőkkel számolt. Répás Ferenc DLA, a DÉR architects vezetője eléggé közelről ismerte a körülményeket, elvégre tervezett már az adott településen, nem is olyan nagyon messze: ő jegyzi a szomszédos házat is. Éppen így kapta a felkérést: a szomszédnak (vagyis a Villa G+S tulajdonosainak) megtetszett, amit odaát láttak az építkezés befejeztével.

Az eredeti terv és az új

Eljött tehát a ritka pillanat, amikor az építész az általa tervezett ház mellé tervezhet még egyet. Meg is felelt mindenkinek a Villa G+S, még a helyi szabályozásért felelős hivatalnoknak is, csak éppen magának a szabályozásnak nem. Meredekebb dőlésszögű tető kellett, ezzel pedig az épület legtöbb része átalakult.

Jóllehet, a tervezést megnehezítették a körülmények, a végeredmény imponáló: a kertből nézve a házat egy testvérpárnak látjuk, egyikük könnyed és közvetlen, a másikuk határozott és introvertált, de le sem tagadhatnák, hogy testvérek.

A kertből visszanézve a házra látjuk a játékot a tetősíkokkal, de ennek a játéknak a két hosszanti oldalról nézve látszik igazán a tétje. A telek belseje felől látszódik, ahogy a tömegek arányváltozásai lekövetik a telek lejtését, míg az utca felől egy egységes, diszkrét, arányos épületet látunk, egy tetősíkkal összefogva. Két növény kapuként jelöli a bejáratot, de a tulajdonos autóval is behajthat (majd), aztán a garázsból egyenesen a lakásba mehet.

Felülnézetből és az utcafront felől

Odabent a földszinten a közösségi helyiségek mellett egy zuhanyzó, egy háztartási helyiség és a master háló fogadja a házigazdát, fönt két szoba és egy galéria. Értelemszerűen lent juthatunk ki az étkezőteraszra és a lounge teraszra is. Az új tervvel jóval nagyobb lett a nappali, és valamivel világosabb is, összességében tehát az irodát vezető Répás Ferenc úgy érzi, jobb lett a ház.

Az épületben van ötlet, játékosság, de nincs túlgondolva, öncélúan komplikálva. Igaz, egyelőre csak látványtervek vannak, de már most alig várjuk, hogy elkészüljön a ház – feltehetően a megrendelő és az építész még nálunk is sokkal jobban.

VILLA G+S#2
Budapesti agglomeráció
Generáltervező: DÉR architects
Tervezés éve: 2019.
Felelős tervező: Répás Ferenc DLA
Belsőépítész munkatárs: Dobos Zsófia
Épszerk: Kriszt Irén
Kert: April’s garden / Edvi Betti
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a látványterv túl jól sikerül

Amikor a látványterv túl jól sikerül

Sokakat megzavartak egy új budapesti étterem képei, amiket egy orosz belsőépítész készített.

Elegáns család egy karakteres testvérpárral

Elegáns család egy karakteres testvérpárral

Nem akármilyen családi házat tervezett a műfajban erős DÉR architects. Aztán újratervezte.

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Hirdetés