A Dorothea Hotel egy páratlan belvárosi utazásra invitálja vendégeit, ahol a múlt és a jelen finoman összefonódik

Az Autograph Collection Hotels, amely a Marriott Bonvoy több mint 30 rendkívüli szállodamárkát magában foglaló globális portfóliójának része, bejelentette magyarországi debütálását a Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection megnyitásával. A három, különböző korban és stílusban épült belvárosi bérházát összefogó háztömbben kialakított szálloda a nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta, aki férjével, Habsburg József nádorral jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak. 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection szálloda megnyitásával magyarországi egységgel bővíthetjük az egyedülálló Autograph Collection hotelportfóliónkat. Minden szálloda egyedülálló történetet mesél el, erre ragyogó példa a Dorothea Hotel, amely a város gazdag történelmét idézi fel szofisztikált és modern megközelítésben. A felújított történelmi épülettől kezdve a mesés vendégszobákon át a minden érzékszervünket megmozgató étkezési élményig és a rejtett wellness részlegig a szálloda olyan páratlan élménycsomagot kínál, amely által a vendégek nemcsak elmerülhetnek a Dorothea egyedülálló világában, hanem részeseivé is válhatnak” – mondta el Sandra Schulze-Potgieter, a Marriott International európai, közel-keleti és afrikai prémium és válogatott márkákért felelős alelnöke. 


Az elismert olasz építész és tervező, Piero Lissoni által tervezett Dorothea Hotel egyszerre tiszteleg a történelem és a modernitás előtt, amelynek az elegye visszatérő motívumként jelenik meg a belsőépítészeti elemekben és a designban. A három épület különböző korszakokban jött létre: a Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt; a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült; míg a Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben. A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi szakemberekkel együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították, köztük a figyelemre méltó műemléki lépcsőházat.
 

„A munkaterületen 2019 júliusában kezdődtek meg a munkákatok, a bontás közel egy évet, a földmunkák közel fél évet, a mélyépítés közel egy évet, a szerkezetépítés egy évet foglalt magába. Az egyes munkafolyamatok párhuzamosan zajlottak. A szerkezetépítés során 14 ezer köbméternyi új vasbetonszerkezet épült, melynek során kihívást jelentett az új részeket a megmaradó épületszerkezetekkel összedolgozni. A projekt keretében több mint 18 ezer köbméternyi földet szállítottak el a helyszínről és több mint 11 ezer köbméternyi bontást végeztek a három épület esetében. A megvalósítás során mintegy 53 tonna homlokzat-megtámasztó acélszerkezet kerül kiépítésre a területen” – tudtuk meg a Markettől, a projekt generálkivitelezőjétől. 


A szállodába belépve a vendégek elé egy lenyűgöző oszlopcsarnok tárul, gazdagon díszített mennyezettel, valamint Tombor Zoltán, magyar művészeti és divatfotós festményszerű portréival ékesített falakkal. A csarnokban lévő művészi fotókon látható női alakok hagyományos öltözéket viselnek, meglepő modern csavarral fűszerezve. A szálloda számára készült exkluzív alkotások a vendégszobákban is megtalálhatók. A tágas belső udvarban található recepcióhoz lépve a vendégeket egy látványos, hosszú csepp alakú üvegcsillár fogadja, jobbra tekintve pedig megpillanthatják a kék Zsolnay-csempefal mögött megbújó, teljes körűen restaurált műemléki lépcsőházat. 
 


A Dorothea Hotel 216 vendégszobája és lakosztálya két különböző design kategóriába, a kortárs (Contemporary) és az örökségi (Heritage) kategóriába sorolható, amelyek mindegyike modern felszereltséggel rendelkezik. A kortárs vendégszobák berendezése lágy bézs és narancssárga színű, amely gyönyörű kontrasztot kínál a sötét fapadlóval és a pávakék függönyökkel. Tombor Zoltán alkotásai mellett a szobák falain József nádor által kezdeményezett, városi fejlesztéseket ábrázoló fotók is találhatók, amelyeken keresztül a vendégek betekintést nyerhetnek Budapest történelmi múltjába.
 


A három épület közül a legrégebbiben, a Weber-házban található örökségi vendégszobák ajtaját a Magyar Nemzeti Galériából származó, 1800-as évekbeli női portréfestmények részletei díszítik. A szobák belsejében díszes stukkók találhatók a nagy neoreneszánsz stílusú ablakok körül, valamint finom, helyi népi motívumok által inspirált textillel borított bútorok. Az elegáns, világosszürke tónusú hagyományos vendégszobákban baldachinos négyoszlopos ágyak, zöld bársony kanapé és fekete-fehér szőnyeg található, amit a sötét fa halszálkás padlózat ellensúlyoz. A hotel koronaékszere a legfelső szinten található elnöki lakosztály, egy időtlen dekorációval rendelkező nyugodt menedék, amely egy fő hálószobából, beépített szekrényből, saját fürdőszobából, infraszaunából, nappaliból és étkezőből áll, teljesen felszerelt konyhával. A lakosztály 270 fokos, padlótól a mennyezetig érő ablakokkal és tágas, körbeölelő terasszal rendelkezik, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városi panorámára. A teraszon jacuzzi és kényelmes ülőgarnitúra teszi teljessé a páratlan élményt. 
 


A hotel szívében található, valódi zöldellő oázis hangulatát árasztó belső udvar ad otthont a Pavilon Étterem & Bárnak, ahol a vendégek a természet és a grandiózus környezet ölelésében élvezhetik az időtöltést. A Carmine di Luggo séf által vezetett étterem helyi alapanyagokra építő, „farm to table” koncepciót követő ínyenc fogásaival gondolja újra a városi étkezés élményét. 
 

Minden Autograph Collection hotel egy, a szállodára jellemző egyedi élményt kínál, az úgynevezett  „The Mark-ot”. A Dorothea Hotel esetében ez az egyedi vonás a gyógynövények tematikájára épül, tisztelegve a botanika iránt rajongó József nádor előtt. A Pavilonban így a vendégek egy burjánzó gyógy- és fűszernövényfalat láthatnak, amelynek növényei a szálloda éttermeiben található koktélokban és ételekben is visszaköszönnek. 

A földszinten található Anton's Bar & Deli nappal kézműves kávéélményt, könnyű falatokat és frissen sült péksüteményeket kínál, míg este egy dinamikus bárrá- és közösségi térré alakul át, pezsgő hangulattal és újító koktélokkal. A hotelben 2024-ben további két étterem nyílik, amelyeket a három Michelin-csillaggal rendelkező séf, Dani García vezet: a tetőn található BiBo, egy andalúz brasserie, amely lenyűgöző panorámás kilátást nyújt Budára, és az Alelí, egy autentikus olasz osteria az utcafronton. A wellness-kedvelő vendégek a 650 négyzetméteren elterülő, úszómedencével, szaunával, gőzfürdővel és fitneszteremmel felszerelt Spa-ban lazíthatnak. A Babor kozmetikumokat használó holisztikus testkezelések a három kezelőszobában, köztük egy páros szobában élvezhetők. 
 

Generáltervezés: TSPC Kft.

Építészet: TSPC Kft.
Felelős tervező: Kádár Mihály
Projekt manager: Balla Balázs
Projektvezető építészek: Rónaszéki Gábor, Tóth-Lovrity Andrea
Építészek: Bán Márton, Cseke Sándor, Fenyvesvölgyi Mónika, Gönye Péter, Harsányi Hunor, Hegedüs-Kolozsi Sarolta, Hitró Enikő, Kocsis-Romhányi Lilla, Seszták Bence, Seszták-Lazúr Eszter
BIM managerek: Nagy Gábor, Bélafi Károly

Belsőépítészet: Lissoni & Partners – Mattia Susani, Tania Zaneboni, Rodrigo Tellez


Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Debütál Magyarországon az Autograph Collection Hotels márka (X)

Debütál Magyarországon az Autograph Collection Hotels márka (X)

A Dorothea Hotel egy páratlan belvárosi utazásra invitálja vendégeit, ahol a múlt és a jelen finoman összefonódik

Nyolcezer négyzetméternyi képzőművészet | Jön az Art Market Budapest

Nyolcezer négyzetméternyi képzőművészet | Jön az Art Market Budapest

Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárára 2022. október 6-9. között várja a látogatókat.

Piero Lissoni videón mutatta be a B&B Italia új kollekcióját

Piero Lissoni videón mutatta be a B&B Italia új kollekcióját

A Borea-családot a repülőgépek ihlették, melyek Lissoni hiába próbált gyerekként megépíteni.

Hirdetés