Hirdetés

Cíviskultúra Budapest belvárosában

Debreceni cívisházak egykor és most – fotókiállítás a FUGÁban

A Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara kiállításán Harangi Attila építészmérnök és Löki Viktor fotós három éve folyó debreceni értékmentő munkájának eredményei kerülnek közönség elé.  

Harangi Attila építészmérnök érdeklődésének fókuszában Debrecen cívis múltjának épített emlékei állnak. Diplomamunkája részeként 2018-ban készítette el a történeti földszintes lakóházak kataszterét Debrecen belvárosában az összes megmaradt (1540 db) cívisház lefotózásával  Az általa indított online kataszterben jelenleg 216 cívisház érhtő el, a források felkutatásával folyamatosan fejleszti és bővíti az adattárat.

2019. november 05-én indította el a Debrecen házai című honlapot, melynek célja egyrészt egy online, interaktív gyűjtemény létrehozása, másrészt a megóvás és hasznosítás elősegítése, a város kollektív emlékezetének ápolása. Nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesülettel karöltve: sétákat szerveznek, védenek és védelmet kérnek, sőt, saját kezűleg festenek.

Attila munkájához 2019-ben csatlakozott fotósként Löki Viktor; a szerzők az elmúlt két évben azt tűzték ki célul, hogy a levéltári és építészeti kutatásokat a házak belső felmérésével, belső tereik és jellemzően régi bútoraik alapos fényképes dokumentálásával, illetve a lakókkal, bérlőkkel, és egyes cívisházak esetében üzletvezetőkkel készített interjúkkal és visszaemlékezésekkel egészítsék ki. A szerzők másfél év alatt összesen 16 cívisházba jutottak be. Az anyagból könyv készül, amelynek megjelenése 2022. elejére várható. 

Tizenhat cívisház és a lakóik történetén keresztül átfogó képet kaphatunk a cívisek házairól az építésüktől napjainkig, és ezen keresztül erről a legtöbbünk számára csak nevében ismert társadalmi csoportról.

Az anyagból a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara ez év októberében Debrecenben kiállítást szervezett, ez látogat most Budapestre.

 

Kurátor: Harangi Attila építész, fotó: Löki Viktor
Megnyitó: 2021. november 17. szerda 18:00
Köszöntőt mond: China Tibor építész, a HBMÉK elnöke
A kiállítást megnyitja: Dr. Puskás István, Debrecen kulturális területéért felelős alpolgármestere
Megtekinthető: 2021. 11. 28-ig

 

A cívisség egy néprajzi csoport az Alföldön. Több településen, például Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten és Nagykőrösön is voltak cívis csoportok, de Debrecenben alakult ki a legnagyobb önálló cívis társadalom. A cívisség egy autonóm, homogén, zárt közösség volt, életüket a saját törvényeik határozták meg. A cívis szó latinul polgárt jelent. A legfontosabb jellemzőjük, hogy a városi polgári életükkel párhuzamosan paraszt polgári életet is folytattak. A cívisek elsősorban iparosok és kereskedők voltak, de még ezen mesterségek mellett sem tudtak szabadulni a föld függőségétől. A város határában minden cívisnek a városi házához tartozó földet meg kellett művelnie.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Hagyom, hogy a bőröm alatti folyók mutassák az irányt”

„Hagyom, hogy a bőröm alatti folyók mutassák az irányt”

Besnyői Rita Folyók mentén című ékszer kiállítása az idei Kortárs Ékszerhét Budapest eseményeként debütált.

A világ vezető designerei ismét elkápráztatnak!

A világ vezető designerei ismét elkápráztatnak!

A S/ALON BUDAPEST-en megelevenednek az elmúlt másfél évben csak online látott designtermékek.

Új Picasso és Időgép a Ludwig Múzeumban

Új Picasso és Időgép a Ludwig Múzeumban

A Muskétást a Kalapos férfi mellképe váltja, miközben az idő és a művészet viszonyát vizsgálja.

Nincs találat!

Hirdetés