A Lab5 építésziroda nemrég egy tizennégy lakásos társasházat tervezett Angyalföldre, a Kerekes és Jász utca sarkára. A telek kontúrja szabálytalan négyszög, ráadásul a helyi szabályozás megkövetelte a saroklecsapást az utcák találkozásánál. A csapat feladata egy racionális, merőleges alaprajzi rendszerű lakóépület tervezése volt.

A Lab5 ezúttal egy olyan alaprajzi elrendezést tervezett, ahol a lakások merőleges és párhuzamos falakkal épülnek fel, de a homlokzaton az erkélyek a ferde utcavonalat idézik. A hátrahúzott falak sötét téglaburkolatot kaptak, mely utalás a kerület ipari múltjára és építészetére. 

 

Az erkélyek utcafronti mellvédjeinek fehér burkolata kontrasztban áll a hátsó felülettel. Szabálytalan hosszukkal játékos képet adnak, a sarkon feltáruló rövid homlokzat egyedi karaktert nyer. Minden erkély egyben önálló identitással is bír, egyrészt természetesen azért, mert a lakók eltérő módon használják őket, másrészt mert közben más-más alaprajzi helyzetbe is kerülnek.

 

A földszinti parkolót az utca felől terpesztett lemez fémrács takarja, csillogásával lebegteti a tömeget, lekerekített sarkaival a gyalogosok útját segíti. A tömeg főként lapostetős, kivéve Kelet felől, ahol a szomszédos épület tetősíkjához igazodik.

A belső közlekedő minimalista kialakítású, az állópálcás korlátok és a szemcsékkel ellátott műgyanta padlón túl minden felület fehér. A belső udvar, az utca és a tető felől is nagy üvegfelületekkel látták el ezt a teret, így nappal teljes fényárban úszik.

 


Helyszín: 1135 Budapest, Kerekes utca 1/a.
Építtető: ATREO Research Zrt. 
Tervezés: 2015
Építés: 2016-2021
Lépték: ~2000 m2
Építészet: LAB5 architects
Vezető tervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna
Tervezők: Mester Ádám, Nyerges Judit, Páncsics Dávid, Szegedi Zoltán, Tótszabó Tamás
Statika: Terraplan ’97 | Puskás Balázs
Gépészet: KLF Energo | Barta Ervin
Elektromos: Kelevill | Kelemen Ferenc
Tűzvédelem: Székács András

 

Még több fotóért katt a képgalériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Természet és kultúra találkozása fában, vakolatban

Természet és kultúra találkozása fában, vakolatban

Berlini építészek terve a Zöld-foki szigetekre.

Best of Deco 2021 | A felkelő nap háza
  • 2022-01-04 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | A felkelő nap háza

Visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, a Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal a Furtenbacher Adrienn és Szén Molnár Tamás, valamint Szűcs Ildikó stylist által tervezett törökbálinti otthont idézzük fel az OCTOGON DECO 2021/6 számában megjelent cikkünk újraközlésével.

Hirdetés