Társadalmi célt szolgálnak a dán "gabonakörök"

Menjél ki a zöldbe és beszélgess a szomszédaiddal!

Az égből nézve eszünkbe jutnak a gabonakörök, de ufók lakta területnek sem lenne utolsó, pedig nincs benne semmi misztikum: Koppenhága külvárosában járunk, Brøndby-ben, ahol a házak a megszokott forma helyett kör alakzatba rendeződnek. Az ötlet egy tájépítésztől származik, aki nemcsak a zöldövezeti kikapcsolódásra koncentrált, de a társadalmi kapcsolatokat is formálni szerette volna. 

A koncepciót Erik Mygind tájépítész találta ki még 1964-ben, aki

a kör alakú struktúrában a társadalmi interakciók fejlesztését szerette volna megvalósítani.

A projekt a Garden City elnevezést kapta, kialakítása a 18. századi dán falvakra hajaz. A házak nem saját tulajdonok, hanem bérlemények, olyan koppenhágai lakosok bérlik, akik egy időre szeretnének elvonulni a belvárosi zaj elől, de a városban nem tudnak zöld területet venni, vagy bérelni. Így viszont van lehetőségük arra, hogy visszatérjenek a természetbe. Az épületek csak április és október között lakhatóak, az átlagos bérleti díj 150 dollár körül mozog.

A drón felvételeket Henry Do készítette, egy ismerőse hívta fel a figyelmét a nem mindennapi "kommunára". Az elrendezésnek köszönhetően a központi részen játszhatnak a gyerek, és elég nehéz úgy kimenni a házból, hogy ne találkozzunk össze a szomszédokkal. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészeti tanmese Grenoble kígyójáról

Építészeti tanmese Grenoble kígyójáról

Èdouard François sztárépítész mutatott egy példát arra, hogyan dobjunk fel egy unalmas városrészt.

Új budapesti kerületben kezd építkezni a Cordia

Új budapesti kerületben kezd építkezni a Cordia

Fontos mérföldkövekhez ért az idén Magyarország legnagyobb lakásfejlesztője, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia. 

 A legkülönlegesebb téglaépületeket díjazták

A legkülönlegesebb téglaépületeket díjazták

Templom, biomassza-erőmű, lakóház, múzeum és egy különleges művészlak is szerepel a Wienerberger Brick Award 2018 versenyén díjazott, természetes kerámiatéglát és -cserepet használó épületek között.

Hirdetés