Menjél ki a zöldbe és beszélgess a szomszédaiddal!

Az égből nézve eszünkbe jutnak a gabonakörök, de ufók lakta területnek sem lenne utolsó, pedig nincs benne semmi misztikum: Koppenhága külvárosában járunk, Brøndby-ben, ahol a házak a megszokott forma helyett kör alakzatba rendeződnek. Az ötlet egy tájépítésztől származik, aki nemcsak a zöldövezeti kikapcsolódásra koncentrált, de a társadalmi kapcsolatokat is formálni szerette volna. 

A koncepciót Erik Mygind tájépítész találta ki még 1964-ben, aki

a kör alakú struktúrában a társadalmi interakciók fejlesztését szerette volna megvalósítani.

A projekt a Garden City elnevezést kapta, kialakítása a 18. századi dán falvakra hajaz. A házak nem saját tulajdonok, hanem bérlemények, olyan koppenhágai lakosok bérlik, akik egy időre szeretnének elvonulni a belvárosi zaj elől, de a városban nem tudnak zöld területet venni, vagy bérelni. Így viszont van lehetőségük arra, hogy visszatérjenek a természetbe. Az épületek csak április és október között lakhatóak, az átlagos bérleti díj 150 dollár körül mozog.

A drón felvételeket Henry Do készítette, egy ismerőse hívta fel a figyelmét a nem mindennapi "kommunára". Az elrendezésnek köszönhetően a központi részen játszhatnak a gyerek, és elég nehéz úgy kimenni a házból, hogy ne találkozzunk össze a szomszédokkal. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Best of Deco 2021 | Határtalan invenciók
  • 2022-01-03 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | Határtalan invenciók

Visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, a Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal a MYD II, Finta Csaba által tervezett hegyoldalba épült lakóházat idézzük fel az OCTOGON DECO 2021/6 számában megjelent cikkünk újraközlésével.

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Folytatódik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Hirdetés