A 92 éves korában elhunyt Cesar Pellire emlékezünk.

Júliusban 92 éves korában meghalt Cesar Pelli, az elsősorban a felhőkarcolóiról ismert argentin-amerikai építész. Pelli legismertebb munkája a Kuala Lumpur-i Pertonas-torony és a madridi Torre de Cristal.

Pelli Argentínában, Tucumánban született 1926. október 12-én, ami évtizedekkel később döntőnek számított a karrierjében, elvégre rendkívüli módon érdekelni kezdték az azon a tájon teljesen idegen felhőkarcolók. Fiatalon a helyi egyetemen tanult építészetet, kezdetben szociális lakások tervezésével foglalkozott. 1952-ben a tájépítész feleségével, Diana Balmorival az Egyesült Államokba költözött, a mesterdiplomáját Illionisban szerezte meg, majd az egyik professzora közbenjárására Eero Saarinen mellett kezdett dolgozni, olyan projekteken, mint a John F. Kennedy reptér 1962-ben épült terminálján. Két évre rá a Los Angeles-i Daniel, Mann, Johnson Mendenhall design igazgatója lett, majd a Gruen Associateshez távozott, ahol acél-üveg konstrukciókkal kísérletezett, és többek között a San Bernardinó-i városházán és az indianai Columbus bírósági épületén dolgozott.

Cesar Pelli 2010-ben - Fotó: Wikipedia (Casa Rosada)

Tanított a UCLA-n, majd a Yale Egyetem dékánja lett, majd miután nyert a New York-i MoMA felújítására-bővítésére benyújtott terve, megalapította a saját stúdióját, a Cesar Pelli & Associatest.

Sorra következtek a híres épületek: a World Financial Center (New York), a Wells Fargo Center (Minneapolis), a Pacific Design Center zöld épülete (West Hollywood), a One Canada Square (London). 1991-ben az American Institute of Architects a tíz legbefolyásosabb élő amerikai építész közé sorolta, négy évre rá megkapta az intézmény Gold Medal Awardját.

A leghíresebb épületét 1992-ben kezdte tervezni. A malajziai Kuala Lumpurban lévő Petronas-tornyok a világ legmagasabb épülete címmel büszkélkedhetett 1998-tól 2004-ig a maga 452 méterével és 88 emeletével – és máig ezek a legmagasabb ikertornyok a világon. Az egyik tornyot a Petronas olajcég és kapcsolódó vállalatai foglalják el, a másikat bérbe adják, többek közt a Huaweinek, a Microsoftnak, az IBM-nek, a Beoingnek, a Reutersnek.

A Petronas ikertornyai - Fotó: Unsplash

„A városok a legfőbb felelősségünk, ők az egész, aminek az épületink csak részei – nyilatkozta egyszer Pelli. – A környezetével egyesülő, a városszövetbe illeszkedő épület megalkotása minden korszakban alapvető építészeti cél volt. A technológiai és kulturális változások gyengítették ezt a kapcsolatot, ezért mindannyiunk felelőssége szem előtt tartani ezt.”

Pelli július 19-én, 92 éves korában halt meg a New Haven-i otthonában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Milyen lett volna Budapest Vágó József korabeli tervei szerint?

Milyen lett volna Budapest Vágó József korabeli tervei szerint?

Vágó József valóságos perspektívagyártó-gép volt, 45 hatalmas tablón rajzolta meg az elképzeléseit Budapest fejlesztésével kapcsolatban. 

Milánó kérése a kreatív iparhoz: tervezzetek eszközöket a biztonságos újranyitáshoz!

Milánó kérése a kreatív iparhoz: tervezzetek eszközöket a biztonságos újranyitáshoz!

Most aztán igazán nagy szükség van az alkotói fantáziára.

Hirdetés