Hirdetés

A Paradigma Ariadné Bécsbe viszi a kockaházat

A magyar csapat első szóló kiállítása a kockaházat, a magyar építészet elutasított emlékét értelmezi újra.

Hirdetés

Hogyan lehet újra értelmezni a kockaházat? Hogyan lehet új kereteket adni a magyar építészet elutasított emlékének? A Paradigma Ariadné első szóló kiállításán, a bécsi Architektur Im Magazinban erre tesz kísérletet. Céljuk, hogy kiemeljék a szociokulturálisan és politikailag terhelt összefüggéseiből és a látogató a maga valójában szemlélhesse. 


A Paradigma Ariadné építésziroda elméleti és kulturális szervezői tevékenységet is folytat, a kockaház problémája egy konkrét megrendelés kapcsán került az iroda látszószögébe. Bár az akkori tervezési megbízásból nem lett valóság, a kockaház bővíthetőségének és fejlesztésének építészeti és formai problémái igencsak felkeltették az építésziroda érdeklődését. Az Architektur Im Magazin a régió egyik meghatározó építészeti galériája Bécsben, amely nemzetközi és osztrák építészek, építészeti csoportok és művészek építészettel és épített környezettel kapcsolatos kiállításait mutatja be.

Dóra Ilona és Székely Gáborné 2016-ban készült Miben élünk? A 2015. évi lakásfelmérés főbb eredményei című tanulmánya alapján 500.000 kockaház lakja be a magyar tájat. Bár a számosság jelentős, de az építészeti diskurzus teljes egészében elkerülte ezt az 500.000 darab épületet. Beszélni és gondolkodni a kockaházról marginális kérdés, és a kockaház értelmezése szigorúan energetikai és szociális kérdésként kezelt.

Abban az esetben, ha a kockaházat mint építészeti produktumot kell értelmezni – úgy, ahogyan egy hollókői parasztházat értelmezünk – akkor már a kockaház rendszerint elutasítás és gúny tárgya. Csak néhány terv és művészeti megközelítés próbálta az elmúlt években értelmezni a kockaház formai-esztétikai és jelentésbeli minőségeit. A kiállítás éppen ezért elmerülve a magyar építészet ezen banális produktumában újrakeretezi és újraértelmezi a kockaházat. A Paradigma Ariadné célja, hogy egy rövid alkalom erejéig kiemelje a szociokulturálisan és politikailag terhelt összefüggéseiből, és a maga valójában szemlélje.

Ennek köszönhetően a kiállítás egy érzékenyítő tréning a kockaház tiszta geometriájának, díszítéseinek és alaprajzi rendszerének megértéséhez.

A kiállítás egy naiv és játékos utazás a képzelőerő és a kreativitás terepén, amely fogalmak kulcsszerepet töltenek be az építésziroda munkáiban. Innen tekintve a kockaház szerepeltetése egy bécsi galériában apropó is: egy eszköz, amely hordozza azt a posztszocialista identitást, amely az országot is jellemezi, miközben egy remek tárgy annak szemléltetésére, hogy az építészirodában folyó tevékenység és az épített környezet értelmezése milyen módon történik a tervezés és az építészet elmélet felől közelítve.

Ennek megfelelően a kiállításon bemutatandó anyag olyan témák szerint szerveződik, melyekkel kapcsolatban már folyik tevékenység. Ilyen az építészet nagyság kérdése, a magánmitológiák, a felület és a díszítés problémája vagy a formai innovációra való törekvés. Nem mellékes továbbá a Paradigma Ariadné folyamatos vágya, amellyel a közép-kelet-európai régió tudását próbálja a nemzetközi építészet tendenciáihoz linkelni és fordítva.

Az Internalizing the Rejected nem pusztán egy kiállítás tehát, hanem egy tudatos szerepjáték az iroda részéről. Mi történik akkor, ha egy építésziroda képes elfogadni a kockaházat megsemmisítő kritikai attitűd és a vak szeretet szélsőségei nélkül. Innen nézve, a Paradigma Ariadné első szóló kiállítása kísérletezés is az „építészeti hozzáállások” és „szakmai meggyőződések” újrahangolásával.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Paradigma Ariadné a legjobb New Generations irodák között

A Paradigma Ariadné a legjobb New Generations irodák között

A New Generations platformon szereplő irodák közül hetet választott ki az ArchDaily.

Építészeti stúdió és design brand az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Építészeti stúdió és design brand az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Biogazdaság, hátizsák vagy esetleg egy építészeti stúdió lesz a befutó? Inspiráló alkotások a hazai kreatív világból, szavazni február 10-ig lehet.

Elindult az Othernity honlapja

Elindult az Othernity honlapja

A Ludwig Múzeum sajtótájékoztatóján jelentették be a Velencei Biennále magyar pavilonjáról készült honlap elindulását.

Hirdetés