Hirdetés

Képesség a mozdulatlanságra

CabinBalaton a Béres Építészirodától.

Hirdetés

Hamarosan fogadhatja majd a városi tempótól elszakadni vágyó látogatóit a Vonyarcvashegyen épülő CabinBalaton. A „természetbe illesztett hotelszoba” tervezésekor fontos szempont volt a tradicionális épületforma újraértelmezéséből eredő építészeti megformálás, illetve a hatékony energiafelhasználás, a magas minőségű, természetes anyagok alkalmazása és a magas műszaki színvonal. Az épületet a tervező Béres Építésziroda mutatja be.

„A civilizált emberiség elvesztette a mozdulatlanságra való képességét, leckét kell vennie csendből a vadontól” – Karen Blixen 

A Cabin Balaton ötlete 2019-ben született meg. A Balaton Next Kft. megbízása alapján egy olyan mini-nyaraló vagy vendégház prototípusát igyekeztünk megalkotni, ami a Balaton-felvidék építészeti hagyományaihoz úgy illeszkedik, hogy akár több helyszínen is megépíthető legyen. Első lépésként Vonyarcvashegy északi részén, egy részben még érintetlen természeti területén két ütemben egy-egy korszerű építészeti gondolkodáson alapuló, kortárs arculatú szállásépületet valósít meg a beruházó. 

Fontos tervezési szempont volt a tradicionális épületforma újraértelmezéséből, továbbgondolásából eredő, kissé talán feltűnő, de letisztult építészeti megformálás.

A praktikus kialakítás, a hatékony energiafelhasználás, a magas minőségű, természetes anyagok alkalmazása és a magas műszaki színvonal is a vezérelveink közé tartozott. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottunk a különleges adottságú telek értékeinek kihasználására, a kilátás látképre hangolására. 

Esztétikai szempontból egyik alapelvünk a tárgyszerű, elegánsan természetbe illesztett épület megformálása volt, egyben igyekeztünk korszerű eszközökkel, friss tömegformálással és részletképzéssel a házat a mai kor lenyomataként is értelmezni. Az egyszerű geometriai formák, a könnyed terepbe és tájba illesztés valamint az időtálló idomok, anyagok és burkolatok használata is ide vezethető vissza. 

Az épület tervezési programja talán legjobban egy természetbe illesztett hotelszobaként írható le.

A szállásépület fő helyiségei egy élére fordított, négyzet alapú hasáb alakú tömegben helyezkednek el. Az épület legkedvezőbb tájolású homlokzata teli üvegezésű. Itt kapott helyet a vendégszoba. A túloldalon hasonlóan nagyvonalú üvegfelület mellett található az étkező, melynek védettségét egy részben fedett terasz biztosítja. Az itt leírt két fő helyiség között egy központi blokkban helyeztük el a fürdőszobát, melynek falai mentén található egy beépített mini-konyha és a gépészeti fülke is. 

Az első épület várhatóan 2021-ben készül el, így hamarosan fogadhatja majd a városi tempótól elszakadni vágyó látogatóit.

CabinBalaton
helyszín: Vonyarcvashegy, Magyarország
projekt dátum: 2020
elkészülés ideje: 2021
terület: 25 m2
típus: erdei szállás
megrendelő: Balaton Next Kft.
építész tervezők: Béres Attila, Baráth Éva
tartószerkezet: Fazekas Zoltán
épületgépészet: Téglás Zsolt - Komfortdesign
épületvillamosság: Horváth Gábor

További képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két magyar projekt az építésztehetségeknek kiírt díj shortlistjén

Két magyar projekt az építésztehetségeknek kiírt díj shortlistjén

A két döntős, Petrányi Luca és Baki Áron egyaránt a MOME hallgatója. 

Egy macchiato Csontváryval?

Egy macchiato Csontváryval?

Limitált kiadású Mizo Art Coffee kollekció érkezett a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével. 

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Másodpercek alatt végtelen számú teljesen különböző változatot hoz létre az ANTitecture algoritmusa. 

Hirdetés