A Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé partner eseményeként megvalósult kiállítás a közép-európai modern építészetről. 

Velence, Bécs, Belgrád és Zágráb után 2015. október 30. és december 6. között Budapesten is látható a 14. velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé partner eseményeként megvalósult kiállítás, amely új nézőpontból mutatja be a Közép-Európában megszülető modern építészetet. Az öt ország szervezetei együttműködésében létrejött nagy sikerű kiállításon Magyarország először szerepelt a biennálén a nemzeti pavilonon kívül.

A kiállítás olyan határokon és diszciplínákon átívelő kapcsolatokat elemez, amelyek új, hálózatos értelmezését adják a modern építészetnek. Összesen hat témakörben harmincöt esettanulmány mutat be egyéneket, intézményeket, eseményeket, pályázatokat és más szereplőket, amelyek a régió országai között és azokon messze túlnyúló kölcsönhatásokat hoztak létre. Ezeknek segítségével Közép-Európa építészete újra összekapcsolódik a modernizmus globális áramlataival.

fotó © Maja Wirkus

A kiállítás egy hosszabb távú együttműködés kezdetét is jelenti, amelynek keretében a következő években kiadvány sorozatban tesszük elérhetővé a régió építészet- és szakmatörtének jelentős forrásanyagait és a területen zajló kutatásokat. A sorozat megközelítése továbbra is a hálózatos kapcsolatokat és a tudás migrációját helyezi előtérbe.

Megnyitó: 2015. október 30. péntek 17 óra

Helyszín: Iparművészeti Múzeum, Budapest, Üllői út 33-37.

Nyitva tartás: 2015. október 30. - december 6.

Kurátorok: Sarmen Beglarian (Polish Mondern Art Fundation), Piotr Bujas (TRACE), Igor Kovačević (CCEA), Iris Meder (ÖGFA), Maroje Mrduljaš (Platforma 9,81), Szemerey Samu (KÉK)

forrás: sajtóközlemény

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A garzonházak ikertornyai | Salgótarján modern építészete 1945-1990

A garzonházak ikertornyai | Salgótarján modern építészete 1945-1990

A várostest szekuláris katedrálistornyai

Az ismeretlen IPARTERV nyomában III.

Az ismeretlen IPARTERV nyomában III.

A MOME hallgatóinak kiállítása a Magyar Építészeti Múzeumban

Az ismeretlen IPARTERV nyomában II.

Az ismeretlen IPARTERV nyomában II.

A MOME hallgatóinak kiállítása a Magyar Építészeti Múzeumban

Hirdetés