Hirdetés

Legalábbis ami a faültetést illeti...

A Stockholm-módszer egy olyan faültetési metódus, ahol a fákat úgy telepítik, mint a közműveket. A zöldsáv helyén árkot ásnak, amit úgynevezett szerkezeti talajjal töltenek fel, amelyben a fák nagyon jól érzik magukat. Nem csoda, Stockholmban mi is boldogok lennénk..

 

Bardóczi SÁndor, Budapest főtájépítésze adta hírül, hogy Budapesten is megkezdik a másutt már jól bevált módszer alkalmazását, konkrétan a Bartók Béla út 57 előtt. Az összművészeti projektben 5 m2-en dunabogdányi köveket süllyeszt a földbe egy sokszínű brigád. A Főkert adja hozzá a tervet és a fát, a Penta az élőerőt, a XI. kerület a gáztervet, a Budapest Közút az engedélyt, a Gardenfutura a termesztőközeget és a tudást. A nagy szabadtéri homokozó felkészülés egy V. kerületi, Arany János utcai projekre, egyben Budapest első olyan helyszíne, ahol a Stockholm-módszer élesben debütál. 

 

E módszer szerint a zöldsávot kiássák, mint egy közműárkot, és 30 cm-es rétegenként tömörítve sziklákkal töltik fel, ami közé speciális talajkeveréket mosnak aktív szénnel, gombakultúrákkal, humusszal. A fák gyökereikkel behatolnak a sziklák réseibe, s ahogy a gyökerek vastagodnak, úgy mozgatják a sziklákat, amelyek lazítják a talajt, és ezzel a fantasztikus együttműködéssel minden fél jól jár. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen közegben nőtt városi fák gyökérzete kétszer gyorsabban nő, a fa sokkal jobban érzi magát a helyén és virulensebb, a betegségekre kevésbé érzékeny, vagyis könnyebben túléli, hogy a sors arra kárhoztatta, hogy városban éljen. a felület ráadásul teherbíró, akár még parkolni is lehet rajta, bár azt nem tanácsoljuk!

 

 

A gyökér-wellnes módszerét Stockholmban egy Björn Embrén nevű közlekedésmérnök kísérleteztette ki, egy finn egyetem bevonásával. Stockholmban több mint 15 éves múltra, a nyugati nagyvárosokban 10 éves múltra tekint vissza. Budapest pedig ezennel megkezdte a felzárkózást.

 

Akit a kivitelezés részletei is érdekelnek, még elcsípheti a projektet a Bartók Béla út 57 előtt - vagy nézegesse a galériát!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fű kinő utánad…

A fű kinő utánad…

Városi túlélők – hogy harcol Budapest a túlmelegedés ellen?

Beszéljünk a Blaháról!

Beszéljünk a Blaháról!

Végéhez közeledik a főváros nagy léptékű közterületi beruházása.

Közel nyolcszorosára nő a zöldterület a megújuló Bakáts téren

Közel nyolcszorosára nő a zöldterület a megújuló Bakáts téren

Akadálymentesítés, rengeteg zöld, Stockholm-módszerű faültetés és süllyesztett karácsonyfatalp is lesz.

Hirdetés