Hirdetés

Olaszország, ahogy ritkán látjuk

A brutalista építészetről minden bizonnyal előbb jut eszünkbe Kelet-Európa, Olaszországról pedig könnyebben asszociálunk reneszánsz, vagyok barokk épületekre. Roberto Conte és Stefano Perego, olasz fotósok most ezt a kevésbé közismert, kevésbé sztereotipikusan „olaszos” szegmensét mutatják be az országuknak. 
 

Temető bővítés, Jesi, építészet: Leonardo Ricci (1994), fotó: Stefano Perego

Roberto Conte és Stefano Perego Brutalista Olaszország című könyve az ország legjobb brutalista épületeit mutatja benne. A két fotós, akik korábban a Szovjet Ázsia című könyvön dolgoztak együtt, az országon kívüli brutalista építmények dokumentálása után most a hazai vasbeton építészet fejlődését és gyöngyszemeit kutatták fel. A kiadványban bemutatott épületek egy része elhagyatott vagy karbantartásra szorul, míg mások jó állapotban maradtak.
 

Villa Gontero, Cumiana, építészet: Carlo Graffi, Sergio Musmeci (1971), fotó: Stefano Perego

„Vonzódunk a modern építészethez, és különösen ahhoz, hogyan fejlődött a 20. századnak abban a bizonyos időszakában, amikor a brutalizmus virágzott. Lenyűgözőek, vizuálisan feltűnőek és néha meglepőek ezek az építmények. Még ha 50 vagy 60 éve is állnak, a legtöbbjük nem ismert, így lehetővé teszik egy fotós számára, hogy olyasmit tárjon a közönség elé, amit korábban nem láttak. Azt is felismertük, hogy a díszítés nélküli épületeknél a fotós szerepe felértékelődik az által, hogyan tudja kiemelni az építmény sajátosságait”–  mondta el Roberto Conte.

National Temple to Mary, Mother and Queen, Trieste, építészet: Antonio Guacci and Sergio Musmeci (1965), fotó: Stefano Perego

„A brutalizmus még mindig automatikusan ellenállást vált ki az olasz lakosság egy jó részénél, miközben  az érdeklődés is erőteljesen és jelentősen növekszik, ahogyan ez a világ többi részén tapasztalható. Mi mindenképpen a második csoportot próbáljuk erősíteni”– tette hozzá Stefano Perego.

Our Lady of Tears Sanctuary, Syracuse, építészet: Michel Andrault and Pierre Parat (1994), fotó: Roberto Conte


Forrás: Dezeen

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Trump klasszicizálná az összes szövetségi épületet, már készül a rendelet

Trump klasszicizálná az összes szövetségi épületet, már készül a rendelet

A Make America Great Again eufóriája elérte az épületeket is.

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Építészeti illúziók és városutópiák Örményországból, a Mai Manó Házban.

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Hirdetés