Hirdetés

Miközben a NASA nagy erőkkel kutatja a Holdon való létezés lehetőségeit, a dán Bjarke Ingels Group a projekthez kapcsolódóan elkészített egy kunyhó koncepciót, amely a Holdon való lakhatás lehetséges formája lehetne. Ebben a kunyhóban a NASA kutatócsoportját szállásolnák el első körben, akik a tervek szerint 2024-ben landolnának a Holdon.

Ütős csapat állt össze a a Holdon való lakhatás vizsgálatára: a projektben a NASA és a BIG mellett részt vesz az ICON, az innovatív építési technológiák szakértője és a SEArch+, amely az űr jobb megértéséhez dolgoz ki különféle koncepciókat.

A cél egy olyan űrközpontú építési rendszer kifejlesztése, amely a jövőben lehetővé tenné a Holdon való építkezést. 

A Project Olympus hatalmas mérföldkőnek tekinthető, hiszen ez az első olyan kísérlet, amelyben azt vizsgálják, miképp lehetne építkezni egy földön túli területen. Bjarke Ingels a projektről elmondta, hogy a tervezéskor a „formgiving” tervezési szóból indultak ki, ami szó szerint azt jelenti, hogy formát adnak valaminek, ami eddig még nem kapott formát. Különféle nyomtatási technológiákkal tesztelik majd a Hold talajszimulánsát, ez pedig elvezethet egy olyan infrastruktúrához, amely a holdpor borította felszínen is lehetővé teszi az építkezést. Ha sikeres lesz a projekt, soha nem látott magasságokba emelheti a tudományt, a technológiát és az építészetet.

Bizonyos értelemben építettünk már a Földön kívül, tekintve, hogy az ISS-t (Nemzetközi Űrállomás), sőt annak közvetlen elődeit is kint, a Föld körüli pályán keringve szerelték össze, de kétségtelenül egy, a Holdra nyomtatott kunyhó közelebb állna a hagyományos építészethez.

Forrás: Designboom
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kényelem és költséghatékonyság az Ytong építési megoldásaival

Kényelem és költséghatékonyság az Ytong építési megoldásaival

Sosem volt ilyen egyszerű, gyors és stresszmentes az építkezés.

Ledőlt egy állvány Pécs sétálóutcájában

Ledőlt egy állvány Pécs sétálóutcájában

A balesetet az orkánerejű szél okozta, senki nem sérült meg.

Továbbszámlázhat az asztalos az otthonfelújítási programnál

Továbbszámlázhat az asztalos az otthonfelújítási programnál

A támogatás terasz kiépítésére, bővítésére is felvehető, és még a korlát is elszámolható.

Nincs találat!

Hirdetés