A Laury pincészet borterasza Mindszentkállán.

Vannak, akik a Dunára esküsznek, és vannak, akik a Balatonra. Kétféle állapot, kétféle viszony az időhöz. Az egyik víz folyton áramlik és sodorja magával a múló dolgokat, a másik határok közé szorítva lötyög ide-oda, mégis folyton változik, mint maga az idő. A Mindszentkálla fölötti hegyoldalban meghúzódó, Balatonra néző borterasz – Sajtos Gábor / Sagra Architects munkája – az időtlenség építészeti metaforája; méltó nyitánya a Balaton épített környezetét bemutató hónapunknak. Cikkünk nyomtatásban az OCTOGON magazin 161-es (2020/5-ös) lapszámában jelent meg.
 

 

A Balaton-felvidék lankás, megművelt vidékének üzenete egyértelmű: a természeti formák szelíd hullámzása békés és kitartó munkálkodásra sarkall. Ember és természet harmonikus együttműködése érleli azt a gazdagságot, ami biztonsággal, derűs mindennapokkal és talán a szemlélődés luxusával is megajándékozza azt, aki itt letelepszik. Az itteni házak a maradásról szólnak, békés ücsörgésről és tájba feledkezésről. A Laury szőlőbirtokot megkoronázó borkóstoló épülete ennek az érzésnek kőbe faragott metaforája.

 

 

A tudatosan felépített vállalkozás a néhány éve telepített szőlőből már bort készít, hogy saját márkával jelenjen meg a piacon. Apránként jutott el ebbe a fázisba, és ugyanígy apránként, tudatos komponálással készül az ezt kiszolgáló épületállomány is. A borásznak a falu határában álló, szintén a SAGRA Architects által tervezett lakóházát már bemutattuk [Martinkó József: Káli elevenek – A borász háza Mindszentkállán, Octogon, 2019/7., 155. szám]. A feldolgozás távolabb történik, a borterasz pedig a hegyoldalra felfutó szőlő tetején koronázza meg a meredek domboldalt. Innen belátni az egész birtokot, és azon túl az idilli vidéket, ahol a személyes tér már a közös hagyományba olvad.

 

 

Talán nincs szó, amellyel jobban visszaélnének manapság, mint a hagyomány. Egyre bizonytalanabbá váló korunkban kapaszkodókat keresünk, és sokszor felszínes, formai utánérzésekben véljük megtalálni a kapcsolatot a múlttal. A SAGRA épülete elkerüli ezt a csapdát, holott a funkció, amire szolgál, mélyen a helyi hagyományokban gyökerezik. A mezőgazdasági területek jellegzetessége, hogy a faluban álló lakóházon kívül a birtokon is kis szállás épült, ahol a gazda az időszakos munkák idején hosszabb-rövidebb időt tölthetett. Az ilyen présházak minimális alapterületen tartalmazták a legszükségesebb funkciókat, ennek ellenére építészeti részleteikben a környező kultúrtáj igényessége köszönt vissza. A Laury szőlőbirtok borkóstoló épülete funkciójában, méretében és felfogásában is ehhez a hagyományhoz igazodik.

 

 

A kis épület a területen álló hajdani, romos, mindenképp felújításra érett présház kontúrjain belül fogalmazza újra a 21. század építészeti nyelvén és igényével az egyszerű funkciókat. A kétszintes kisház alsó szintjén egy-két fős szálláshely és vizes helyiségek, fölötte pedig egyterű, borkóstolásra szolgáló tartózkodó kapott helyet, az ezt kiszolgáló teakonyhával. Minden a lehető legegyszerűbben, ugyanakkor a részletek és az anyaghasználat terén magas minőségben szolgálja a funkciót. A ház lelke a kóstolás, borozgatás tere, amely óriási üvegfelületekkel nyílik a környező táj felé. Az szintmagas üvegfalak eltolhatóak, és mivel a teraszkorlát is üvegből készült, a kint és bent zárt állapotban is háborítatlanul összefolyik. Az üvegtáblákat kinyitva pedig az épület egyetlen fedett terasszá alakul. Mivel a felújítás során meg kellett tartani az eredeti présház kontúrjait, az éjszakai elvonulás intim tere egy szinttel lejjebb került.

 

 

A külső megjelenésében hagyományos, magas tetővel fedett házacskát hangsúlyozottan a környező tájra jellemző anyagokba öltöztették a tervezők. Csakúgy, mint a korábban épült lakóház esetében, a bazaltkő és a természetes palafedés határozzák meg a karaktert, de míg a borász háza – funkciójából adódóan – inkább zárt és intim, itt a tájra csodálkozás jegyében a nagy üvegfalak legalább olyan hangsúlyosak, mint a bazalttal és palával burkolt mesterséges sziklatömb. A kétféle minőség, a nyitottság és elvonulás feszültségét az archetipikus ház-alakzat szelídíti stabil harmóniává. Ebben a zárt kompozícióban erőteljes gesztus a kóstolótér szintjére vezető széles „múzeumi” lépcső. Teátrális megjelenése talán a borhoz társuló magasztos asszociációk szülötte, de az sem elképzelhetetlen, hogy lelazulva itt esik majd legjobban az üldögélés, pohárral a kézben. Az alapvető igényeket kiszolgáló lak a kortárs nyelven megfogalmazott építészeti hagyomány kiérlelt példája, a benne megtestesülő stabilitás és az átjárhatóság érzékeny viszonya korunk törékeny egyensúlyát tökéletesen modellezi. 

 

Tervezés éve: 2018
Építész vezető tervező: Sajtos Gábor DLA (SAGRA Építész Kft.)
Építész tervezők: Virág Péter, Takács László
Helyadatok: Mindszentkálla, Laury szőlőbirtok

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Balatonnál már designos mobilszaunát is lehet bérelni

A Balatonnál már designos mobilszaunát is lehet bérelni

Házhoz megy a forró levegő akár már két órára is.

Újabb balatoni falu rendelt el építési tilalmat

Újabb balatoni falu rendelt el építési tilalmat

„Örökre megváltozna Szentantalfa látképe, hangulata, mindaz, amit szeretünk benne.”

Balatonvilágos önkormányzata Alkotmánybírósághoz fordult az úttörőtábor helyén lévő építkezés miatt

Balatonvilágos önkormányzata Alkotmánybírósághoz fordult az úttörőtábor helyén lévő építkezés miatt

A 92 lakásos, hétszintes vízparti társasház építési engedélyének visszavonását és azonnali jogvédelmet kértek. 

Hirdetés