A négyszintes, holland típusú malom 1856 és 1860 között épült, forgatható tetőszerkezettel.

Csaknem 30 millió forintból új tetőt és vitorlákat kapott a békéscsabai szélmalom, a felújítás befejeződött, a jelenleg gabonamúzeumként üzemelő épület hivatalos átadása február elején várható.

A fejlesztést a Modern Városok Program (MVP) forrásából, a CsabaPark csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztése keretében valósították meg – mondta Sódar Anita, a beruházást levezénylő Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

A beruházást a békéscsabai Bólem Kft. végezte, Mochnács Pál ügyvezető elmondta, hogy több hónapnyi előkészítés előzte meg a kivitelezést, tanulmányutakon jártak, többek között Ópusztaszeren. A régi terveket is elővették, hogy a szélmalom olyan legyen, amilyennek több mint 150 éve megépítették.

Először a másfél köbméteres főtengelyt korszerűsítették, majd elkészítették a négy, egyenként kilenc méter fesztávolságú vitorlát és azok tartószerkezeteit. Bár a szélmalom tudna forogni, ez nem szerepel a tervekben, rögzítik a szükséges részeket.

A szélmalom eredetileg 1856 és 1860 között épült Makó határában, a Csókási pusztában állt, a malomkövét Sárospatakról hozták. 1953-ig működött, és akkora volt a kapacitása, hogy száz tanya termését tudta megőrölni – árulta el a gabonamúzeumot üzemeltető Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Andó György.

„A Gyulai úton található szélmalom holland típusú, négyszintes. Ezekre jellemző volt, hogy forgatható volt a tetőszerkezetük, a szél felé fordították azokat; a vitorlák pedig 4-5 méter/másodperc sebességgel pörögtek” - tette hozzá.

Andó György jelezte, az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a több létesítményből álló Gabonamúzeumnál: megújult a fogadóépület, járdákat tettek rendbe és korszerűsítették a mágori gépszínt is.

A most felújított épületről Zentai Péter készített remek fotókat a Csodalatosmagyarorszag.hu oldalon. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felújították a holland típusú szélmalmot Békéscsabán

Felújították a holland típusú szélmalmot Békéscsabán

A négyszintes, holland típusú malom 1856 és 1860 között épült, forgatható tetőszerkezettel.

Dániában a szél termeli meg a felhasznált áram felét

Dániában a szél termeli meg a felhasznált áram felét

Dánia teljes áramigényének a 47 százalékát szélerőművek termelték meg tavaly. És még nagy tervek vannak.

Újjáépítenék a leégett békéscsabai malmot

Újjáépítenék a leégett békéscsabai malmot

A leégett békéscsabai István-malom tulajdonosai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy „a város legszebb, ikonikus épülete ismét eredeti állapotában pompázzon” – közölte az épületet tulajdonló István Malom Kft. képviselője.

Hirdetés