Hirdetés

A 300 000 kötetet befogadó épület már az új, posztmodern építészeti korszak eredménye

Kedves László Könyvműhelye gondozásában tavaly megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című hiánypótló sétakönyv 2023-ban az OCTOGON online-ra költözik: minden hónapban egy, a szerző, Hartmann Gergely és a kiadó-szerkesztő Kedves László által kiemelt salgótarjáni épületet mutatunk be – Gulyás Attila nagyszerű fotóival – egy precízen kigondolt ritmus mentén. Ezúttal íme a Balassi Bálint Megyei Könyvtár.

 

Az eredetileg a művelődési házban kialakított megyei könyvtár hamar kinőtte a rendelkezésre álló helyét. Az intézmény új, 300 000 kötetet befogadó épülete Finta József és munkatársainak terve szerint épült fel 1988-ra. Az oldott tömegforma, az árkádsor, a magastetők, a toronyszerű építmények, az eresz párkányként megjelenő kialakítása, a lizénák, a változatos szín- és anyaghasználat már az új, posztmodern építészeti korszak eredményei.
 


Finta József építészete mindig is az adott kor legaktuálisabb áramlatait igyekezett minőségi módon és saját íze szerint leképezni. Erre is jó példa a könyvtárépület. A közelmúltban hőszigetelték, amelynek során bár igyekeztek az eredeti homlokzati tagolást megtartani, annak arányai szükségszerűen módosultak, darabosabbak lettek.

Igaz ugyanakkor, hogy az eredetileg elkészült homlokzattal a tervező közel sem volt elégedett. A Magyar Építőművészet 1988-as számában így írt róla: „képtelenül gyatrára épített paneles konstrukció”. Annál inkább szerette viszont az épület belső terét, különösen az előteret. A valóban figyelemre méltó enteriőrt mindenképpen érdemes nyitvatartási időben megnézni. Belsőépítésze Árkai Ágnes volt.
 

Balassi Bálint Megyei Könyvtár – Salgótarján, Kassai sor 2.
Tervező: Finta József, Guczogi György (Lakóterv)
Épült: 1988

 


„Salgótarján építése olyan, mint egy folytatásos építészeti regény” – írta 1976-ban a Magyar Építőművészetben Kubinszky Mihály építész, építészettörténész. Ennek az épített regénynek, megvalósult utópiának egy lenyomata ez az útikalauz. Az egyes épületek, mint a regények szereplői, önmaguk jogán is érvényes, sőt kivételes egyéniségek, de a történetet az egymással való kapcsolatuk, interakcióik jelentik. Ezeket a fő- és mellékszereplőket mutatja be ez a könyv. Magát a történetet pedig az olvasó személyesen élheti át igazán sétái során, miközben bejárja ezt a kivételes és sokrétű városépítészeti együttest.

Kedves László Könyvműhelye gondozásában megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című kötet többek között az ISBN könyv+galériában is megvásárolható erre a linkre kattintva.

És hogy még inkább kedvet csináljunk a könyvhöz, olvassátok el Zöldi Anna „Tiszta Amerika” című írását az OCTOGON online-on ITT.   
 Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Művelődési ház | Salgótarján modern építészete 1945-1990

Művelődési ház | Salgótarján modern építészete 1945-1990

Szovjet női beategyüttes, fontos városi kiállítások és IBUSZ-képviselet összhangjának fontos helyi, horizontális leképeződése.

Karancs Szálló | Salgótarján modern építészete 1945-1990

Karancs Szálló | Salgótarján modern építészete 1945-1990

Szabadtéri tető-mozi és egy prominens űrhajós vendég a kor „brutál modern” hétszintes hoteljében.

MUKI, a világító betontérkő

MUKI, a világító betontérkő

Az S39 Hybrid Design tervezői fényt hoznak a talpunk alá.

Hirdetés