Ahol a ginlepárlás is fenntartható: Four Pillars Gin, Melbourne.

Világszintű lepárlót tervezett a népszerű, ausztrál Four Pillars Gin márkának a Breathe Architecture. A környezettudatos építészet mellett elkötelezett melbourne-i építészstúdiót 2001-ben alapította Tamara Veltre és Jeremy McLeod tervezési igazgató. A healsville-i lepárlóüzem tervezése során is kulcsfontosságú volt számukra a fenntarthatóság, ennek végeredményeképpen pedig a Four Pillars létesítménye lett az első, ilyen jellegű karbon-semleges épület Ausztráliában.

 

 

Fenntarthatósági kérdésekben teljesen megegyező a megrendelő és a Breathe álláspontja: a Four Pillars szintén klíma- és környezetvédelmi szempontok alapján végzi tevékenységét. Az építészcsapat arra törekedett, hogy minimálisra csökkentse a gyár karbonkibocsájtását. Ennek érdekben megnövelték az üzem napenergia-hasznosítását, csökkentették az üvegfelhasználást, fokozták az újrahasznosítás mértékét.

 

 

Az építkezésnél felhasznált anyagok is a karbonsemlegességet támogatják. A munkálatok során újrahasznosított és újra feldolgozott betont, téglát, vagy például ananászbőr (az ananász levelének rostjaiból készített, természetes műbőr – a szerk.) kárpitot használtak, illetve többféle építési hulladék kapott új, „második életet”. A bútorok helyi gyártók termékei, a tetőt napelem-panelek borítják. A kertészeti munkálatok során kül- és beltérre is őshonos növényeket ültettek – a későbbiekben többüket felhasználják majd a ginlepárlás során.

 

 

Az üvegpazarlás csökkentésére a gint rézcsöveken át közvetlenül a központi bárhoz vezetik, korlátozzák az üveges tonik mennyiségét, helyette a koktélalapanyag hordós tárolását részesítik előnyben. Ez a két restrikció önmagában 29(!) tonna üveg megspórolását jelenti majd. A német rézlepárlók ihlették az üzem vörösréz designját. A régi és az új létesítményt is magába foglaló helyszínt 1650 nyers rézcső felhasználásával burkolták „rézfátyolba”. A vörösréz színe kellemes meglepetés lehet a szemlélődőknek, ugyanakkor nem elhanyagolható gyakorlati értéke sem: természetes hőcserélő képessége csökkenti az energiafogyasztást.

 

 

Az új részlegben mintegy 300 főt befogadni képes látogatói tér, gyártócsarnok, lenyűgöző réz ginbár és üzlettér található. A kellemes atmoszférát tovább fokozzák a hangulatos kül- és beltéri kertek és a famatuzsálemekre nyíló, eltolható, teljes szintmagasságú nyílászárók. A Breathe Architecture kollektíváját sikerrel segítette a melbourne-i Openwork tájépítész csapata annak érdekében, hogy a kint lévő természet bekússzon a ginlepárló „négy pilléres” csarnokába is. Gyönyörű, megkapó épület látta meg az ausztrál napvilágot, ahol nemcsak az ínyenc alkoholélmény, de a nem kevésbé megkapó környezet is elbódítja a látogatót.

 

 

Breathe Architecture | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Yellowtrace

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Azt a rézangyalát!

Azt a rézangyalát!

Ahol a ginlepárlás is fenntartható: Four Pillars Gin, Melbourne.

Vásárnap zár a TechnoCool kiállítás

Vásárnap zár a TechnoCool kiállítás

Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001) 

Az Építészeti Múzeum pályázat nyertes és díjazott tervezőit kérdeztük VIII.

Az Építészeti Múzeum pályázat nyertes és díjazott tervezőit kérdeztük VIII.

Au.Room Kft, Bachman és Bachmann Kft és Medvegy Gabriella közös pályázatához fűződő gondolatai

Hirdetés