Ahol a ginlepárlás is fenntartható: Four Pillars Gin, Melbourne.

Világszintű lepárlót tervezett a népszerű, ausztrál Four Pillars Gin márkának a Breathe Architecture. A környezettudatos építészet mellett elkötelezett melbourne-i építészstúdiót 2001-ben alapította Tamara Veltre és Jeremy McLeod tervezési igazgató. A healsville-i lepárlóüzem tervezése során is kulcsfontosságú volt számukra a fenntarthatóság, ennek végeredményeképpen pedig a Four Pillars létesítménye lett az első, ilyen jellegű karbon-semleges épület Ausztráliában.

 

 

Fenntarthatósági kérdésekben teljesen megegyező a megrendelő és a Breathe álláspontja: a Four Pillars szintén klíma- és környezetvédelmi szempontok alapján végzi tevékenységét. Az építészcsapat arra törekedett, hogy minimálisra csökkentse a gyár karbonkibocsájtását. Ennek érdekben megnövelték az üzem napenergia-hasznosítását, csökkentették az üvegfelhasználást, fokozták az újrahasznosítás mértékét.

 

 

Az építkezésnél felhasznált anyagok is a karbonsemlegességet támogatják. A munkálatok során újrahasznosított és újra feldolgozott betont, téglát, vagy például ananászbőr (az ananász levelének rostjaiból készített, természetes műbőr – a szerk.) kárpitot használtak, illetve többféle építési hulladék kapott új, „második életet”. A bútorok helyi gyártók termékei, a tetőt napelem-panelek borítják. A kertészeti munkálatok során kül- és beltérre is őshonos növényeket ültettek – a későbbiekben többüket felhasználják majd a ginlepárlás során.

 

 

Az üvegpazarlás csökkentésére a gint rézcsöveken át közvetlenül a központi bárhoz vezetik, korlátozzák az üveges tonik mennyiségét, helyette a koktélalapanyag hordós tárolását részesítik előnyben. Ez a két restrikció önmagában 29(!) tonna üveg megspórolását jelenti majd. A német rézlepárlók ihlették az üzem vörösréz designját. A régi és az új létesítményt is magába foglaló helyszínt 1650 nyers rézcső felhasználásával burkolták „rézfátyolba”. A vörösréz színe kellemes meglepetés lehet a szemlélődőknek, ugyanakkor nem elhanyagolható gyakorlati értéke sem: természetes hőcserélő képessége csökkenti az energiafogyasztást.

 

 

Az új részlegben mintegy 300 főt befogadni képes látogatói tér, gyártócsarnok, lenyűgöző réz ginbár és üzlettér található. A kellemes atmoszférát tovább fokozzák a hangulatos kül- és beltéri kertek és a famatuzsálemekre nyíló, eltolható, teljes szintmagasságú nyílászárók. A Breathe Architecture kollektíváját sikerrel segítette a melbourne-i Openwork tájépítész csapata annak érdekében, hogy a kint lévő természet bekússzon a ginlepárló „négy pilléres” csarnokába is. Gyönyörű, megkapó épület látta meg az ausztrál napvilágot, ahol nemcsak az ínyenc alkoholélmény, de a nem kevésbé megkapó környezet is elbódítja a látogatót.

 

 

Breathe Architecture | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Yellowtrace

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Azt a rézangyalát!

Azt a rézangyalát!

Ahol a ginlepárlás is fenntartható: Four Pillars Gin, Melbourne.

Különleges szerelőcsarnok – Egy újabb mérföldkő a Pappas Auto életében (X)

Különleges szerelőcsarnok – Egy újabb mérföldkő a Pappas Auto életében (X)

Átadták a Pappas Auto új szervizüzemét Újbudán.

Lehet színes, lehet gömbölyű

Lehet színes, lehet gömbölyű

A fém építészeti felhasználásának különleges magyar példái.

Hirdetés