A Közép-európai Egyetem (CEU) új campusának terve „Nagyon jó” minősítést kapott a BREEAM szakembereitől. 

 

A Közép-európai Egyetem (CEU) új campusának terve „Nagyon jó” minősítést kapott a BREEAM szakembereitől. A CEU a kontinentális Európában a második felsőoktatási intézményként, Közép- és Kelet-Európában pedig elsőként kapta meg ezt az elismerést. Az angol Építéstudományi Intézet (BRE) által kidolgozott „Környezettudatos Építkezési Elvek” (BREEAM) a világ vezető tervezési és értékelési módszerét képviselik a fenntartható épületek vonatkozásában. A tervezés során a BREEAM elveket alkalmazták a CEU fenntarthatóság iránti elkötelezettségének kifejezéseként. A sajtó képviselői is hivatalosak a július 10-én, pénteken, 10:00 órától, a CEU Október termében (Október utca 7., földszint) tartandó tanúsítványátadó ünnepségre és az építési terület bejárására.

„Az új dizájn egyharmadával csökkenti az energiafogyasztást, ezáltal jelentősen mérsékli a CEU épületeinek környezeti hatását. Emellett az energiahatékonyságnak, a tér átgondolt kezelésének és a fenntartható gyakorlatokkal kapcsolatos fokozott felhasználói tudatosságnak köszönhetően évente közel 1 millió euró megtakarításra számítunk” – mondta Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese. „Olyan hallgatói, oktatói és adminisztratív dolgozói bázisunk van, amely elkötelezett ezen ügyek mellett, és úgy döntöttünk, hogy nagyon magas környezetvédelmi elvárásoknak kívánunk megfelelni.”

A campus-újjáépítési projekt az egyetemi közösség tagjaival, a fenntartható építészetben és építkezési gyakorlatokban jártas szakértőkkel és a helyi örökségvédelmi hatóságokkal lefolytatott részletes konzultációk és elemzések végeredménye. Sheila O’Donnell és John Tuomey díjnyertes építészek számára rendkívül fontos volt, hogy figyelembe vegyék azt is, ahogyan az emberek dolgoznak és tanulnak a térben, ugyanakkor kényelmes és jól kihasználható campuskörnyezetet hozzanak létre. Az építészek számos BREEAM tanúsítvánnyal rendelkező campusépületet terveztek már városi környezetben, ami egybevágott a CEU szükségleteinek profiljával.

„Ez a tanúsítvány több mint háromévnyi közös munka eredménye, amelyben az egyetem vezetőségének elhatározása ötvöződik egy elszánt projektvezetéssel és egy tervezőcsapat azon vágyával, hogy egy környezetileg fenntartható új campust hozzon létre” – mondta Baross Pál, FRICS, a CEU campus-újjáépítési 

O’Donnell és Tuomey „zöld” CEU koncepciója környezetbarát elemeket tartalmaz, ami kulcsfontosságú tényező az új konstrukció beillesztésénél a már meglévő épített környezetbe. Az energiahatékony berendezéseken és épületgépészeti rendszereken, valamint a hozzáadott ökológiai értéket képviselő, két épületet is lefedő és őshonos fajokat felsorakoztató tetőkerten túl a CEU 100 százalékot kapott a BREEAM közlekedési szempontjára is, mivel a terv bőséges biciklitároló kapacitást és zuhanyzókat biztosít a kerékpárral munkába járók számára. Az építészek azt is alaposan átgondolták, hogy hogyan hozható összhangba a természetes fény és az árnyékolás az építészeti elemekkel és az épületirányítással oly módon, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a campuson belüli munkakörülményekre. Az energiatakarékosságot segíti az is, hogy az új campus kevésbé lesz rászorulva a mechanikus fűtő-, hűtő- és világítási rendszerekre az ideális benti körülmények biztosításához. Ehelyett a természetes fény- és árnyék hatását használja ki, illetve a masszív építészeti kialakítást, amelyek segítségével magas minőségű munkakörnyezet tartható fenn. 

 „Az új CEU dizájn ’személyre szabott’ helyzetértékelésen alapul. Komplex, mivel az értékelésnek figyelembe kell vennie a már meglévő épületeket és szerkezeteket is, és ezek némelyike műemlék jellegű. Egy másik dolog, ami különlegessé teszi ezt a projektet, az a vezetőség azon erőfeszítése, hogy együttműködjön a környékbeli közösséggel, amelynek elemi érdeke fűződik az Egyetemhez” – mondta a CEU BREEAM minősítője, Barta Zsombor. „Ami pedig igazán egyedülálló Magyarországon, az az elkötelezettség, hogy nemzetközi jó gyakorlatok valósuljanak meg az építkezés során is – a levegő minőségére való odafigyelés, a por csökkentése és a munkások anyanyelvén történő kommunikáció.”

A CEU a Market Strabag Konzorciummal dolgozik együtt, hogy körültekintő és fenntartható építésiterület-kezelési gyakorlatok valósuljanak meg az építkezés során, illetve a BREEAM tanúsítvány megszerzése érdekében a projekt építési szakaszában is.

Az építészeket Budapest belvárosa és elegáns belső udvarai ihlették meg. Úgy gondolják, hogy az örökség iránti tisztelet igen fontos része a tervezésnek, ami elengedhetetlen is, hiszen a CEU Budapest belvárosában, az UNESCO világörökségi területének peremén található.

„A campus összekapcsolása elsődleges szempont a munkánkban – a várossal és önmagán belül is” – mondta Tuomey. „A korábbi állapotban az épületek közötti falak túl masszívak voltak. A tervben a belső udvarokra irányul a fókusz – hogy hogyan lehet összekötni az épületeket, nemcsak a földszinten, hanem a felsőbb szinteken is. Ez Budapest hagyománya: a főváros a belső udvarok és passzázsok városa.” 

Ezekben a belső udvarokban az égre néző ablakokkal ellátott sátortetők a nyitottság érzetét keltik majd, és a közösségi és az oktatási tereket is kitágítják. A tervezett tetőkert, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik mind a Szent István-bazilikára, mind a magyar Parlamentre, az értékes zöld terület mellett campushangulatot is teremt majd. 

Tuomey hangsúlyozta: „Azt szeretnénk, ha az új campuson az érződne, hogy Budapest számára készült és hogy szerves része a város örökölt kultúrtájának.”

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kubai építészetek

Kubai építészetek

Kiállítás a kubai múlt és jelen összetettségéről

Hirdetés