Az Agora Hub – Magyarországon elsőként – elérte az Outstanding minősítést.

A nemzetközi munkaterület-szolgáltató HB Reavis által fejlesztett Agora immáron két BREEAM fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkezik. Az Agora Tower Excellent minősítést kapott, míg az Agora Hub – Magyarországon elsőként – elérte az Outstanding minősítést. 

A legmagasabb magyarországi – köztük az egyetlen Outstanding – minősítéssel rendelkező épületek hűen tükrözik a HB Reavis stratégiáját, mely a fenntartható és felelősségteljes építészeten és projekteken alapul. Ez a megközelítés jellemzi a folyamatokat, a koncepció kialakításától az építésen át egészen az operatív irányításig.  

A BREEAM a beruházás számos szempontját vizsgálja, a csapadékvíz-gyűjtéstől és az alternatív közlekedési formáktól – pl. kerékpáros infrastruktúra, elektromos autók töltőállomásai – az energia fenntartható felhasználásán át a biodiverzitás fejlesztéséig. 

Környezeti szempontból mindkét Agora épület magas szinten fenntarthatónak bizonyult, mivel hozzájárulnak a természeti erőforrások védelméhez, egyúttal biztosítják a munkavállalók és a helyi lakosok egészségét és jóllétét. Erre tökéletes példa a homlokzati kialakítás és az alaprajzi elrendezés, melyek minden szintről kivételesen nagy mennyiségű természetes fényt és széles kilátást biztosít, az egyetemes tervezési intézkedések pedig garantálják, hogy az épület funkciói mindenki számára elérhetőek legyenek. Ezen felül az épület gépészeti kialakítása a jövőbeli klímaváltozás okozta hatásokat is figyelembe veszi.

Az esővizet az alagsorban gyűjtik össze, és növények öntözésére használják. Az épület csapvizét részben napkollektorok melegítik, az energia- és vízmérési rendszer jelzi az esetleges kiugrásokat, eltéréseket. A parkolóhelyek három százaléka elektromos töltőállomással is rendelkezik, és az épülethez tartozó több száz kerékpártároló, valamint az öltözők és zuhanyzók ösztönzik a dolgozókat a fenntarthatóbb közlekedési módszerek alkalmazására és az egészséges életmódra.

Az Agora épületei immáron olyan ügyfelek számára biztosítják szolgáltatásaikat, mint a Raiffeisen Bank, a B+N Referencia Zrt. és a BP

Az Agora Tower és az Agora Hub tavaly nyerte el a WELL előminősítés Gold szintjét. A minősítés igazolja, hogy a HB Reavis sikeresen alkalmazza emberközpontú, az egészségre és aktív életmódra fókuszáló fejlesztési megközelítéseit az építkezések során. 

Elérhető szolgáltatások és funkciók: 

Épület:  
●    A homlokzat és az emeletek kialakítása az épület minden szintjén tökéletes természetes fényt és kilátást biztosít. 
●    Az épület gépészeti kialakítása megfelel a klímaváltozás által okozott várható hatásoknak, így évtizedeken keresztül kellemes és egészséges munkakörnyezetet biztosít a dolgozók számára. 
●    A projekt megfelel számos szigorú tervezési követelménynek, melyek biztosítják, hogy az épületet megváltozott képességű emberek, fiatalok és idősek, családok és gyermekek egyaránt használni tudják. 
●    Az épületek energia- és vízfogyasztását egy modern, automatizált rendszer figyeli, amely képes gyorsan észlelni és megvizsgálni az esetleges kimaradásokat és meghibásodásokat, mellyel egy időben forró vizet termel az épület tetején található napkollektorok segítségével. 
●    A parkosítás és a zöldtetők ökológiailag értékes élőhelyeket hoztak létre a projekt területén, melyek a flora mellett városi faunát is teremtett, kedvező életkörülményekkel.
●    Az összegyűjtött csapadék az épület alagsorában gyűlik össze, melyet a növények öntözésére használnak, így jelentősen csökken a városi csatornarendszer terhelése és az öntözéshez használt ivóvíz mennyisége. 

Ingázás:
●    Az épülethez tartozó több száz biciklitároló, öltöző és zuhanyzó segít a dolgozóknak az egészséges életmód fenntartásában és a fenntartható városi közlekedésben.
●    A parkolóhelyek 3 százaléka elektromos töltőállomásokkal rendelkezik. 

Építkezés:
●    Az építkezés során kifejezett figyelmet fordítottak a zaj-, por- fény- és vízszennyezés csökkentésére. 
●    Az energia és vízfogyasztást, az építkezéssel járó szemét mennyiségét, valamint a szállítás környezeti hatásait részletesen figyelték, és az építkezésen keletkezett szemét több, mint 90 százalékát újrahasznosították
●    A kivitelezők előnyben részesítették a környezetbarát építőanyagokat, különös tekintettel a legális forrásból származó faanyagokat. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A CTP összes hazai épülete megkapta a BREEAM In-Use tanúsítványt

A CTP összes hazai épülete megkapta a BREEAM In-Use tanúsítványt

Közülük a CTPark Győr – GYR1 jelzésű épület a legmagasabb pontszámmal rendelkező hazai BREEAM In-Use épület.

Konténerből nézhetjük, hogyan épül az Etele Plaza

Konténerből nézhetjük, hogyan épül az Etele Plaza

A Futureal két konténer ötvözésével kényelmes tárgyalót hozott létre.

Rejtőzködő modernizmus – a Belgrád rakpart 2.

Rejtőzködő modernizmus – a Belgrád rakpart 2.

Tervezte: Möller Károly. Írta: Horváth Máté. 

Hirdetés