Filmen mutatták be a RAW Architecture délkelet-angliai brutalista betonházát. Az elkészült anyag híven mutatja be a látszólag oly rideg betonban fellelhető megannyi melegséget és fényt.

A James Tarry és Neil Perry, a Tarry + Perry stúdió művészei a betonban rejlő melegséget kutatták filmjükkel, amikor megörökítették az Egyesült Királyságban, Lewes városában ezt a szálerősített, rosttartalmú betonból készült házat.
 


Adrian és Megan Corrigall tulajdonosokra erős hatást gyakorolt a brutalista építészet – görkoris túráik során már tizenévesen szerelembe estek a betonnal. Bár házuk építésekor volt némi bizonytalanság bennük, hogy vajon a beton valóban helyes választás-e, miután az épület szerkezete és az enteriőr is teljesen elkészült, minden kétségük elszállt. „Az otthonunk pont az ellentéte mindannak, amit az ember elsőre feltételezne egy kizárólag betonból készült épületről. (…) Meleg és hívogató, otthonos és meghitt. A természetes fény a lágytól az éles tónusokig, a térben számtalan hangulatot varázsolva járja be a lakást a mindennapokban. Az akusztika pedig egyenesen fantasztikus” – áradozott a házaspár.

 

 

A filmben a nézők képet kapnak a család nyitott, természetes fényben fürdő, század közepi bútorokkal berendezett, kívül-belül buja növényekkel teli otthonáról. „Egy csendes, fasor szegélyezte vidéki úton egyszer csak feltűnik ez a szögletes, modern forma. Az épület felé sétálva nem láthatjuk az ablakokat sem, így aztán azt hihetnénk, hogy egy sötét, hideg barlangba érkezünk majd. És hogy mi történik valójában? Mindennek pont az ellentéte: melegség és fényár fogadj minket” – osztotta meg gondolatait a filmes James Tarry

 

 

„…ha szenvedélyes megrendelők, ügyes építészek és előrelátóan gondolkodó kivitelezők, beszállítók összefognak, akkor az a betonból valami gyönyörű is létrejöhet. Ez egy hihetetlenül kényelmes kialakítású épület, a fény-árnyék aránya tökéletes és helyénvaló, a szülők és a gyerekek pedig élettel töltik meg az egész teret – valójában ezt szerettük volna megörökíteni” – tette hozzá Neil Perry.

 


James és Neil meglátta a tér kolostori atmoszféráját, nyugalmat árasztó árnyalatait és lágyságát. Hihetetlen ebben az épületben élni, és örülünk annak a kiváltságnak, hogy az otthonunknak nevezhetjük” – foglalta össze érzéseit a családfő. A Tarry + Perry film célba ért, a ház építészeti vetülete mellett sikeresen mutatja meg, hogy a prekoncepcióval (zord, sötét) ellentétben a betonotthonban nyugodt, meghitt, vagy épp nagyon is eleven, pezsgő élet zajlik.

 

Tarry + Perry | Web Instagram

 

Forrás: designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az otthon melege – élet betonfalak között

Az otthon melege – élet betonfalak között

Filmen mutatták be a RAW Architecture délkelet-angliai brutalista betonházát. Az elkészült anyag híven mutatja be a látszólag oly rideg betonban fellelhető megannyi melegséget és fényt.

Óvoda másképp

Óvoda másképp

Montessori szellemben bővített óvoda Csehországból

Megnyílt a 18. Velencei Építészeti Biennálén a Magyar Pavilon

Megnyílt a 18. Velencei Építészeti Biennálén a Magyar Pavilon

A helyszínen Gollob Lilla, az OCTOGON online szerkesztő-újságírója képviseli magazinunkat. Hamarosan olvashatjátok beszámolóinkat, bejegyzéseinket is az eseményről.

Hirdetés