A látványosság nem csak a turistákat vonzotta.

Lezárták a 2019 márciusában átadott, a manhattani Hudson Yardson álló közel 46 méter magas, Vessel nevű „intreaktív szobrot”, miután kevesebb mint egy év alatt hárman vetették le róla magukat.

A londoni Heatherwick Studio által megálmodott monumentális, méhsejtformákból álló lépcsősor-labirintust turistacsalogató látványosságnak szánták, de néhány nappal azután, hogy idén januárban a harmadik ember lett öngyilkos a helyszínen, jobbnak látták lezárni azt. A 15 szintes „interaktív alkotás” 150 millió dollárból épült fel. Először 2020 februárjában ugrott le róla egy fiatal New Jersey-beli férfi, majd 2020 decemberében egy nő, és idén január 11-én egy 21 éves texasi férfi, írta meg a New York Times. A Hudson Yards területének tulajdonosa, a Related Companies nevű cég ezért január 12-én határozatlan időre lezárta a Vesselt, míg a cég szakértőkkel konzultál.

A nyitott építménnyel kapcsolatos aggodalmak már megvalósulása előtt felmerültek, különösen azért, mert annak korlátai még a legfelső szintjein sem sokkal magasabbak csípőmagasságnál.

A Vesselnek már a fogadtatása sem volt egyértelmű, míg a New York Times egy sehova nem vezető, rézzel borított, acélból készült rácsos hulladékkosár alakú lépcsőnek nevezte, mások a különleges élményt méltatták, amit a nem mindennapi építmény megmászása és a látvány nyújthat.  

A nyitóünnepségen még jobb volt a hangulat:

Thomas Heatherwick (a Heatherwick Studio alapítója) bár sosem szerezett építész diplomát, olyan nagy projekteken dolgozott, mint a kaliforniai Mountain View-ban lévő Google kampusz, a 2010-es Sanghaji Expora készült Mag-katedrális vagy az említett a méhkaptárra emlékeztető Vessel. Egy idén márciusban készült podcastben elmondta, a közös pont ezekben a projektekben a társadalmi interakció elősegítése, amelyre különösen nagy szükség mostanában. Az emberek ugyanis magányosabbak, mint valaha, a nagy, interaktív terek létrehozásával viszont ellensúlyozni lehet a digitális világba visszaszorult ember elzártságát.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Heatherwick: Hidegen hagyott az építészeti közeg

Heatherwick: Hidegen hagyott az építészeti közeg

A tervező szerint a világ elmagányosodott, erre pedig az építészetnek is reflektálni kell.

Akik vibrátorral kritizálnak építészetet

Akik vibrátorral kritizálnak építészetet

A Wolfgang & Hite Studio szerint a ​maszturbáció nagyszerű metaforája annak, ami New Yorkban történik.

Már látogatható New York legújabb nevezetessége

Már látogatható New York legújabb nevezetessége

Átadták a Vesselt, az Escher-képeket idéző óriási lépcsősort a Hudson Yardson. 

Hirdetés