Hirdetés

Egy olyan városrész koncepciója, ahol az innováció és az új karakter a leghamarabb talál utat magának.

Hirdetés

A Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete című nemzetközi, építészeti tervpályázaton megvételt nyert az Archikon koncepcióterve, amely meglátta a lehetőséget kifejteni, milyennek látnánk egy 21. századi fővárost és hogyan szeretnénk benne élni. A tervet az iroda leírásával mutatjuk be. (A korábban bemutatott terveket a cikk végén gyűjtöttük össze.)

Építészeti koncepció

A Déli Városkapu területén új városrész születik. Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy választ adjunk arra a kérdésre, milyennek szeretnénk látni a 21. század fővárosát és hogyan szeretnénk benne élni. Az adottságok kiválóak. A terület a városközponthoz vonzásában, a Duna ölelésében fekszik, és szinte kiállt az újjáéledésért. 

Helyszínrajz

A területre készített mesterterv határozottan foglal állást: vizionál egy olyan városrészt, mely rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal, melyek hiánya sokszor megfogalmazódott már Budapest tekintetében. Visszaadja a Dunát az itt élőknek. Beépítési és csapadékvíz-kezelési struktúrájával élhető tereket és mikroklímát hoz létre.

A cél, hogy egy diákváros jöjjön létre ezen a területen, jól illeszthető a városépítészeti koncepcióhoz, mert egy befogadó, nyitott közeg, ahol az innováció és az új karakter a leghamarabb talál utat magának. 

A pályázat célja a városrész központi épületegyüttesének tervezése volt. Az, hogy a Nagyvásártelep és irodaépületének együttese képezi a városközpont fő elemét, egy hihetetlen nagy érték. Fontos identitásképző elem, mely finoman átnyúl a múltba és karakteresen meghatároz. A csarnok építése idején az új funkció kiszolgálására egy innovatív szerkezeti választ adott. Erre a látásmódra van szükségünk most is, amikor választ kell adnunk a kérdésre, hogy milyennek képzelünk el egy mai városközpontot.

Mi potenciálisan egy 1 hektáros védett köztéri tájat látunk a csarnokban. Koncepciónk alapja, hogy ezt a területet hozzáadjuk a természethez és használatra az itt élőknek. Új típusú védett köztereket hozzunk létre a város diákságának, ahol a pihenés, rekreáció, mozgás és feltöltődés van a középpontban, de mindemellett az épület ki tudja szolgálni a mindennapi igényeket közösségi szolgáltatás előtérbe helyezésével.

Az irodaépület a ’30-as évek igényeit kielégítő, szépen, klasszikusan formált típusa. Értékeit tiszteletben tartva csak minimális beavatkozások mértékéig nyúlunk hozzá. A megváltozott irodahasználat új igényeit kielégítő és iránymutató térhasználati lehetőségeket adva korunk igényeihez igazítjuk és létrehozunk belőle egy startup iroda és inkubátorházat

A moduláris diákszállás épülete az épületegyüttes új építésű épülete. 

Ebben az épületben összegződik a jövőkép, mely egy szerkezetében innovatív, funkciójában új minőséget hoz, környezettudatos és fenntartható épület úgy, hogy formai jegyeiben kapcsolódik a szomszédos védett épületek identitásképző karakteréhez.

Nagyvásártelep, mint védett köztéri táj

A meglévő műemléki csarnoképület hatalmas egybefüggő légtere nagyon érzékeny burokként tudja szolgálni az új közösségi életteret. Az épület korábbi, kereskedelmi funkciója a földszinten zárt, az áru mozgatását optimálisan biztosító teret kívánt. A csarnok e szint felett hatalmas üvegtáblákkal nyílik meg, és ebben a magasságban a környezetével erős interakcióba kerül. Tervünk ezt a tulajdonságát használja ki. Ebben a magasságban

feltűnik egy egyhektáros, környezetével erős összhangban létező tér, ahol a városrész természeti elemei, a víz és a gazdag növényzet találkozik. Ezt a találkozást erősíti az általunk tervezett védett köztéri táj, ahol az ember az év 365 napjában intenzíven megélhető városi közteret talál.


A csarnoktér innovatív mérnöki vasbeton vázszerkezetébe könnyűszerkezetű betett elemeket terveztünk. Fő karakterképző elemünk a faszerkezetű hullámzó platform, mely az épületbe önálló elemként, mintegy vendégként alkot új minőségű védett köztéri tájat.

A csarnoképület szerkezeti ritmusában, a növényzettel fedett hullámzó tájat áttörve, fölé-, vagy alábújtatva helyeztük el a kívánt funkciókat, amely zárt téri igények esetén a ház a házban elvet követi.

A pinceszinttel a kerékpáros rámpa megnyitásával intenzív kapcsolatot hozunk létre. A megnyitáson keresztül természetes fényt juttatunk a publikus pincei terekbe és átlátásokkal a funkcionális kapcsolatokat is erősítjük. A pince fő karakterét a jellegzetes gombafödémek megmutatása adja.

Az épületbe gyalogosan és kerékpárral is meg lehet érkezni. A kerékpáros megérkezés a pinceszintre vezető rámpán keresztül történik, ahol a kerékpár tárolás mellett fontos közösségi funkciók is szerepet kaptak. A városi zöld tengelyen és az épületben végezhető sporttevékenységek kiszolgálására itt közösségi öltöző, közösségi vizesblokk, kerékpárszervíz - és kölcsönző, sporteszköz kölcsönző lett tervezve, de igény szerint a városrész életformájához igazodó megosztáson alapuló funkció is elhelyezhető.

A csarnok

A tervünk fő eleme, a védett városi táj nagyon sokrétű használatot rejt magában: különböző zónákat terveztünk, ahol az itt élők a pihenéstől és feltöltődéstől az aktív pihenőfunkcióig megtalálhatják az igényeiknek megfelelő teret. A sportcsarnok felett aktívabb sportolási lehetőségek a központi szolgáltató területek felett rekreációs, rendezvényterem felett szabadtéri pihenőfunkciókat terveztünk. A csarnoktér védelme létrehoz egy, a szélsőséges éghajlati viszonyoktól védett, temperált, átszellőztetett és új típusú közösségi teret.  

Statup iroda és inkubátorház 

A Diákváros kreatív és lüktető központja a műemléki épületben kialakított startup iroda és inkubátorház. A kisvállalkozások számára is alkalmas irodaépület alapvetően a startup formáció működésére és igényeire alapoz. A startup cégek egy piaci rést betöltve gyors növekedésnek indulhatnak, amennyiben megfelelő támogatást kapnak, például kockázati tőkebefektetők személyében vagy mentorálás tekintetében. Az inkubátorház biztosítja a szükséges támogatások közelségét, a földszinten piackutató, jogi- és adótanácsadó, valamint fejvadász cégek ügyfélpontjai kaptak helyet.

A startup irodák flexibilis igényeire az épületben bérelhető munkaállomások reagálnak. Vertikális rendszerben, alulról felfelé haladva más-más szolgáltatások közül választhat a fejlődő cég, a pár órás asztalbérléstől, a fél éves irodahasználatig. A földszinti zónában lazább co-working terek kerültek kialakításra, míg a felső szinten prémium tárgyalók és rendezvényteraszok segítik a befektetőkkel történő tárgyalást, új, innovatív ötletek bemutatását.

A startupok gyors ütemű növekedéséhez elengedhetetlen a kreatív közeg és a gyors információáramlás, amelyet a földszinti, zöld tengely felé nyitott műhelyek és belső átrium biztosít. Az inkubátorház célja, hogy a belső használókon túl egy olyan szolgáltatást nyújtson, amely a fiatal városrész minden lakója számára hasznos lehet.

Az iroda látványterve

Az irodaépület a 30-as évek igényeit kielégítő, szépen, klasszikusan formált típusa. Értékeit tiszteletben tartva csak minimális beavatkozások mértékéig nyúlunk hozzá, viszont kezeljük az épület kötöttségéből adódó hiányosságokat. Fontos szempont az akadálymentes megközelíthetőség, amelyet egy, a műhelyek felőli bejárat kialakításával biztosítunk. Az épület fő tömegét itt egy vertikális kerttel egészítettük ki, mely mindamellett, hogy átmenetet képez az irodaház és zöld tengely közt, teraszokkal biztosítja a modern irodai hangulatot.

Moduláris diákszállás

A Diákszállás épületének rendezési elve, hogy az egyenlő méretű lakóegységei egy központi mag köré vannak felfűzve. Modulárisan szerkeszthető tömege kompakt épületet eredményez, amely nemcsak a modern energetikai követelményeknek felel meg, de optimalizált, előregyártott elemeinek köszönhetően rövid idő alatt megépíthető, így már a beruházások kezdeti periódusában az új városnegyed iránymutató elveit képviselheti.

A diákszállás

A fiatal lakóközösségek tagjainak eltérő szociális igényei miatt a Diákszállás differenciált társas terekkel rendelkezik. A saját konyhával nem rendelkező lakók igénybe vehetik a minden szinten kialakított, teraszkapcsolatos közösségi konyhát, míg a legnagyobb, kétfős szobák konyharésze megnyitható a belső átrium felé. A privát tereken túl a lakók mindennapi életét sportcsarnok, mosoda, biciklitároló és közösségi tetőkert szolgálja. Az átrium tér földszinti és pinceszinti térbővületeiben azok a publikus funkciók kaptak helyet, amelyet a külsős felhasználók is igénybe vehetnek. 

A terület új épületeként, a diákszállás hosszú élettartalommal rendelkező előregyártott vasbeton vázszerkezettel és megújuló kitöltőszerkezetekkel készül, amely ötvözi a hazai technológiákat és az importált fenntartható anyagok használatát. 

STÁBLISTA

Nagy Csaba 
T. Major Krisztina
Treszkai Anett
Bognár Gergely
Horváth B. Krisztina
Long Yining
Reményi Petra
Várhidi Bence

Beleznay Éva
Gáspár Tibor 

Sorozatunkban korábban az I. helyezett BIVAK studio tervét (amelyhez egy kedves animáció is készült), a II. helyezett Deichler Jakab Építész Stúdió tervét, a III. helyezést elért Robert Gutowski Architects tervét, valamint a Nanavízió és a Minusplus különdíjas közös tervét mutattuk be. A díjazottak listáját ebben a cikkben találod. 

A nagyobb méretű képekért kattints a galériára!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Ready made art” és ház a házban koncepció – a FUTURE PLANS terve a Diákvárosra

„Ready made art” és ház a házban koncepció – a FUTURE PLANS terve a Diákvárosra

A koncepcióalkotást a fenntarthatóság, a körforgásos alapelvek és az életciklus-elemzés határozták meg.

Kedves animáció készült a BIVAK Budapest Diákváros - Nagyvásártelep tervéhez

Kedves animáció készült a BIVAK Budapest Diákváros - Nagyvásártelep tervéhez

Az építészeti tervpályázaton első helyezést elért BIVAK rövid animációban mutatja be a Nagyvásártelep átalakulását 1932-től napjainkig.

Genius loci – az Archikon terve a Mathias Corvinus Collegium pályázatára

Genius loci – az Archikon terve a Mathias Corvinus Collegium pályázatára

Összművészeti elemeket felvonultató terv, mely a napszakok és évszakok változásával együttműködő dinamikus rendszert hoz létre.

Hirdetés