Hirdetés

Ferencz Marcel DLA kapta idén a Prima Primissima Díjat

A MÜPA színpadán adták át ismét a nemzet kiválóságait méltató elismeréseket. A hagyományokhoz hűen ismét tíz kategóriában kerültek gazdájukhoz a szobrok, a közönségdíjjal egyetemben. Magyar építészet kategóriában Ferencz Marcel DLA kapta a Prima Primissima díjat

Mint ahogy arra már szeptember végén fény derült, a magyar társadalom példaképeit elismerő kitüntetés jelölési szakasza után Magyar építészet kategóriájában Csillag Katalint, a 3h építésziroda egyik alapító tervezőjét, Ferencz Marcel DLA építészt és egyetemi tanárt, valamint Hegedűs Péter építészmérnököt nevezték meg díjra jelölteknek.

 

 

A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében.

Idén kivételesen sok jelölés érkezett, s a kategóriánként három-három fő jelölt közül egy kuratórium tagjai választják ki a Primissimákat titkos szavazás során, de a közönség is szavazhatott 29-e éjfélig egy elismerés sorsáról: a Közönségdíjról. A Prima Primissima díjjal 15 millió forint, a kategóriák további jelöltjei számára 5 millió forint jár, a közönségdíj nyertese pedig szintén 15 millió forint támogatásban részesül a példamutató tevékenysége elismeréseként.

 

 

Magyar építészet kategóriában Ferencz Marcel DLA lett a Primissima.

 

Édesapja, Ferencz István utódjaként a NAPUR Architect Építésziroda vezetője. Két évtizede vesz részt az építész oktatásban. A Vizes Világbajnokságoknak otthont adó Duna Aréna (OCTOGON magazin 134, 2017/2) építésze. A nemzetközi tervpályázaton első díjat nyert új Néprajzi Múzeum (OCTOGON magazin 175, 2022/3) épületének alkotója. Az egyedi megfogalmazású, nemzetközileg elismert épület számos szakmai díjat nyert az Egyesült Államoktól Kínáig. Két alkalommal képviselte hazánkat a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén, legutóbb a Kondor-Szilágyi Mária kurátorsága alatt rendezett Reziduum - The Frequency of Architecture tárlaton. 

Legújabb alkotása a sikeresen megrendezett 2023-as Atlétikai Világbajnokságot befogadó Nemzeti Atlétikai Központ (OCTOGON magazin 185, 2023/5), a „Királynő Koronája" volt. Ybl- és Pro arhitectura díjas építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
 

Duna Aréna

Atlétikai stadion

 

Príma Díjasok

Csillag Katalin a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékén szerzett diplomát. Posztgraduális tanulmányait a Grazi Műszaki Egyetemen, illetve az ÉME Mesteriskolán folytatta, ahol jelenleg mester. 1994-ben alapította férjével, Gunther Zsolttal az ország egyik legismertebb stúdióját, a 3h építészirodát.

Nevükhöz rengeteg ikonikus, és többszörösen díjazott épület, nyertes hazai és nemzetközi pályázat, kiállítás és kiadvány kötődik. Csupán néhány művet felsorolva, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztése, az Esterházy-kastély nyugati szárny átalakítása vagy a Váci úti Vision Towers is jól ismert munkájuk. Az Ybl-díjas építész a Magyar Építőművészek Szövetségének elnökségi tagja. Négy gyermek édesanyja.
 

Vision TowersMOME Campus

 

Hegedűs Péter karrierjét az IPARTERV tervezőjeként kezdte, ezt követően pedig a KÖZTI műteremvezető-építészeként dolgozott, majd 1985-ben alapítója volt a Magasépítési Tervező- és Szervező Kisszövetkezetnek. Tanulmányútjai Észak-Európában és Hollandiában formálták szemléletét. Épületeit a funkcionalizmus, a célszerűség, a nyitottság jellemzi szerves és hiteles egységet alkotva a környezettel, rekonstrukciós munkáiban az értékek megőrzésére törekszik.

Az Ybl-, Europa Nostra- és Pro Architectura díjas építész nevéhez olyan középületek fűződnek, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának kialakítása, azaz a Wenckheim-palota új könyvtár területeinek megtervezése, a budafoki, rákoscsabai és több fiókkönyvtárának létrehozása, a Békéscsabai Megyei Könyvtár, a Club Tihany szálloda és üdülőfalu, vagy a keszthelyi bíróság épületei.

 

Rákoscsaba könyvtárFővárosi Szabó Ervin KönyvtárAz OCTOGON szerkesztősége ezúton is gratulál a díjazottaknak!
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Néprajzi Múzeum koncepciójára a Grand Canyon is hatott

A Néprajzi Múzeum koncepciójára a Grand Canyon is hatott

Elérte legmagasabb pontját, ősszel szerkezetkész lesz a Néprajzi Múzeum.

Bachman Gábor építész-tervezőművész Prima Primissima díjas lett

Bachman Gábor építész-tervezőművész Prima Primissima díjas lett

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat péntek este a Müpában.

"Számomra az építészet költészet" - Ferencz Marcel

Néprajzi Múzeum, proto-architektúra és az építész feladata. Ferencz Marcellel beszélgettünk. 

Hirdetés